Την επιχειρηματολογία μας για την απόδοση του Φ.Π.Α. μετέφερε ο Βουλευτής Αττικής της Ν.Δ. Γεώργιος Βλάχος κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, στην ομιλία του επ’ αυτού, στη συνεδρίαση της ολομέλειας την Τετάρτη 16/3.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής στην ομιλία, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η φορολογική πολιτική, εκτός από μηχανισμός είσπραξης, πρέπει να χρησιμοποιείται και ως αναπτυξιακό εργαλείο, κάτι που φαίνεται ν’ αγνοεί η σημερινή κυβέρνηση».

Στη συνέχεια της ομιλίας ο Γ. Βλάχος τόνισε πως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής απαιτεί “γενναίες παρεμβάσεις στο ήδη υπάρχον φορολογικό περιβάλλον. Κατηγόρησε την Κυβέρνηση, για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή και το παραεμπόριο, ενώ παράλληλα επισήμανε, πως μέσα από τις πρωτόγνωρες παλινωδίες και τις αντιφάσεις στην πολιτική της, απέτρεψε την πραγματοποίηση επενδύσεων και στέρησε τον Προϋπολογισμό από πολύτιμους οικονομικούς πόρους”.

Ακολούθως ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα του ανείσπρακτου Φ.Π.Α. και στις αυστηρές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Επικαλούμενος μάλιστα το δημοσίευμα της ΕΒΔΟΜΗΣ με τίτλο «Στη φυλακή για ένα ευρώ» (αρ.φ. 673 της 5/3/11), ο Γεωργ. Βλάχος ανέδειξε την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για τις ποινικές κυρώσεις που θα αντιμετωπίσουν, όταν πωλούν επί πιστώσει ή όταν καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ ο οποίος ποτέ δεν εισπράχθηκε.

 

 

blaxos_eidisi1_f675

Η αναφορά στην “7η”

 

Ειδικότερα στο απόσπασμα των πρακτικών της Βουλής που αναφερόμαστε, λέει κατά λέξη: “Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κραυγή αγωνίας του επιχειρηματικού κόσμου καθημερινά μεγαλώνει. Σας μεταφέρω δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της περιοχής μου και συγκεκριμένα της εφημερίδας «ΕΒΔΟΜΗ» με τίτλο «Στη φυλακή για ένα ευρώ», η οποία λέει χαρακτηριστικά και αναφέρει”.

 

Παρατίθεται από τον Βουλευτή εκτενές απόσπασμα του άρθρου μας που αναφέρεται στην υποχρέωση των επιχειρηματιών ν’ αποδίδουν τον Φ.Π.Α. που εισπράτουν καθυστερημένα από πωλήσεις επί πιστώσει, στην παρούσα ιδιαίτερα συγκυρία της οικονομικής ύφεσης και δυσπραγίας, και ειδικότερα από το ίδιο το δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ.

Το χειρότερο δε ν’ αποδίδουν Φ.Π.Α. που ουδέποτε εισέπραξαν αν και κατέβαλαν την δέουσα επιμέλεια (δικαστικές αποφάσεις, διαταγή πληρωμής κλπ), από κακόπιστους ή ατυχήσαντες, έστω οφειλέτες, όπου δεν αρκεί η ζημία που υφίστανται από την πώληση ή την παροχή υπηρεσιών, αλλά καλούνται επιπροσθέτως, τελείως αδικαιολόγητα να αποδώσουν ΦΠΑ και άλλες εισφορές υπέρ τρίτων (π.χ. ΤΣΠΕΑΘ κλπ), τα οποία αποδεδειγμένα ουδέποτε εισέπραξαν.

Τον ΦΠΑ δεν τον οφείλει ο υπόχρεος για απόδοση – οποίος υποτίθεται τον έχει εισπράξει – αλλά ο παραλήπτης και οφειλέτης του τιμολογίου.

 

Καταλήγοντας ο βουλευτής της Περιφέρειάς μας που αφουγκράστηκε την επιχειρηματική αγωνία και έδειξε ότι διαθέτει ευαίσθητα αντανακλαστικά, είπε:

“Καταλαβαίνετε λοιπόν, μέσα από αυτό το δημοσίευμα ποια είναι η κραυγή, ποια είναι η αγωνία της αγοράς. Και εσείς δεν θέλετε να το ακούσετε. Και βλέπετε με πόση συνέπεια προσεγγίζουν αυτοί οι άνθρωποι το θέμα. Δεν μιλούν γενικά και αόριστα…

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θα ήθελα την κατανόησή σας, κυρία Πρόεδρε.

Δεν μιλούν γενικά και αόριστα για το Φ.Π.Α.. Μιλάμε για ανείσπρακτο Φ.Π.Α. και μάλιστα με απόδειξη ότι δεν έχει εισπραχθεί. Εκεί πρέπει να υπάρξει κατανόηση”.

Λέγαμε εισαγωγικά σ’ εκείνο το άρθρο μας ότι τα λέμε τηλεγραφικά “μπας και συλλάβει το νόημά τους κάποιος βουλευτής, ιδιαίτερα της Περιφερείας μας…”

Ο Γιώργος Βλάχος απεδείχθη και μελετηρός και ευαίσθητος.

Το ερώτημα που παραμένει είναι αν θα δείξει τα ίδια ευαίσθητα αντανακλαστικά και την ανάλογη οξύνοια και ο αρμόδιος Υπουργός καθώς και άλλοι βουλευτές, ώστε ορθολογικά να επανορθώσει το κράτος αποσβένοντας την αδικία και απορρίπτοντας τα λάθη ή τις κουτοπονηριές της διοίκησης (“τ’ αρπάζω απ’ όποιον βρω”, δηλαδή τους έντιμους).

Επ’ αυτού, απαιτείται οπωσδήποτε σχετική θεσμική ρύθμιση, αν θέλουμε να είμαστε “κράτος δικαίου”.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 387 guests και κανένα μέλος