Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γιώργο Πάντζα, γνωστό βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής και υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρειά μας, με την Αννα Μπουζιάνη.

Κύριε Πάντζα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, πάει μπροστά. Είναι πρώτος. Στην περίπτωση που είστε η πρώτη δύναμη, αλλά δεν βγάζετε αυτοδυναμία, με ποια κόμματα θα συνεργαστείτε για να δημιουργήσετε κυβέρνηση.

Αρχικά να σας πω ότι θα πετύχουμε αυτοδυναμία. Είναι σχεδόν βέβαιο αν υπολογίσει κανείς τη συσπείρωση που υπάρχει σήμερα και το διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολαβεί μέχρι τις κάλπες. Μία ισχυρή κυβέρνηση της Αριστεράς να αλλάξει τα μνημονιακά δεδομένα, προς όφελος της κοινωνίας. Έχουμε πει όμως ότι ακόμα και τότε θα επιδιώξουμε συνεργασίες με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς γιατί θεωρούμε ότι όλοι είναι χρήσιμοι. Γιατί πιστεύουμε ότι με ισχυρή κοινωνικοπολιτική συμπόρευση και στήριξη θα διεκδικήσουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία με τους εταίρους μας προς όφελος του λαού μας. Άλλωστε εμείς οι ίδιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε και οι ίδιοι δημιούργημα επιλογών συνεργασίας και έχουμε στο DNA μας την έννοια της εποικοδομητικής πολιτικής σύνθεσης. Όμως για να έρθω στο ερώτημά σας. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι σε αυτή την περίπτωση θα αναζητηθούν συνεργασίες με κόμματα τα οποία έχουν κοινή πολιτική διαδρομή και ιστορία με εμάς και με τα οποία μοιραζόμαστε κοινά πολιτικά σημεία αναφοράς. Για να σας προλάβω όμως, δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο τα μνημόνια και εξαθλίωσαν τον ελληνικό λαό. Και ο ‘’νοών νοείτω’’.

Στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Aλέξης Τσίπρας, παρουσίασε μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων για την οικονομία, την εργασία και τους θεσμούς. Πού θα βρείτε τα λεφτά για τις εξαγγελίες αυτές.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ένα σχέδιο ελπίδας, προοπτικής και δικαιοσύνης για την έξοδο από την κρίση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αλήθεια, ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την καταστροφή. Ποιος χρεοκόπησε και εξευτέλισε τη χώρα διεθνώς. Ποιος δημιούργησε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 700.000 υποσιτισμένα παιδιά που λιποθυμούν καθημερινά στα σχολεία, 6,3 εκατομμύρια Έλληνες που ζουν στη φτώχεια, συνταξιούχους που δεν έχουν να πάρουν φάρμακα, εκατομμύρια ανασφάλιστους, χιλιάδες αυτοκτονίες, λεηλατημένους μισθούς και συντάξεις, χιλιάδες νέους μετανάστες.

Από εκεί να ξεκινήσουμε πρώτα και μετά να φτάσουμε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Αλλά θέλω να σας πω ότι δεν πρόκειται περί εξαγγελιών. Πρόκειται περί δεσμεύσεων. Δεσμεύσεων απέναντι στην ελληνική κοινωνία που σήμερα βιώνει έναν όλεθρο κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό καθώς και μια κρίση αξιών. Οι δεσμεύσεις αυτές είναι πλήρως κοστολογημένες και δεν εκτινάσσουν το έλλειμμα όπως μας κατηγορούν, για να σας προλάβω.

Αντίθετα, οι πηγές χρηματοδότησης προέρχονται από την ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων του ΕΣΠΑ, από έσοδα του κράτους μετά από ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.α. Γνωρίζουμε απόλυτα και τι λέμε αλλά και γι’ αυτά που δεσμευόμαστε. Δηλαδή, είναι λαϊκισμός το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά, η αποκατάσταση του δώρου Χριστουγέννων, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους ανέργους, η δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ για ανέργους και όσους ζουν στα όρια της φτώχιας, το φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης για όλους, η διαγραφή μέρους των οφειλών για φτωχούς δανειολήπτες, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και οι 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι είναι το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στο ελληνικό λαό και τη χώρα εδώ που την έφτασαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.  

Όμως παρ’ όλα αυτά που αναφέρατε, κύριε Πάντζα, οι αντίπαλοί σας αλλά και μερίδα του διεθνούς Τύπου εξακολουθούν να επιμένουν και να κάνουν λόγω για Grexit αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει μονομερείς ενέργειες απέναντι στους δανειστές και πρόγραμμα όμοιο με της Θεσσαλονίκης.

Δεν θα προχωρήσουμε σε καμμία μονομερή ενέργεια. Δεν θα βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Όλα αυτά είναι μια απαράδεκτη και αισχρή κινδυνολογία από τον κ. Σαμαρά, που τα ίδια έκανε και παραμονές των εκλογών του ’12. Είναι ένα ξαναζεσταμένο πιάτο, που η ΝΔ έχει “κολλήσει” και επιμένει να ξανασερβίρει στον ελληνικό λαό.

Οσο για το διεθνή Τύπο, σας επισημαίνω ότι υπάρχουν χιλιάδες δημοσιεύματα, τεράστια αρθογραφία και δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι λένε ότι δεν υπάρχει καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Διαψεύδουν και αδειάζουν δηλαδή τον κ. Σαμαρά, αυτοί που μέχρι χτες ήταν και οι εντολείς του.

Συνιστώ λοιπόν στην Συγγρού και το Μαξίμου να αλλάξουν τακτική, γιατί αυτή η λασπολογία φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα σ’ αυτούς. Εμείς, θα εκπληρώσουμε τα ταξικά και πατριωτικά μας

καθήκοντα, που ξεπερνούν τα όρια του εθνικού κράτους και εκτείνονται στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Είστε βουλευτής της Ανατ. Αττικής. Την Ανατολική Αττική, που την ταλανίζουν προβλήματα όπως το Παράκτιο Μέτωπο, η επένδυση στο Ελληνικό, η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Τι θα κάνετε ως αυριανή κυβέρνηση με όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση και σας βρίσκουν αντίθετους;

Αρχικά να πω ότι η Αττική στο σύνολο της, με τα περίπου 5 εκ. πληθυσμό, αλλά και ειδικά η Περιφέρεια Αττικής, στην οποία οι συμπολίτες μου με τίμησαν στις προηγούμενες εκλογές να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή, πλήττεται βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές. Επίσης να πω ότι, πέρα από τα ζητήματα που αναφέρατε υπάρχουν και η διαχείριση των απορριμμάτων, το αποχετευτικό, τα Κέντρα Υγείας που κρατιούνται ανοιχτά με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του διοικητικού, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, τα διόδια, η ανεργία και ένα σωρό άλλα θέματα. Όπως ακριβώς, η Περιφέρεια Αττικής έδειξε κάποια δείγματα γραφής με την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών με ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια, έτσι ακριβώς θα προχωρήσει και η κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταργήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ και θα επανεξετάσουμε όλες τις συμβάσεις από μηδενική βάση που υπέγραψε η απερχομένη κυβέρνηση. Θα ακυρώσουμε διαγωνισμούς που είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον και την κοινωνία. Δεν θέλουμε κλειστές παραλίες για την κοινωνία και ξεπουλήματα δημόσιας περιουσίας που ζημιώνουν και προσβάλουν τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ξορκίζετε δηλαδή τις επενδύσεις στη χώρα που παρεμπιπτόντως δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισόδημα σε πολλούς συμπολίτες μας; Τι σημαίνει για εσάς παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας;

Αυτά που ξορκίζουμε είναι η κερδοσκοπία, τα υπερκέρδη, οι μισθοί σκλαβιάς των 300 ευρώ, οι λίστες Λαγκάρντ και τα παράνομα εισοδήματα που δεν φορολογήθηκαν ποτέ, τα μαύρα δηλαδή, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Τη διαπλοκή, τον παρασιτισμό, τη διαφθορά, τον εκφυλισμό και τελικά τη σαπίλα, που έχουν εγκατασταθεί περίπου σαν επίσημοι πολιτικοί όροι στην διακυβέρνηση της χώρας όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε δίπλα στο υγιές επιχειρείν που σέβεται τους πολίτες και το περιβάλλον. Είμαστε υπέρ τον επενδύσεων λοιπόν, υπό τους όρους της υγιούς παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με πυλώνα τους νέους που σήμερα μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Αυτό είναι το μέλλον για το οποίο αγωνιζόμαστε. Και στις 25 του Γενάρη η Ελλάδα θα προχωρήσει στο μέλλον αυτό.                

Αληθεύει ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ όπως εξαγγέλετε;

Βεβαίως, θα τον καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Θα δημιουργήσουμε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο στη βάση ενός περιουσιολογίου στο οποίο ο καθένας θα πληρώνει με γνώμονα τα εισοδήματά του αποκλειστικά.          

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 107 guests και κανένα μέλος