Ξεφυλλίζοντας, πίσω στο χρόνο, το 1996 (Νοέμβριος, φ. 108), γράφαμε στην “Αδέσμευτη Δημαρχία” για την Παιδιατρική Κλινική του Ασκληπιείου Βούλας: «Στο ξεκίνημά της το 1986, εξέτασε 1.483 παιδιά ενώ το 1995 εξέτασε 22.585 παιδιά. Και είναι εντυπωσιακός ο αριθμός αν σκεφθεί κανείς ότι το 1993, ένα από τα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, το Αγία Σοφία, είχε δεχθεί 26.076 παιδιά, όταν τον αντίστοιχο χρόνο το Ασκληπιείο είχε δεχθεί 11.200 παιδιά».

Αυτό σε κάθε νοήμονα άνθρωπο δίνει την απάντηση στην αναγκαιότητα της ύπαρξης της Παιδιατρικής Κλινικής του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας.

Μιας Κλινικής που περιέργως, από την ώρα που δημιουργήθηκε πολεμιέται μέσα από το ίδιο το Ασκληπιείο (Διοίκηση και γιατροί);

Η μόνιμη “καραμέλα” η μη πληρότητα των κρεβατιών της κλινικής από ασθενή παιδιά!

Φανταστείτε, μια κλινική που θα κρατάει τα παιδιά μέσα για να ...γράφει ασθενείς!

Εκοψαν, πριν χρόνια, τα απογευματινά ιατρεία, λες και τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν το απόγευμα και σήμερα προσπαθούν να την κλείσουν, αφού λειτουργεί με έναν επιμελητή γιατρό!

Θα μπορούσαμε να αριθμήσουμε επιστολές γονιών (από το αρχείο μας), που ευχαριστούν για την βοήθεια και την κατανόηση που βρήκαν, όταν βρέθηκαν με το άρρωστο παιδί τους στην κλινική. «Μέσα σ’ αυτή την κλινική νιώθεις χαλαρωμένος, ασφαλής», έλεγε μια μητέρα και άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα επιστολής γονιού με ημερομηνία 17/3/10: «...θα σταθώ στην υποχρέωση μου να συγχαρώ τους ανθρώπους αυτούς όχι από ιδιοτελή ευγνωμοσύνη αλλά με καθαρή σκέψη, τώρα που η ένταση των πρώτων ημερών έχει καταλαγιάσει.

Βρέθηκα στο Ασκληπιείο την περασμένη Πέμπτη, 13.00 το μεσημέρι, λίγες στιγμές μετά την εκδήλωση του έκτακτου περιστατικού, αφού λόγω της απόστασης και της σοβαρότητας της κατάστασης δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Εντός ολίγων λεπτών, παρ’ ότι το νοσοκομείο δεν εφημέρευε και υπήρχε γενική απεργία, το παιδί μου βρισκόταν υπό την φροντίδα Τεσσάρων (4) γιατρών που προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες. Διασωλήνωση, εκτεταμένες εξετάσεις, συνεχής παρακολούθηση κλπ.

Έμεινα έκπληκτος από τον επαγγελματισμό, την συνεχή παρουσία και την οργάνωση που συνεχίστηκε ακόμα και μετά το κρίσιμο διάστημα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανά μία ώρα, Τρεις Ιατροί βρισκόντουσαν στο πλευρό μας με διάθεση για προσφορά, με ήθος αλλά κυρίως με πραγματικό ενδιαφέρον, αφού κάθε τους ενέργεια γινόταν με γνώμονα τον σεβασμό στην ψυχολογία του βρέφους και όχι ως στείρα εφαρμογή κάποιου πρωτοκόλλου διαδικασιών. Συνεχής ενημέρωση για την πορεία της υγείας, τήρηση σχεδιαγραμμάτων και λεπτομερούς ιστορικού αλλά και συμβουλές φροντίδας, ακόμα και συμπεριφοράς των γονέων. Ακόμα και έντυπο οδηγιών με αναλυτικές οδηγίες για τους γονείς που μου έκανε εξαιρετική εντύπωση αφού δεν είχα συναντήσει κάτι τέτοιο, τόσο όμορφα δομημένο ακόμα και σε μεγάλα ιδιωτικά ιδρύματα».

Η διευθύντρια όλα αυτά τα χρόνια της Παιδιατρικής Δρ. Σταυρούλα Παπαδάκου, έχει δώσει κυριολεκτικά την ψυχή της και γι’ αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει κλείσει η μονάδα.

Στις δραματικές εκκλήσεις της για ανθρώπινο δυναμικό, από τον Ιανουάριο του 2011 όχι μόνο πέφτουν στο ...κενό, αλλά ο Διοικητής Ν. Πόθος απέρριψε τις αιτήσεις της, παρά την αντίθετη γραμμή του Υπουργείου που αφορά κατα προτεραιότητα την πλήρωση των Παιδιατρικων Τμημάτων.

Σήμερα η Κλινική υπολειτουργεί. Ιδιαίτερα από τον Μάρτιο/12 λειτουργεί με 2 θέσεις αντί για 6 οργανικές θέσεις που προβλέπονται.

Το Παιδιατρικό Τμήμα με τις παρούσες συνθηκες έχει τη δυνατότητα να δεχεται περιστατικά μέχρι τις 2.30μ.μ. καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή(!) και τις ημέρες των γενικών εφημεριών.

Η Διευθύντρια, Δρ. Στ. Παπαδάκου, που την επισκεφθήκαμε μας εξήγησε ότι «το παιδιατρικό θα αναγκαστεί άμεσα να ζητήσει αναστολή της εφημερίας για την 2η ΔΥΠΕ και έως την κάλυψη θέσεων από επικουρικούς γιατρούς». Μάλιστα μας επεσήμανε ότι έχει δεχθεί αιτήσεις από γιατρούς που βρίσκονται σε άλλα νοσοκομεία και ζητούν να αποσπαστούν. Αρα γιατροί υπάρχουν.

Εφέτος προοριζόταν να λειτουργήσει και εφηβικό τμήμα, κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο στην περιοχή, και στο μεταξύ έχει εγκατασταθεί και το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα από το Νταού Πεντέλης.

Και να σκεφθεί κανείς ότι είναι η μόνη ίσως ελληνική δημόσια κλινική που έχει βραβευθεί διεθνώς, για έντυπο που έχει δημιουργήσει με οδηγίες προς τους γονείς· οδηγίες συμπεριφοράς για να αισθανθεί το παιδί πιο άνετα.

Γιατί λοιπόν αυτή η κατάπτωση της Κλινικής; Τι επιδιώκουν; Οι αποστασεις και τα μποτιλιαρίσματα για να βρεθείς στα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεια των Αθηνών, είναι παράγοντες που μπορεί ένα παιδί να χάσει τη ζωη του, από μια λαρυγγίτιδα π.χ. Ποιοι το διακινδυνευουν;

Η Παιδιατρική Κλινική του Ασκληπιείου εξυπηρετει μία τεράστια γεωγραφική έκταση, και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μιας που είναι σε παραθαλάσσια περιοχή.

Σε επόμενο φύλλο μας θα επανέλθουμε.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 416 guests και κανένα μέλος