Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Εθελοντική αναδάσωση στον Υμηττό
Κυριακή 12 Μάρτιος 2017, 10:00

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και οι Δήμοι Βύρωνα, Γλυφάδας και Ηλιούπολης, διοργανώνουν την πρώτη εθελοντική αναδάσωση για το 2017 στα όρια των τριών δήμων, την Κυριακή 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 και Ώρα 10:00 π.μ. και καλούν όλους τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή.

 

anadasosiΣημεία Συνάντησης :

Στο Βύρωνα στην θέση Αγ. Γεώργιος Καρέα

Στην Ηλιούπολη στην θέση Πυροφυλάκειο εθελοντών Ηλιούπολης (τέρμα Σοφ. Βενιζέλου)

Στην Γλυφάδα στη θέση Τέρμα Πριγκιποννήσων

Σκοπός της αναδάσωσης είναι: η ευαισθητοποίηση του κοινού, η ενίσχυση της ιδέας του εθελοντισμού, η επαναφορά του προϋπάρχοντος δάσους, η συγκράτηση του εδάφους, καθώς και η επέκταση του πρασίνου στις γυμνές από βλάστηση περιοχές του Υμηττού οι οποίες λόγω σοβαρής υποβάθμισης τείνουν να φτάσουν στην ερημοποίησή τους και μέσω των παραπάνω επεμβάσεων η βελτίωση της αισθητικής εικόνας των τοπίων, αλλά κυρίως αύξηση της εξισορροπητικής ικανότητας του δασικού οικοσυστήματος προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του γενικότερου κλίματος των περιοχών.

Οι περιοχές που επιλέχθηκαν για εθελοντική αναδάσωση βρίσκονται πλησίον δασικών οδών και έχουν εύκολη πρόσβαση του κοινού ενώ οι επεμβάσεις θα γίνουν εκατέρωθεν των δασικών οδών και σε βάθος περί τα 20 μέτρα.

Στις περιοχές αναδάσωσης θα φυτευτούν Κυπαρίσσια, Πικροδάφνες και Σπάρτα που είναι είδη βιολογικά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον του Υμηττού, ώστε να υπάρξει μια λογική μίξη των εύφλεκτων ειδών με λιγότερο εύφλεκτα, να εξασφαλιστεί η φυσική αναγέννηση στο διηνεκές και τα είδη να πληρούν τον προστατευτικό και εξισορροπητικό τους ρόλο.

Η διάνοιξη των λάκκων θα γίνει με μέριμνα ΣΠΑΥ σε βάθος 0,50μ και πλάτος 0,40μ ενώ κατά την διάνοιξη των λάκκων το επιφανειακό χώμα θα φυλάσσεται δεξιά και αριστερά του λάκκου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατά την φύτευση.

Κατά τη φύτευση στον πυθμένα του λάκκου θα τοποθετηθεί λίγο επιφανειακό έδαφος απ’ αυτό που φυλάχτηκε δεξιά και αριστερά του λάκκου, κατόπιν θα τοποθετηθούν τα φυτά κατακόρυφα μέσα στους λάκκους και αφού πρώτα αφαιρεθεί ο φυτόσακος.

Ο λάκκος μετά θα συμπληρώνεται με το υπόλοιπο φυλαγμένο χώμα από το επιφανειακό έδαφος και θα διαμορφώνεται η περιφέρεια του λάκκου ειδικά προς τα κατάντη για την καλύτερη συγκράτηση του νερού της βροχής και του ποτίσματος.

Οδηγίες φύτευσης:

Το φυτό είναι μέσα σε ένα μαύρο γλαστράκι. Ακουμπάμε το γλαστράκι κάτω και αφαιρούμε το φυτό χωρίς να σπάσουμε τη μπάλα χώματος μέσα στην οποία είναι και η ρίζα του. Τα γλαστράκια θα μαζευτούν και θα απορριφθούν εκτός χώρου αναδάσωσης.

Πιάνουμε το φυτό από τον κυρίως κορμό και το βάζουμε στη μέση του λάκκου και κατόπιν ρίχνουμε χώμα περιμετρικά του φυτού από το χώμα που βρίσκεται στο πάνω μέρος και όχι από κάτω με στόχο τη δημιουργία λάκκου συγκράτησης νερού!! Ρίχνουμε λίγο χώμα πιο πάνω από το χώμα της μπάλας του φυτού και μετά πατάμε το χώμα περιμετρικά με προσοχή στο φυτό, ώστε να δέσει το χώμα.

Τέλος διαμορφώνουμε τον λάκκο για να συγκρατεί το νερό τόσο της βροχής όσο και το νερό των ποτισμάτων του καλοκαιριού.

Το πότισμα θα γίνει με μέριμνα του ΣΠΑΥ με νερό που θα αντλείται από τις γεωτρήσεις των Δήμων προς τις περιοχές Αναδάσωσης.

Στον Βύρωνα θα φυτευθούν 1.250 φυτά σε έκταση 18 στρεμμάτων, στην Ηλιούπολη θα φυτευθούν 1.400 φυτά σε έκταση 20 στρεμμάτων και στην Γλυφάδα θα φυτευθούν 1.000 φυτά σε έκταση 15 στρεμμάτων. Σε σύνολο θα φυτευθούν 3.650 φυτά σε έκταση 53 στρεμμάτων.

Ο Υμηττός είναι ο κήπος των σπιτιών μας. Δίνει αξία στις γειτονιές μας και ζωή σε μας και στα παιδιά μας. Πρέπει να τον προσέχουμε και να τον παραποιούμαστε.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 148 guests και κανένα μέλος