Την περασμένη Τρίτη 18 Ιανουαρίου, η Ντόρα Μπακογιάννη, που μόλις ίδρυσε το κίνημα που έγινε τάχιστα κόμμα με το όνομα “Δημοκρατική Συμμαχία”, βρέθηκε στο Μαρκόπουλο προκειμένου να εγκαινιάσει το εκεί εκλογικό της γραφείο, θα λέγαμε, μιας και “μυρίζουν” εκλογές.

Με ευκαιρία αυτής της επίσκεψής της, μετά από αίτημά της, τη δέχθηκε ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, σε μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και την ενημέρωσαν για τα προβλήματα της πόλης: το Αποχετευτικό, την εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτης”, την  Ανέγερση Σχολείων

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης την υποδέχτηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, παρουσία της συμπολίτευσης, του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γεώργιου Αδάμου, του Αντιδημάρχου Σπάτων Πέτρου Πουλάκη, του πρώην Υπουργού Δημοσίας Τάξεως Χρήστου Μαρκογιαννάκη, εκπροσώπων τοπικών φορέων και δημοτών, δηλώνοντας την τιμή που αποτελεί για την πόλη η παρουσία κάθε πολιτικού αρχηγού στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να ενημερωθεί για την επικρατούσα κατάσταση στο δήμο.

Ο Δήμαρχος έκανε μια σύντομη, εμπεριστατωμένη παρουσίαση των κυριοτέρων προβλημάτων που ταλανίζουν την πόλη, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα.

Η δίχως νομοθετική προετοιμασία, διαδικασίες, σαφείς αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους εισαγωγή του “Καλλικράτη”. Συνθήκες που “φρενάρουν” ουσιαστικά την πρόοδο εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης και που επιτρέπουν να παρουσιάζονται βασικές εκκρεμότητες όπως:

― η έγκριση συγκρότησης του Προεδρείου στα Δημοτικά Συμβούλια, οι Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής και ο μεγάλος Αριθμός Αντιδημάρχων στους Καλλικρατικούς Δήμους.

― η πρόβλεψη πόρων για τη μισθοδοσία ετήσιου ύψους 800.000 ευρώ των ήδη 26 μεταταχθέντων υπαλλήλων της Πολεοδομίας στο Δήμο Μαρκοπούλου.

― Αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα στην καθυστέρηση χρηματοδότησης του έργου της αποχέτευσης της πόλης, της πρώτης προτεραιότητας της νέας Δημοτικής Αρχής, ενός έργου ώριμου και με κατατεθειμένη την πλήρη σχετική μελέτη.

― Το πρόβλημα της σχολικής στέγασης, το οποίο λόγω της μεγαλης μετακινησης πληθυσμών προς Μαρκοπουλο,  κάθε πενταετία όπως  είπε ο Δήμαρχος, διπλασιάζεται ο μαθητικός πληθυσμός στο Δήμο. Πρότεινε δε την παραχώρηση 40 – 50 στρεμμάτων στο χώρο του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου, συνολικής αδόμητης έκτασης 900 στρεμμάτων, για την ανέγερση μεγάλου σχολικού συγκροτήματος που θα καλύψει τις ανάγκες για τις επόμενες δεκαετίες.

― Τέλος αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις που υφίσταται ο Δήμος όσο αφορά την καλλιεργήσιμη γη, με τελευταίο κρούσμα αυτό του νέου νομοσχεδίου που εισήγαγε η Υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη και αφορά μεταξύ άλλων την υπέρμετρη δέσμευση 24.000 στρεμμάτων χαρακτηρισμένης περιοχής ως Natura, ενώ σε πρώτη φάση, η δέσμευση δεν ξεπερνούσε τα 1000 στρέμματα.

Ουσιαστικά απαγορεύεται κάθε αξιοποίηση ιδιοκτησίας, ειπε ο δήμαρχος, αφού θα απαιτείται η αγορά ή κατοχή ενιαίας γης άνω των 10 στρεμμάτων, με ένα συμβόλαιο. Η ανυπαρξία νομίμου διεξόδου, σε συνδυασμό με την οικιστική πίεση, είναι ο συνδυασμός εκείνος ο οποίος παράγει διπλά λανθασμένο αποτέλεσμα: νέα αυθαίρετα και κακοποίηση του περιβάλλοντος.

 

Η Πρόεδρος της “Δημοκρατικής Συμμαχίας” Ντόρα Μπακογιάννη, δεσμεύτηκε ότι θα φέρει με ερώτηση στη Βουλή το θέμα της μισθοδοσίας των μεταταχθέντων στο Δήμο υπαλλήλων της Πολεοδομίας, γιατί αφορά ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα που αντικατοπτρίζει όμως την υποχρηματοδότηση του εγχειρήματος του “Καλλικράτη”,

Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα μεσολαβήσει τόσο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όσο και στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο για το θέμα παραχώρησης έκτασης για ανέγερση σχολικού συγκροτηματος.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, θεωρεί τη σωστή λειτουργία των αποχετευτικών δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών μείζον θέμα σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα για το Μαρκόπουλο που έχει ήδη βιολογικό και ώριμη μελέτη για την αποχέτευση, ανέλαβε τη δέσμευση να προωθήσει το θέμα της χρηματοδότησης στο νέο αιρετό Περιφερειάρχη κ. Σγουρό σε συνάντηση που θα έχουν σύντομα και ως πολιτική κίνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα συνολικά για όλη την Ανατολική Αττική.

 

Στο τέλος της συνεδρίασης, η Ντορα Μπακογιάννη δέχτηκε δύο συμβολικά δώρα από το Δήμαρχο Μαρκοπούλου.

bakogiani

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 232 guests και κανένα μέλος