Θα το ξαναπώ. Δεν φταίνε τα παιδιά. Κάποιοι παλίμπαιδες πολιτικοί φταίνε όταν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., με την επίκληση της δημοκρατικής τους συνείδησης-της ποιάς;-ψήφιζαν ένα νόμο-ολετήρα της Δημόσιας Παιδείας, που επιτρέπει σε ανήλικους μαθητές να αποφασίζουν εάν θα λειτουργήσει το σχολείο τους. Ένα νόμο-ύβρη στο αίμα που χύθηκε για νά ‘χουμε λεύτερη πατρίδα και το δικαίωμα και την υποχρέωση όλων των Ελλήνων να μορφώνονται. Εάν δεκαπεντάχρονα και δεκαεφτάχρονα παιδιά έχουν δια νόμου το δικαίωμα να κλείνουν τα σχολεία που λειτουργούν με τους φόρους όλων μας, τότε γιατί να μην ψηφίζουν και στις εκλογές και γιατί να μην απολαμβάνουν μιας πλήρους δικαιοπρακτικής δυνατότητας;...

Κατάληψη στο Λύκειο Βουλιαγμένης. Γ ι α τ ί ;


Θα το ξαναπώ. Δεν φταίνε τα παιδιά. Κάποιοι παλίμπαιδες πολιτικοί φταίνε όταν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., με την επίκληση της δημοκρατικής τους συνείδησης-της ποιάς;-ψήφιζαν ένα νόμο-ολετήρα της Δημόσιας Παιδείας, που επιτρέπει σε ανήλικους μαθητές να αποφασίζουν εάν θα λειτουργήσει το σχολείο τους. Ένα νόμο-ύβρη στο αίμα που χύθηκε για νά ‘χουμε λεύτερη πατρίδα και το δικαίωμα και την υποχρέωση όλων των Ελλήνων να μορφώνονται. Εάν δεκαπεντάχρονα και δεκαεφτάχρονα παιδιά έχουν δια νόμου το δικαίωμα να κλείνουν τα σχολεία που λειτουργούν με τους φόρους όλων μας, τότε γιατί να μην ψηφίζουν και στις εκλογές και γιατί να μην απολαμβάνουν μιας πλήρους δικαιοπρακτικής δυνατότητας;

katalipsi.jpgΔεν φταίνε τα παιδιά. Δεν επέλεξαν εκείνα την ποιότητα της παιδείας που τους παρέχεται εδώ και χρόνια και θέλει τον διδάσκαλο απονευρωμένο αναμασητή τυπωμένης γνώσης και παροπλισμένο από την ιερή και τιμητική αποστολή του παιδαγωγού. Τα παιδιά-κι ας μη το νοιώθουν- είναι μαζί με τους γονείς τους τα μόνα θύματα των καταλήψεων σ’ ένα δημόσιο σχολείο που συνειδητά και μεθοδικά, με τη συνέργεια της πλειονότητας του πολιτικού μας νεφελώματος, απαξιώνεται συνέχεια τα τελευταία τριάντα χρόνια, ώστε να μην εμπνέει κανένα σεβασμό στους μαθητές.Το οξύμωρο είναι ότι οι αυτοπροσδιοριζόμενες ως προοδευτικές παρατάξεις κάνουν ότι μπορούν για να ευτελίσουν τη δημόσια Παιδεία, υπέρ της οποίας με το ένα στόμα του δικέφαλου Ιανού φωνασκούν και με το άλλο αλαλάζουν υπέρ των καταλήψεων. Κι επειδή η παρακμή είναι κολλητική, η κατεστημένη πολιτική παχυδερμία και ανευθυνότητα εγκλώβισε μεγάλη μερίδα των διδασκόντων στην αυτοσυντηρητική ασφάλεια του ωχαδερφισμού. Οι λίγοι αρνητές του κατήφορου στοχοποιούνται και «εκτελούνται» πάραυτα με αποδοτικές σωφρονιστικές μεθόδους, ως νέοι Φρύνιχοι «υπομιμνήσκοντες οικεία κακά».

Αλοίμονο στα παιδάκια που οι γονείς τους δεν έχουν για φροντιστήρια ή-ακόμα καλύτερα-για να τα γράψουν σε κάποιο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο όπου η εκπαιδευτική διαδικασία δεν διακόπτεται ποτέ από καταλήψεις. Η καθυστερημένη διδακτέα ύλη θα διεκπεραιωθεί, βεβαίως, μετά το πέρας της κατάληψης, με υπερφορτωμένες και ταχύρρυθμες δόσεις κι όποιος καταλάβει κατάλαβε. Πικραίνονται όσοι καθηγητές έχουν συναίσθηση της ιερής αποστολής τους, αλλά ο νόμος τούς δένει τα χέρια. Και ποιός ο λόγος ύπαρξης ενός τέτοιου φαιδρού νομοθετήματος, που προβλέπει μέχρι και απαιτούμενο ποσοστό παρόντων καταληψιών; Υποτίθεται η προοδευτικότητα, η δημοκρατικότητα κι άλλες τινές παρά φύσιν διακορευόμενες έννοιες.

Τώρα το πόσο δημοκρατικό και προοδευτικό είναι ένα κλειστό σχολείο, ή ένα σχολείο-ρημαδιό μετά το τέλος της κατάληψης, αυτό άστο, είναι ταμπού, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Εκ των θλιβερών συνεπειών του νόμου-πλαισίου των καταλήψεων, δικαιούται ο καθείς να υποθέσει ότι στο μυαλό των εμπνευστών του- το όποιο -υπήρχαν άλλοι λόγοι, ανομολόγητοι, πέραν της διατυμπανιζόμενης προοδευτικότητας.

Ακούστηκε - κι αν δεν αληθεύει θα επανορθώσω - ότι η κορωνίδα στα προβαλλόμενα αιτήματα των καταληψιών στο Λύκειο της Βουλιαγμένης είναι η τοποθέτηση χαρτιού υγείας στις τουαλέτες. Παιδιά, δεν γνωρίζω αν έχετε ακούσει σχετικά, αλλά υπάρχουν συνομήλικοί σας στην Ελλάδα που κάνουν μάθημα σε κοντέϊνερ, σε ετοιμόρροπες αίθουσες όπου πέφτουν σοβάδες απ’ το ταβάνι στα κεφάλια τους, συχνά χωρίς θέρμανση και με το κρύο να μπουκάρει από τα σπασμένα τζάμια. Υπάρχουν συνομήλικοί σας που περπατάνε χιλιόμετρα με αντίξοες καιρικές και εδαφικές συνθήκες για να πάνε στο σχολείο τους. Κι αυτά τα παιδιά που λαχταράνε για τη μόρφωση, που εσείς περιφρονείτε, θα τα βρείτε μπροστά σας όταν θελήσετε, όσοι θελήσετε, μιά θέση στα Α.Ε.Ι.

Καημένε πατρο-Κοσμά! Τότε που όργωνες τη σκλαβωμένη Ελλάδα κι έστηνες σχολειά για να μάθουν γράμματα τα σκλαβόπουλα, που γκρέμιζες μέχρι κι εκκλησιές για να τις κάμεις σχολειά, τότε που υπόμεινες καρτερικά το μαρτύριο και τον θάνατο, στάθηκες τυχερός που δεν προφήτεψες, όπως τόσα και τόσα, ετούτο το χάλι στα σημερινά σχολειά μας, 180 χρόνια μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Κι αν βλέπουν οι ψυχές, κάλλιο η δική σου να μη δει τα σχολειά με τις αλυσσίδες και τα λουκέτα στη λεύτερη Ελλάδα του σήμερα.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 137 guests και κανένα μέλος