Θετικό το έργο της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών ΒBB

Θετικό το έργο της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών ΒBB

με Θέσεις - Προτάσεις - Παρεμβάσεις ουσίας. – Συνέντευξη του Θάνου Ματόπουλου στην Αννα Μπουζιάνη

με Θέσεις - Προτάσεις - Παρεμβάσεις ουσίας συνέντευξη του Θάνου Ματόπουλου στην Αννα Μπουζιάνη

More...
Δημήτρης Δαβάκης: Οι προτάσεις μας για την επόμενη μέρα!

Δημήτρης Δαβάκης: Οι προτάσεις μας για την επόμενη μέρα!

Διαφάνεια στο Δήμο, έμφαση στην ασφάλεια, στην καθαριότητα, στην κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων, μάχη για τον οικιστικό χαρακτήρα του Δήμου μας, δημοτική συγκοινωνία

Διαφάνεια στο Δήμο, έμφαση στην ασφάλεια, στην καθαριότητα, στην κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων, μάχη για τον οικιστικό χαρακτήρα του Δήμου…

More...
Υποψήφιοι Ανατ. Αττικής στο συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού

Υποψήφιοι Ανατ. Αττικής στο συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού

Πολλά και ενδιαφέροντα ονόματα που ξεχωρίζουν • γράφει η: Αννα Μπουζιάνη

Πολλά και ενδιαφέροντα ονόματα που ξεχωρίζουν γράφει η: Αννα Μπουζιάνη

More...
Η Κορίνα Πατέλη απαντά για τις επιλογές της και τα οράματά της στις εκλογές για την πόλη BBB

Η Κορίνα Πατέλη απαντά για τις επιλογές της και τα οράματά της στις εκλογές για την πόλη BBB

Τη συνέντευξη πήρε η Αννα Μπουζιάνη

Τη συνέντευξη πήρε η Αννα Μπουζιάνη

More...
H προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας

H προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας

Πώς να περιορίσουμε τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών

Πώς να περιορίσουμε τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών

More...

Τελευταίο Φύλλο


Αρ.Φύλλου:1086-25-05-2019

 

 

Η επαγγελματική εκπαίδευση περνά τα όρια του σχολείου στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο ( ΕΠΑΛ ) Βάρης. Οι μαθητές της Α τάξης θα συμμετέχουν σε τρεις δράσεις με κοινωνικό επαγγελματικό και γνωσιακό χαρακτήρα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» – «ΜΝΑΕ».

Είναι ένα φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει μια δέσμη παρεμβάσεων που αφορούν στην ψυχοκοινωνική και γνωστική υποστήριξη των μαθητών, στη δημιουργία δικτύων υποστήριξης καθώς και σε συμπληρωματικές δράσεις.

Αφορά σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας την περίοδο 2018-2021.

Είναι πολυδιάστατο γιατί αποτελείται από πολλαπλές διαφορετικές παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και φιλόδοξο γιατί έχει σχεδιαστεί για να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Το «ΜΝΑΕ» εφαρμόζεται κυρίως στους μαθητές της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Λ.. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές που έρχονται από το Γυμνάσιο και επιλέγουν το ΕΠΑ.Λ., στηρίζονται σε όλη τη διάρκεια της Α’ τάξης για μια ομαλή μετάβαση από το Γυμνάσιο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS» στη Θεσσαλονίκη, είναι ένας πολιτιστικός και επιμορφωτικός Φορέας Γενικής Κυβέρνησης, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Ν.2190/1994, Αρ. 14, Παρ. 1). Προσφέρει στο κοινό, το περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού.

Το «ΝΟΗΣΙΣ», στο πλαίσιο του Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου "Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ"», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει οριστεί υπεύθυνο για την υλοποίηση Σχέδιων Δράσης και Καλών Πρακτικών από το σύνολο των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας (Φ25α/1956/Δ4).

Στο 1ο ΕΠΑΛ Βάρης θα εκπονηθούν τρεις δράσεις με κοινό θέμα «Δημιουργία, Πρόληψη, Τέχνη, για μια καλύτερη ζωή».

Μαθητές του τομέα υγείας θα επισκέπτονται τα ΚΑΠΗ του Δήμου Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης, και θα ελέγχουν αρτηριακή πίεση, σάκχαρο, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρουν υπηρεσίες μάλαξης στα μέλη. Σκοπός είναι οι μαθητές μας με βιωματική προσέγγιση και σε πραγματικές συνθήκες, να εφαρμόσουν, να εξασκήσουν και να εμπεδώσουν δεξιότητες περνώντας από τη θεωρία στην πράξη πλησιάζοντας το ρόλο του επαγγελματία. Έτσι θα βελτιώσουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους όπως η επικοινωνία, η ενεργητική ακρόαση, η συνεργασία, η κριτική ικανότητα, θα διαμορφώσουν θετική στάση και θα ευαισθητοποιηθούν περί της έννοιας του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, ώστε να αναπτυχθεί η έννοια του ενεργού πολίτη.

Σε δεύτερη δράση μαθητές των τομέων μηχανολογίας και γεωπονίας θα εφαρμόσουν τη νέα μέθοδο καλλιέργειας, την Ενυδρειοπονία, κατασκευάζοντας ενυδρείο το οποίο θα προσφέρει νερό πλούσιο σε στοιχεία για την ανάπτυξη φυτών, ενώ οι μικροσυσκευές της όλης κατασκευής θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Η δράση αυτή έχει ως στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν μία εναλλακτική καλλιεργητική τεχνική η οποία στηρίζεται στην οικολογική παραγωγή γεωργικών προϊόντων και συγχρόνως να αποχτήσουν γνώσεις και για την υδροπονία.

Στην τρίτη δράση, οι μαθητές θα εκφράσουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο ετοιμάζοντας τη θεατρική παράσταση με τίτλο «κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου. Σκοπός να κατανοήσουν πως με το προγραμματισμό, την υπευθυνότητα και τη συνέπεια, μπορούν να γίνουν καλύτεροι και δημιουργικότεροι. Επιπλέον, καθώς αναπόφευκτα, καθ’ όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών της παράστασης θα έρχονται αντιμέτωπα με ποικίλες δυσκολίες και προβλήματα, θα καλλιεργήσουν την ικανότητα ανεύρεσης λύσεων και μάλιστα συλλογικά. Με την ολοκλήρωση της παράστασης τα παιδιά θα γεμίσουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, θα έχουν ανακαλύψει ικανότητες και θα έχουν αναπτύξει δεξιότητες.

Σύνδεση με την κοινωνία, απόκτηση επαγγελματικής συνείδησης και κατάρτισης είναι οι στόχοι του σχολείου πλέον στο ΕΠΑΛ Βάρης. Οι μαθητές δέχονται μέσα από τις δράσεις αυτές την πρόκληση για να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους καριέρα μέσα από σύγχρονες μεθόδους, αναγνωρισμένες διεθνώς και με προοπτική την είσοδό τους στην Ανώτατη βαθμίδα Εκπαίδευσης (Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο κλπ.).

Κωνσταντίνος Ι. Σύρος
Υποδιευθυντής

      

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 676 επισκέπτες και κανένα μέλος