Xοροί από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και Συνάντηση Αρβανιτών

 

Με μεγάλη επιτυχία και αποσπώντας θετικές κριτικές από τους θεατές και τους συμμετέχοντες συλλόγους ολοκληρώθηκε η διήμερη χορευτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με τίτλο «Η Ανατολική Αττική σέρνει τον χορό…» 24 και   25 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία Παιανίας με τη στήριξη της δημοτικής αρχής.

xoro arvanites

Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, η 3η Συνάντηση Εθνοτοπικών Συλλόγων Ανατολικής Αττικής, ήταν αφιερωμένη σε χορούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τη Θεσσαλία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τον Πόντο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Οι εθνοτοπικοί σύλλογοι που εδρεύουν στην Ανατολική Αττική, έχοντας την περιοχή καταγωγής τους ως σημείο αναφοράς της ύπαρξής τους, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μεταφέρουν την πατρίδα τους στην περιοχή που σήμερα κατοικούν και προσφέρουν πολύτιμο έργο στη διατήρηση, τη διάσωση και διάδοση των τοπικών πολιτισμών.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση Αρβανιτών Ανατολικής Αττικής, στην οποία συμμετείχαν με χορούς και δρώμενα (αναπαράσταση Αρβανίτικου γάμου), χορευτικές ομάδες από τους δήμους Μαρκοπούλου, Λαυρεωτικής, Ωρωπού, Σαρωνικού και Παιανίας.

Την εκδήλωση πλαισίωσε πολυμελής ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής αποτελούμενη από καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής για στήριξη και ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσης, αλλά και των τοπικών χορευτικών και μουσικών συλλόγων για τη συνέχιση της τοπικής κουλτούρας και της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής. Τόνισε δε την ξεχωριστή σημασία που έχουν για τον λαό μας οι εθνικοί χοροί, οι οποίοι πέρασαν από γενιά σε γενιά μέχρι τις μέρες μας. Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην επιλογή του χώρου σημειώνοντας: «Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στον πολιτισμό να μην είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα, για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε από φέτος η χορευτική εκδήλωση της Περιφέρειας στην Ανατολική Αττική να γίνεται σε ανοιχτό χώρο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να απολαμβάνουν όμορφες μουσικοχορευτικές βραδιές, παραδοσιακά γλέντια βγαλμένα από τα παλιά αλλά και να γνωρίσουν τους χορευτικούς συλλόγους της Ανατολικής Αττικής».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Παιανίας Σπύρος Στάμου και ακολούθησε απονομή δώρων και αναμνηστικών στους συλλόγους που συμμετείχαν στη διήμερη εκδήλωση, ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της Περιφέρειας να λάβουν μέρος στη φετινή διοργάνωση, αλλά και στον χοροδιδάσκαλο Γιάννη Κοντογιάννη που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατ. Αττικής ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της φετινής εκδήλωσης.

xoros 3h synantisi

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 243 guests και κανένα μέλος