Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι ένας πολεοδομικός οδοστρωτήρας για το δομημένο και μη χώρο όλης της επικράτειας. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και “ελέω” δόσης παραδίδεται στα λυσσαλέα επιχειρηματικά συμφέροντα κάθε αξιοποιήσιμο τετραγωνικό μετρό εν μία νυκτί.
Με πρόφαση την καλώς νοούμενη κατάργηση της δημιουργίας προνομιακών περιοχών αποκλειστικής χρήσης κατοικίας, το νομοσχέδιο:
 
α. διασπείρει οριζόντια και αναδρομικά πληθώρα επιβαρυντικών χρήσεων σε όλη την επικράτεια παρακάμπτοντας τις ποικίλες τοπικές ιδιαιτερότητες του ελληνικού φυσικού και δομημένου χώρου.
 
β. καταργεί την έννοια της πολεοδομικής γειτονιάς και επιβάλει ως μονάδα πολεοδομικής οργάνωσης κάθε μικρό ΟΤ διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό
 
γ. διαχέει την χρήση του ΙΧ με την δημιουργία υπόγειων parking σε κάθε πλατεία σε κάθε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου
 
δ. δημιουργεί δυσβάσταχτα κόστη μετεγκατάστασης σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις τις οποίες οδηγεί νομοτελειακά σε εξαφάνιση
 
ε. δημιουργεί νέες προνομιακές περιοχές για ολίγους επιχειρηματίες επιβάλλοντας την έξωση στο μόνιμο πληθυσμό
 
στ. προσαρμόζει το σχεδιασμό στις ανάγκες των επιχειρηματικών συμφερόντων με μονομερείς και απευθείας χωροθετήσεις
 
ζ. τσουβαλιάζει ιδιαίτερες χρήσεις που μπορούν να λαμβάνουν οιανδήποτε μορφή με μία απλή υπουργική απόφαση
 
η. κατασκευάζει το πολεοδομικό υπόβαθρο αυτοκατάργησης των ζωνών οικιστικού ελέγχου και της οικοδόμησης κάθε εναπομείναντος φυσικού χώρου αγνοώντας τις εκκλήσεις του πολεοδομικού κόσμου για τον περιορισμό ή και την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
 
Ζητάμε την άμεση απόσυρση του προτεινόμενου νομοσχεδίου και την παράλληλη έναρξη μιας σοβαρής διαβούλευσης για το πολεοδομικό αύριο της Ελλάδας. Σε κάθε άλλη περίπτωση ας πέσουν οι μάσκες και ας πράξει η κυβέρνηση αυτό που ξέρει καλύτερα με μια χουντική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι με κύρια στόχευση τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε όλες τις πόλεις και τους οικισμούς της χώρας έχουμε καταθέσει προτάσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αναδιάρθρωσης με βασικές αρχές τη διαγενεακή πρόνοια, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την από-εντατικοποίηση των χρήσεων γης. Καλούμε την κυβέρνηση σε σοβαρό διάλογο.
 
Θεματική ομάδα Οικολογία Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος

δείτε και:

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 98 guests και κανένα μέλος