Η νήσος Υδρούσα στη Βούλα βρίσκεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο.

Οι φερόμενοι ιδιοκτήτες της νήσου Υδρούσα, όπως γράψαμε και προ εβδομάδος, προσπαθούν εδώ και χρόνια να εγκαταστήσουν επιχείρηση. Κάθε χρόνο σχεδόν εμφανίζονται, αρχίζουν εργασίες τους σταματάει ο Δήμος και προχωρούν.

Να θυμίσω ότι πέρυσι ακριβώς ένα χρόνο πριν, ανέβηκαν πάλι στο νησί και άρχισαν τις εγκαταστάσεις. Τους είδαμε όπως και τώρα, ειδοποιήσαμε τον τότε δήμαρχο Σπύρο Πανά και ενήργησε άμεσα. Προχώρησε η Πολεοδομία σε αυτοψία και αφαιρέθηκαν οι εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί επάνω στο νησί.

Τώρα πριν από τρεις εβδομάδες (4/10) γράφαμε στην ΕΒΔΟΜΗ (αρ. φ. 852), ότι γίνονται κατασκευές και ενημερώσαμε το Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Χρ. Βαδάση.

ydrousaΠέρασε ακριβώς ένας μήνας (1η Σεπτεμβρίου) είχαμε φωτογραφήσει τις κατασκευές και όχι μόνο δεν ξηλώθηκαν, αλλά προχωρούν και σε τρίτο κτίσμα, μπαινοβγαίνουν και κάνουν τσαμπουκάδες. Απαγορεύουν στους πολίτες να βγουν στον αιγιαλό και έχουν έρθει και απέναντι στην παραλία της Βούλας και κάνουν μετρήσεις, γιατί όπως απάντησαν σε μία κυρία λουόμενη θα διαμορφώσουν την παραλία!!!

Το θέμα ετέθη προ ημερησίας και από τους τρεις επικεφαλής της μειοψηφίας (Δημ. Δαβάκη, Θάνο Ματόπουλο και Δημοσθ. Δόγκα).

Ο Δ. Δαβάκης τόνισε ότι «πρέπει να μας βρουν όλους ομονοούντες γιατί πρωχωράνε σε επενδύσεις και δεν ξέρουμε αν είναι νόμιμα αυτά που κάνουν».

«Μας ξεπερνούν οι καταστάσεις», επεσήμανε ο Θ. Ματόπουλος για το θέμα, ενώ ο Δημοσθένης Δόγκας ανέφερε ότι πήγε με καγιάκ και δεν του επέτρεψαν να αποβιβαστεί.

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είπε για το θέμα:

Κάναμε μία συνάντηση με όλες τις παρατάξεις στο Δήμο για το θέμα. Εγινε μια ανάλυση σε πολύ μεγάλο βάθος για το τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να κινηθούμε.

Εστάλη μετά τις πρώτες καταγγελίες, η Πολεοδομία να πάει εκεί και της απαγορεύθηκε να αποβιβαστεί στο νησί, από κάποιους ανθρώπους που εκτελούσαν εκεί κάποιες εργασίες, της ιδιωτικής αυτής έκτασης. Βέβαια, όπως ξέρετε, κανείς δεν μπορεί να σου απαγορεύσει να αποβιβαστείς στον κοινόχρηστο αιγιαλό και εκεί υπάρχει ένα μείζον θέμα. Ηδη έχω συζητήσει με τις Αστυνομικές υπηρεσίες και έχω ζητήσει να κατατεθεί μήνυση στους φερόμενους ιδιοκτήτες και έχει ξεκινήσει η διαδικασία να πάρουμε εισαγγελική παραγγελία.

Ο δικηγόρος των φερόμενων ιδιοκτητών είπε ότι αν οι υπηρεσίες του Δήμου πάνε με εισαγγελική παραγγελία(!), θα τους επιτρέψουν να αποβιβαστούν και να ελέγξουν.

Φτιάξαμε όλη τη διαδικασία και πήγαν την Παρασκευή στον εισαγγελέα. Η αντιμετώπιση που είχαμε από τις εισαγγελικές αρχές ήταν απαγοητευτική. Μας παρέπεμψαν στο Αστυνομικό τμήμα και πήγαμε στο Λιμενικό. Το Λιμενικό είπε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ρυθμίσει θέματα που αφορούν τον απόπλου και κατάπλου και τίποτε παραπάνω.

Η Αστυνομία έδειξε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μας είπε όταν θα πάμε για αυτοψία να την έχουμε ενημερώσει ούτως ώστε αν σημειωθεί κάποιο επεισόδιο να καταγραφεί και να γίνουν οι διώξεις που απαιτούνται.

Ξαναφτιάξαμε σήμερα (29/10) νέο αίτημα εισαγγελικής παραγγελίας, το κάναμε κάπως ποινικά κολάσιμο και οι υπηρεσίες θα κινηθούν εκ νέου (31/10) για να μπορέσουν να πάρουν την εισαγγελική παραγγελία.

Οπως θυμάστε κ. Ματόπουλε και κ. Δόγκα προσπαθήσαμε να βρούμε όλες αυτές τις περιβόητες μελέτες και εγκρίσεις από τον ΟΡΣΑ. Δεν είχαμε καμμία ανταπόκριση, γιατί ο ΟΡΣΑ επικαλέστηκε ότι είναι σε διαδικασία συγχώνευσης και διάλυσης.

Παρ’ όλα αυτά βρήκαμε τον τρόπο και τα πήραμε σφραγισμένα και θεωρημένα από τον ΟΡΣΑ τα σχέδια και οι εγκρίσεις που έχουν παρθεί για την δραστηριότητα που γίνεται εκεί επάνω.

Από σήμερα είναι όλα αυτά τα χαρτιά στη διάθεση των υπηρεσιών. Υπάρχει μια σειρά νομικά θέματα, ακόμα και στο ιδιοκτησιακό.

Υπάρχουν ζητήματα κατά πόσον αυτά τα δύο ξύλινα κατασκευάσματα είναι μπηγμένα μέσα στο έδαφος ή όχι. Γιατί αν είναι μπηγμένα, τότε ξεφεύγουν της δασικής υπηρεσίας και μπαίνουν ως πολεοδομικές κατασκευές. Και υπάρχει και ένα άλλο θέμα, κατά πόσον η νομολογία και νομοθεσία που επικαλούνται οι εκπρόσωποι των φερόμενων ιδιοκτητών είναι σε ισχύ για ιδιωτικά δάση και δη για ιδιωτικά δάση εντός Αττικής.

Ολα αυτά δημιουργούν μία νομική γραμμή αμύνης την οποία θα ζητήσουμε από το Δασαρχείο και το Υπουργείο να μας απαντήσουν και να μπορέσουμε σιγά σιγά να φτιάξουμε τη νομική γραμμή άμυνας για να μπορέσουμε να μπούμε στη διερεύνηση του θέματος.

Υπ’ όψιν ότι εδώ και 4 χρόνια οι φερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε επίπεδο Δασαρχείου, σε επίπεδο ΟΡΣΑ. Εχουν επικαλεστεί οποιαδήποτε νομοθεσία υπάρχει για δημιουργία καταφυγίων ορειβατών, δασοϋλοτόμων και καταφυγίων από χιονοστιβάδες. Ολη αυτή τη νομοθεσία την επικαλούνται και όλα αυτά τα διατάγματα, καθ’ ότι εκεί είναι δασική περιοχή και ως τέτοια εμπίπτει σε όλες τις ρυθμίσεις περί καταφυγίων και...

Είναι κωμικοτραγική η ιστορία, όμως μπαίνει σε μία λογική που λέει ότι, να αφαιρέσουμε από τους ΟΤΑ και τον πολίτη, τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και να ελέγχει τη νομιμότητα ορισμένων δράσεων. Αυτό γίνεται τώρα ζωντανό παράδειγμα στο θέμα της Υδρούσας. Επιχειρείται να γίνει σε όλες αυτές τις τουριστικές εγκαταστάσεις που θα αναπτυχθούν, ακόμα και αδειοδοτήσεις που είναι υγειονομικού χαρακτήρα να δίνονται απευθείας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και όχι από το Δήμο. Γενικότερα προσπαθεί το Δημόσιο, σ’ αυτά τα έργα που θέλει να κάνει, να παρακάμψει τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό το πράγμα θα το αντιμετωπίσουμε. Μόνοι μας μπορούμε να ρίξουμε κάποιες ντουφεκιές, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε παναττικά κατ’ αρχάς, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο γιατί είναι κάτι που αγγίζει και θα αγγίξει το σύνολο των Δήμων, τουλάχιστον αυτών που έχουν εντός της επικράτειάς τους τουριστικές εγκαταστάσεις ή μέχρι σήμερα εν δυνάμει αξιοποιήσιμα κέντρα».

konstantelosKαι τώρα τί κάνουμε; Θα περιμένουμε να ολοκληρώσουν τις εγκαταστάσεις, να διαμορφώσουν την παραλία της Βούλας σε προκυμαία και να βάλουν δρομολόγια Υδρούσα - Βούλα, να γεμίσουν τη θάλασσα λύματα, βενζίνες και λάδια έως ότου μας απαντήσουν οι υπηρεσίες;

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΒΔΟΜΗ πριν ένα χρόνο είχε αναδείξει την υπόθεση με στοιχεία και το θέμα είχε φτάσει στη Βουλή, με επίκληση το σπονδυλωτό ρεπορτάζ της ΕΒΔΟΜΗΣ.

Για τη Δημοτική Αρχή και για κάθε ενδιαφερόμενο παραπέμπουμε στα φύλλλα 801-802 (σελ. 13), 803 και 804 από την 28η Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι και την 19η Οκτωβρίου 2013.

Στην ιστοσελίδα www.ebdomi.com (πάνω δεξιά “Αρχείο φύλλων”, 2013).

Πάντως, νόμοι, διυπουργικές αποφάσεις και αποιφάσεις αρμοδίων οργανισμών (ΟΡΣΑ κλπ.), άλλα ορίζουν και επιβάλλουν, όπως:

Απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος.

● Μετά το θέρος, οι όποιες εγκαταστάσεις, αποσυναρμολογούμενες μεταφέρονται εκτός νήσου για αποθήκευση.

● Οι κατασκευαστές οφείλουν να δημιουργήσουν «δίαυλο πλάτους 10 μέτρων, κατάλληλο για την υποδοχή σκαφών (πλην ταχυπλόων), ώστε να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στον αιγιαλό...» (ΟΡΣΑ).

● Κι ακόμα, όπως ορίζει η ΚΥΑ Μεταξύ της πρώτης σειράς ανακλίντρων και ακτογραμμής σε ηρεμία, θα πρέπει να παραμένει ακάλυπτος διάδρομος υποχρεωτικού πλάτους 5 μέτρων, ο οποίος θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των λουομένων» κλπ.

Τώρα, πώς οι “φύλακες” του φερόμενου ιδιοκτήτη απαγορεύουν ακόμα και στις αρχές την πρόσβαση, μόνο οι οσφυοκάμπτες χάρτινοι “φύλακες” της ...Δανιμαρκίας, και του Ελλαδιστάν γνωρίζουν. Εκτός και από πέρυσι “προσαρμόστηκαν” οι νόμοι και οι αποφάσεις, γιατί η “νομιμότητα” στην Ελλάδα μεταλλάσεται κατά τα συμφέροντα “κάποιων”!

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 311 guests και κανένα μέλος