kalybia-sxoleio-mak.jpgΠρογραμματική σύμβαση, για την κατασκευή δύο σχολείων υπέγραψε την Τετάρτη (4/6) ο Δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου και ο διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) Παν. Παταριάς, σε μια σεμνή και πρωτότυπη τελετή που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Καλυβίων Θορικού...

ΔΥΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ


και Ηλεκτρονικό Σχολείο


Προγραμματική σύμβαση, για την κατασκευή δύο σχολείων υπέγραψε την Τετάρτη (4/6) ο Δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου και ο διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) Παν. Παταριάς, σε μια σεμνή και πρωτότυπη τελετή που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Καλυβίων Θορικού

Η κατασκευή των κτιριακών συγκροτημάτων αφορά το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων (2ο Λαγονησίου) και το 2ο Λύκειο Καλυβίων, συνολικού κόστους, το μεν πρώτο 3.140.000 ευρώ, το δε δεύτερο 3.350.00 ευρώ. Τα σχολεία με βάση τη σύμβαση, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 680 ημέρες περίπου από σήμερα, δηλαδή λιγότερο από δύο χρόνια.

Σταθερή η επιδίωξη για την κάλυψη των κτιριακών αναγκών των σχολείων, όταν ιδιαίτερα έχεις την ευχάριστη έκπληξη της δημιουργικής αξιοποίησης από μαθητές και εκπαιδευτικούς λειτουργούς. Και αυτή ήταν η πρωτοτυπία της τελετής:

Ενώπιον του ακροατηρίου των επισήμων εκπροσώπων του ΟΣΚ, Δημάρχων – Κερατέας Στ. Ιατρού, Μαρκοπούλου Φώτη Μαγουλά, Σαρωνίδας Ανδρέα Πέγκα, Κοινότητας Κουβαρά Στ. Γκίνη, του Νομαρχιακού συμβούλου Αντ. Γάκη, δημοτικών συμβούλων, καθηγητών και δασκάλων, δυο μαθητές της Στ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων, με δημιουργούς τους δασκάλους τους Αβ. Τριανταφυλλίδη και Αντ. Σκέλλα – απεκάλυψαν το θαύμα που μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρχει θέληση όρεξη, γνώση και μεράκι.

Το ηλεκτρονικό Σχολείο στα Καλύβια είναι πραγματικότητα, έστω πειραματικά σε μια τάξη και με κόστος 1.450(!)ευρώ, όταν μια αντίστοιχη μονάδα κοστίζει στο Υπ. Παιδείας το δεκαπλάσιο! 14.758ευρώ.

kalybia-sxoleia-3.jpg Παρουσιάστηκε από τους δύο εκπαιδευτικούς, το μοντέλο ενός σύγχρονου ψηφιακού σχολείου με τοπικό δίκτυο υπολογιστών σε κάθε τάξη, ασύρματο δίκτυο για πρόσβαση στο διαδίκτυο, διαδραστικό πίνακα (ηλεκτρονικός πίνακας αφής) σε κάθε τάξη, δημιουργία φορητού εργαστηρίου με μαθητικούς φορητούς υπολογιστές και πρόσβαση σε περιεχόμενο μαθημάτων αντίστοιχο για κάθε τάξη.

Η παρουσίαση έγινε με τη συμμετοχή των μαθητών, η καθημερινή διδακτική πρακτική ιδιαίτερα ελκυστική, παραστατική και δημιουργική για τους μαθητές και επομένως αποτελεσματική.

Η πρωτοπορία των καινούργιων σχολείων δεν έγκειται μόνο στον στους υπολογιστές και στους διαδραστικούς πίνακες.


Για την καινοτομία των κτιρίων αυτών αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ Παναγιώτης Παταργιάς. Όπως είπε και τα δύο σχολεία είναι νέας γενιάς, οικολογικά – βιοκλιματικά. Δηλαδή θα παράγουν μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν με φωτοβολταϊκά στοιχεία, θα έχουν μία σειρά αυτόματων λειτουργιών για την εξοικονόμηση ενέργειας και αντίστοιχες για την εξοικονόμηση νερού, ενώ το βρόχινο νερό θα συγκεντρώνεται σε συλλεκτήρες και θα χρησιμοποιείται για πότισμα.

Μοιάζει τόσο μακρινό κι όμως ο Δήμος Καλυβίων υπόσχεται να το κάνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 85 guests και κανένα μέλος