Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης υπέγραψε ο Δήμος Μαρκοπούλου με την εταιρεία «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συνεργατική»* (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (15.7), ενώ οι όροι της Προγραμματικής Σύμβασης ψηφίστηκαν στην Δημοτική Συνεδρίαση της 31.7. Η σύμβαση αφορά την δώδεκα εργάτες γενικών καθηκόντων.

Αντιγράφουμε την απόφαση του πρακτικού του Δ.Σ. όπως έχει αναρτηθεί στο ῾Διαύγεια῾:

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Εγκρίνει τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Μαρκοπούλου και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συνεργατική, που εδρεύει στο Δήμο Ελληνικού Ν. Αττικής, Κύπρου 172 Αργυρούπολη, για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και γενικών βοηθητικών υπηρεσιών στα διάφορα κτίρια και εγκαταστάσεις του Δήμου Μαρκοπούλου, για την εξυπηρέτηση των σκοπών κοινής ωφελείας δημοσίου συμφέροντος.

Οι ανάγκες του Δήμου μας θα είναι: δύο (2) οικοδόμους, δύο (2) ελαιοχρωματιστές, έναν (1) σιδερά, έναν (1) ξυλουργό και έξι (6) καθαρίστριες.

 

Καταψήφισε η αντιπολίτευση και καταγγέλει


Το θέμα καταψήφισε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης Ανθρώπινη Πόλη Λύσεις ζωής῾῾ και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία εξηγεί τους λόγους της διαφωνίας της, και οι οποίοι εστιάζονται στο κόστος που θα επωμισθεί ο Δήμος από τη σύμβαση αυτή, αλλά και στο γεγονός ότι ιδιωτικοποιούνται οι υπηρεσίες του Δήμου. Την ανακοίνωση υπογράφει ο επικεφαλής της παράταξης Λεωνίδας Μπέης.

Γράφει μεταξύ άλλων:

Η παράταξη «Aνθρώπινη πόλη - Λύσεις ζωής», καταψήφισε το συγκεκριμένο θέμα γιατί θεωρεί την συγκεκριμένη σύμβαση ζημιογόνα για τον Δήμο. Επίσης, πιστεύει ότι τέτοιου είδους συνεργασίες ανοίγουν την πόρτα προς την ενοικίαση εργαζομένων, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου και σίγουρα δεν συνάδουν με την προηγούμενη ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του ΔΣ για την στήριξη των δημοτικών υπαλλήλων. Στο γεγονός αυτό συνηγορεί, δυστυχώς, και η προγενέστερη ύποπτη ιστορία πρόσληψης εργαζομένων μέσω Μ.Κ.Ο.

Όσον αφορά στην συγκεκριμένη σύμβαση:

1) Με την σύμβαση αυτή θα απασχοληθούν 12 άτομα (6 εργάτες καθαριότητας και 6 άτομα γενικών καθηκόντων). Το συνολικό κόστος μισθοδοσίας για τον Δήμο αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 316.000 € ετησίως!.

Δηλαδή ο κάθε εργάτης καθαριότητας θα κοστίζει στον Δήμο Μαρκοπούλου πάνω από 26.000 € τον χρόνο !!! Είναι προφανές ότι τα ποσά αυτά είναι σκανδαλώδη, πολύ περισσότερο μάλιστα αν λάβουμε υπόψη μας την γενικότερη οικονομική κατάσταση.

 

2) Επίσης, η πιο πάνω σύμβαση αναφέρει ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου θα καταβάλει στην εταιρεία επιπλέον το ποσόν των 4.500 €, το οποίο «αφορά μεταξύ των άλλων, τον έλεγχο των εγκαταστάσεων από τον Τεχνικό Ασφαλείας […] καθώς και τον έλεγχο από τον Γιατρό Εργασίας των πιστοποιητικών Υγείας των εργαζομένων». Θυμίζουμε ότι ο δήμος έχει ΗΔΗ προβλέψει την πρόσληψη τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας και άρα το ποσό αυτό επιβαρύνει επιπρόσθετα και αδικαιολόγητα το ήδη υπερβολικό κόστος των 316.000 €.

 

3) Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για μια τέτοια σύμβαση ύψους 316.000 €, βρέθηκε να ενδιαφέρεται μόνο μία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.!

 

Ο Δήμος Μαρκοπούλου απαντά

 

methenitis_sotiris

Στις αιτιάσεις της παράταξης απάντησε ο Δήμος Μαρκοπούλου, δια του δημάρχου Σωτήρη Μεθενίτη, ο οποίος επισημαίνει την αναγκαιότητα του Δήμου για τους εργαζόμενους αυτούς, τους οποίους δεν μπορούσε να αποκτήσει με άλλο τρόπο. Γράφει στην ανακοίνωση-απάντηση μεταξύ άλλων:

Η Δημοτική Αρχή, κρίνει τέλος σκόπιμο, να απαντήσει στα εξής ερωτήματα, που θέτει η παράταξη «Ανθρώπινη Πόλη – Λύσεις Ζωής».

Η ανάλυση του κόστους των 316.000 Ευρώ σε προηγούμενη ανακοίνωση, έγινε προκειμένου να ενημερωθούν και να διακρίνουν ξεκάθαρα, τόσο οι πολίτες, όσο και η Αντιπολίτευση, ποιο είναι το πραγματικό κέρδος της Εταιρείας, το οποίο δεν ξεπερνά το 10%, δεδομένο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις φωνές που ακούστηκαν στο τελευταίο Δ.Σ. της Τετάρτης, 7/8/2013, περί «χρυσοκάνθαρων», που θα είχαν 30-40% κέρδος από την Σύμβαση!! Οι «καλοπροαίρετες» αυτές φωνές, δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στην πραγματικότητα!

Πως είναι δυνατόν, η Αντιπολίτευση να «μάχεται» υπέρ της διαφάνειας και της ενημέρωσης των πολιτών και να διαμαρτύρεται ταυτόχρονα, επειδή η Δημοτική Αρχή, εφαρμόζει πιστά τα παραπάνω; Υποχρέωσή μας, είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες, που ξοδεύεται και το τελευταίο Ευρώ του Δήμου μας. Οι πίνακες και τα νούμερα, μιλούν από μόνα τους, καταρρίπτοντας τις λασπολογίες τρίτων, περί εξωφρενικά μεγάλων κερδών.

Όσο για τη «ζημιά», που ισχυρίζεται ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, ότι προκαλείται στα συμφέροντα του Δήμου, του επαναλαμβάνουμε, πως μόνο οφέλη θα έχει ο Δήμος μας, μέσα από αυτή τη Σύμβαση.

Η πραγματοποίηση απαραίτητων εργασιών, στους επόμενους δύο (2) μήνες, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει, δίχως τη σύναψη της Σύμβασης, η οποία αποτελεί τον μοναδικό νόμιμο, έγκαιρο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, για την πρόσληψη του απαραίτητου για τον Δήμο μας, προσωπικού. Πρόκειται για δώδεκα (12) άτομα και συγκεκριμένα, καθαρίστριες, μπογιατζή, ξυλουργό, σιδερά κ.λ.π.

Εναλλακτικές λύσεις, με τις δεδομένες συγκυρίες, δεν υπάρχουν, γεγονός που γνωρίζει πολύ καλά η μείζων Αντιπολίτευση, ασχέτως αν ισχυρίζεται το αντίθετο, χωρίς βέβαια να υποβάλλει κάποια πρόταση.

 

Τα σκλαβοπάζαρα της εργασίας

σ.σ. Η δεινή πραγματικότητα είναι ότι οι Δήμοι οδηγούνται προς ιδιωτικοποίηση και αυτό είναι πασιφανές. Προωθείται δε από την Κεντρική Διοίκηση, η οποία αρνείται τις προσλήψεις σε Δήμους απευθείας από το Δήμο, ενώ ανοίγει ένα παράθυρο πότε με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) και τώρα με τις «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις». Αλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς, δηλαδή. Κανονικό σκλαβοπάζαρο εργασίας.

Ετσι ο εργαζόμενος είναι res (αντικείμενο) δεν αποκτά δικαιώματα, δεν υπάρχουν αποζημιώσεις, δεν έχει απαιτήσεις και βέβαια δεν μπορεί να κάνει όνειρα!!!

Αντιθέτως τα μέλη που συστήνουν μία «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση» δεν αποκτούν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις!!

 

 

* «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις»

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), είναι ένας νέος φορέας της και εμφανίσθηκε με τον πρόσφατο Ν.4019/2011. Στην ουσία είναι ένας αστικός συνεταιρισμός και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα, με κοινωνικό σκοπό…

Τα μέλη της «Κοιν.Σ.Επ.» μπορούν να είναι απλοί πολίτες αλλά και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις). Απλά η συμμετοχή των νομικών προσώπων στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό του 1/3 των μελών της, ενώ δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε αυτήν των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που υπάγονται σε αυτούς.

Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα του μέλους εταίρου, σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις.


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 209 guests και κανένα μέλος