Oπως γράφαμε όλο το παραλιακό μέτωπο και όχι μόνο, μεταβιβάστηκε στην ανώνυμη εταιρεία “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κρωπίας συγκλήθηκε εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή 19/9, όπου όπως είπε ο δήμαρχος Δημήτρης Κιούσης, η συνεδρίαση είχε τη μορφή της ενημέρωσης, μετά την είδηση ότι όλη η Λουμπάρδα και η Αγία Μαρίνα μεταβιβάστηκαν στην “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.”

Κεκλεισμένων των θυρών!

Οι Δήμαρχοι που θίγονται τα συμφέροντα των δήμων τους συναντήθηκαν τη Δευτέρα 22/9 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Γλυφάδας και στη συνέχεια μετέβησαν σε συγκεκριμένο ραντεβού με τον πρόεδρο της εταιρείας “Παράκτιο Atτικό Μέτωπο”.

Οι δήμαρχοι που συμμετείχαν ήταν: Δ. Λουκάς (Λαυρεωτική), Γ. Σοφρώνης (Σαρωνικός), Δημ. Κιούσης (Κορωπί), Γρ. Κωνσταντέλλος (ΒΒΒ), Γ. Παπανικολάου (Γλυφάδα), Α. Κονδύλης (Αλίμου) Ι. Κωνσταντάτος (Ελληνικού) καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Π. Φιλίππου.

Βρεθήκαμε δημοσιογράφοι του τοπικού Τύπου στο δημαρχείο Γλυφάδας, αλλά μας επέτρεψαν μόνο να φωτογραφήσουμε και όχι να παραμείνουμε στη συζήτηση!!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Φιλίππου κάλεσε τους δημάρχους να αντιταχθούν στην πώληση των παραλιών της Αττικής

Ο Π. Φιλίππου εξέθεσε στους δημάρχους τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής για το συγκεκριμένο θέμα όπως μας ενημέρωσε με το παρακάτω δελτίο τύπου.

«Η νέα Περιφερειακή Αρχή είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας μας που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ Α.Ε. και πρόσφατα από την Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., μια εταιρεία που συνέστησε το κράτος και στην οποία παραχώρησε εκτάσεις και ακτές του Σαρωνικού προκειμένου εκείνη με «σύντομες» διαδικασίες να προβεί στην πώλησή τους».

Επεσήμανε ότι οι τοπικές αρχές από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει ξεκάθαρα να δηλώσουν την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία τους και να αγωνιστούν ενάντια στην επιχειρούμενη αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τις παραλίες της περιοχής.

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους δημάρχους που συμμετείχαν στη σύσκεψη, για προηγούμενη σχετική συνάντηση που είχε γίνει μέσα στο 2013, των τότε διοικήσεων των δήμων του παραλιακού μετώπου, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και εκπροσώπους της εταιρείας “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε”.

Σ’ εκείνη τη συνάντηση οι δήμαρχοι είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους προς την τότε επιχειρούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να δοθούν τα φιλέτα της Αττικής στην εν λόγω εταιρεία, δηλώνοντας παράλληλα ότι όλες αυτές οι εκτάσεις – παραλίες πρέπει να παραχωρηθούν στους δήμους, οι οποίοι πρέπει να είναι οι κύριοι της αξιοποίησής τους. Θα πρέπει οι Δήμοι να έχουν τον πρώτο λόγο στην περιοχή τους και η όποια ανάπτυξη πρέπει να έχει κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των 4 εκατ. κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής που στις παραλίες του Σαρωνικού βρίσκουν διέξοδο αναψυχής τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Π. Φιλίππου κάλεσε τους δημάρχους να αντιταχθούν στην επιχειρούμενη – μέσω της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. – πώληση των παραλιών της Αττικής και μαζί με τους κατοίκους και τους κοινωνικούς – πολιτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να αγωνιστούν για να ανατρέψουν την πολιτική του ξεπουλήματος των ακτών και της δημόσιας περιουσίας που προωθεί η κυβέρνηση.

Κύριοι δήμαρχοι, θυμηθείτε τον Χωμενίδη και τα ΕΤΑΑ.Ε.

Στη συνέχεια της συνάντησής τους οι δήμαρχοι μετέβησαν στην εταιρεία, όπου τους υποδέχθηκε «σε καλό κλίμα», όπως σημειώνουν στο δελτίο Τύπου που μας απέστειλαν, ο πρόεδρος της εταιρείας Ματιάτος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημάρχους για τις ενέργειες της εταιρείας σημειώνοντας ότι «πρώτο μέλημα είναι η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, ο έλεγχος των νομικών εμπλοκών και αντιδικιών και η προστασία των εκτάσεων.

Ζήτησε δε τη συνδρομή και τη συνεργασία των δημάρχων, και δεσμεύτηκε για τη διαρκή ενημέρωσή τους για την πορεία της εταιρείας»(!)

 

«Διασφάλιση εσόδων για τους Δήμους από τις επενδύσεις που θα γίνουν»

 

Από το δελτίο τύπου που μας απέστειλαν από κοινού οι επτά δήμαρχοι, δείχνουν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση και αυτό είναι μάλλον ανησυχητικό.

Και είναι ανησυχητικό γιατί τέτοιες δηλώσεις από εφήμερους διορισμένους προέδρους έχουμε πάρει πολλές φορές, και μνημόνια υπογράφηκαν και υπογραφές έπεσαν, αλλά στην ουσία δεν τηρήθηκε τίποτα!!!

Γι’ αυτό οι δήμαρχοι πρέπει να “κρατάνε μικρό καλάθι” και βέβαια να μην είναι κύριο και βασικό τους μέλημα «η διασφάλιση εσόδων για τους Δήμους από τις επενδύσεις που θα γίνουν», όπως σημειώνουν στο δελτίο.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν ανοιχτές παραλίες, και να είναι δωρεάν η χρήση τους, γιατί είναι ένα δώρο της φύσης και όχι εμπόρευμα για επενδυτές, που θα το εκμεταλλευθούν...

Γράφουν συγκεκριμένα οι δήμαρχοι:

paraktios-matiatos-2«Οι δήμαρχοι με τη σειρά τους έθεσαν ως προτεραιότητά τους τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων τους και τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών προς τις παραλίες. Παράλληλα, ζήτησαν να ενημερώνονται για την πορεία ανάθεσης του master plan και να ληφθούν υπ’ όψιν οι προτάσεις τους για το παραλιακό μέτωπο.

Οι δύο πλευρές μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης έφτασαν σε ικανοποιητικό επίπεδο συνεννόησης επί της αρχής, σε τρία βασικά σημεία:

- Τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής και της ελεύθερης πρόσβασης, με τον καθορισμό από κοινού των χρήσεων γης στις παραλιακές εκτάσεις.

- Τη διασφάλιση των απαιτούμενων υποδομών, ώστε να αντεπεξέλθουν οι Δήμοι στην όποια περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση.

- Τη διασφάλιση εσόδων για τους Δήμους από τις επενδύσεις που θα γίνουν, στα πλαίσια της ανάπτυξη ολόκληρης της παραλιακής ζώνης».

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με τη δέσμευση όλων να παραμείνουν σε επαφή, να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις και παράλληλα να πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες συναντήσεις στους κατά τόπους Δήμους».

Δημοτικές παρατάξεις αντιδρούν

Η “Ριζοσπαστική Ενότητα Σαρωνικού” δηλώνει

Η “Ριζοσπαστική Ενότητα Σαρωνικού” σε ανακοίνωσή της, όσον αφορά τη μεταβίβαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού στην “Παράκτιο ΑττικόΜέτωπο Α.Ε.» γράφει μεταξύ άλλων:

Η παραπαίουσα συγκυβέρνηση «στρώνει» ένα νέο «φαγοπότι» με τα δημόσια ακίνητα του Παραλιακού Μετώπου, την αποκαλούμενη …Αθηναϊκή Ριβιέρα, μεταβιβάζοντας άρον – άρον μεγάλες δημόσιες και κοινόχρηστες εκτάσεις – φιλέτα δήμων στην «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» με σκοπό την «αξιοποίησή» τους από «επενδυτές», δηλαδή να «βγουν στο σφυρί» και να παραχωρηθούν σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μεταξύ αυτών των φιλέτων είναι, προς το παρόν, οι Αλυκές και άλλες εκτάσεις στην Ανάβυσσο, ο Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου, τα εστιατόρια και το Αλιευτικό Καταφύγιο στην Παλαιά Φώκαια, το Μαύρο Λιθάρι και η έκταση του Grand Resort στο Λαγονήσι.

Είμαστε και θα παραμείνουμε πιστοί στην αδιαπραγμάτευτη αρχή μας ότι η Δημοτική Αρχή και η Τοπική Κοινωνία πρέπει να είναι συμμέτοχοι και καθοριστικός παράγοντας σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα σέβονται το περιβάλλον, την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα εξυπηρετούν τον πολίτη, θα ενισχύουν την τοπική οικονομία και θα διασφαλίζουν την συνολική ανάπτυξη όχι μόνο των παραλιακών μας πόλεων αλλά συνολικά του Δήμου μας.

Διεκδικούμε και απαιτούμε η χρήση και διαχείριση του Παραλιακού Μετώπου να παραμείνει στο Δήμο Σαρωνικού.

Προαναγγέλεικινητοποιήσεις

Στο πλαίσιο αυτό η Ριζοσπαστική Ενότητα Σαρωνικού λαμβάνει την πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί συνάντηση δημοτικών κινήσεων, συλλογικοτήτων, φορέων, κινήσεων πολιτών, όλων των δήμων του Παραλιακού Μετώπου προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους και τις αντιδράσεις τους για να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μας.

Αδράνεια της Δημοτικής Αρχής καταγγέλει

η Πρωτοβουλία Πολιτών Κoρωπίου

Σε ανακοίνωσή της η “Πρωτοβουλία Πολιτών Κορωπίου” γράφει μεταξύ άλλων:

Στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης ΦΕΚ 2424/Β΄/ 11−09−2014 δημοσιεύθηκε απόφαση με την οποία παραχωρείται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην εταιρεία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» το παραλιακό μέτωπο της Λουμπάρδας και της Αγίας Μαρίνας.

Είναι η τελευταία πράξη με την οποία ολοκληρώνεται ένα καλά μελετημένο σχέδιο, καθώς επί μήνες τώρα διακινείτο το σενάριο παραχώρησης της έκτασης στην πιο πάνω εταιρεία και σε ιδιώτες που θα βαφτιστούν «επενδυτές».

Η εξέλιξη αυτή ήταν προβλέψιμη μετά την ψήφιση του Ν.4146/2013 τον Απρίλιο του 2013 με τον οποίο συστάθηκε η «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.». Στο διάστημα του 1,5 έτους που μεσολάβησε η Δημοτική Αρχή αδράνησε. Αν και ήταν ενήμερη, δεν πληροφόρησε τους δημότες και δεν ανάδειξε το θέμα στη διάσταση του. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19/9/2014 απλά περίμενε να κληθεί σε συνάντηση για να ενημερωθεί για τις προθέσεις της «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» και της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Καλούμε το Δήμαρχο κο Δημήτρη Κιούση έστω και καθυστερημένα να:

• εγκαταλείψει την τακτική της αδράνειας και του συμβιβασμού, που τον κατατάσσει σε παρατηρητή των εξελίξεων και ουραγό της μνημονιακής πολιτικής

• να αγωνιστεί χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, συντονισμένα με τους γειτονικούς δήμους, τους βουλευτές της περιοχής μας, την Περιφέρεια Αττικής, τους φορείς της πόλης μας και όλους τους δημότες ενωμένους για την ανατροπή της παραπάνω απόφασης και τη μεταβίβαση της κυριότητας του παραλιακού μετώπουστο Δήμο μας.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 167 guests και κανένα μέλος