Πρόγραμμα Επισιτιμού από τους 13 Δήμους της Ανατ. Αττικής

 

Μια αξιέπαινη προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησαν το 2014, με πρωτοβουλία του Δήμου Σαρωνικού, οι δεκατρείς Δήμοι της Αντιπεριφέρειας Ανατολικής Αττικής, βρέθηκε στο στάδιο του πρώτου απολογισμού έργου και προγραμματισμού περαιτέρω πορείας, που παρουσιάστηκε, από τους Δημάρχους της Αντιπεριφέρειας και τους εκπροσώπους τους, χθες Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού.

Η παρουσίαση έγινε από τον Δήμαρχο Σαρωνικού και Επικεφαλής της Κοινωνικής Σύμπραξης,   Γεώργιο Σωφρόνη, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Α’ Φάσης του έργου και αφορούσαν τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών σε 11.000 δικαιούχους, οι οποίοι διαβιούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, ανήκουν σε Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες ή έχουν χαρακτηρισθεί ως ΑΜΕΑ.

Στη συνέχεια παρουσίασε τον προγραμματισμό της Β’ φάσης έργου

Αυτή τη στιγμή δίνεται “μια ανάσα” σε 11.000 οικογένειες, εκ των οποίων οι 5.000 βρίσκονται στις Αχαρνές (Μενίδι), με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το Τ.Ε.Β.Α. (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους) και το Ελληνικό Δημόσιο που το συγχρηματοδοτούν, για την επισιτιστική κάλυψη, κυρίως, τελείως απόρων ανθρώπων.

Πάνω στο τόσο σημαντικό θέμα θα επανέλθουμε εκτενέστερα, γιατί βρισκόμασταν ήδη στο Τυπογραφείο, όταν η συνάντηση εξελισσόταν.

Παρευρέθηκαν: ο “οικοδεσπότης” Δήμαρχος Σαρωνικού Γεώργιος Σωφρόνης, οι Δήμαρχοι Αχαρνών Ιωάννης Κασσαβός, Διονύσου Διονύσιος Ζαμάνης, Κρωπίας Δημήτριος Κιούσσης, Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, Ραφήνας - Πικερμίου Βασίλειος Πιστικίδης, Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, οι Αντιδήμαρχοι των 3Β Ωσαννά Κάραγιαν, Παλλήνης Ειρήνη Κουνενάκη και Σπάτων-Αρτέμιδας Παναγιώτης Λάμπρου, η Εκπρόσωπος Λαυρεωτικής Κατερίνα Πάλλη, ο Πρόεδρος Δ. Σ. Παιανίας Αρτέμης Βαγιωνάκης και ο Πρόεδρος Κοινωνικής Επιχείρησης Ωρωπού Στέφανος Δάβρης.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Σωφρόνης κατέθεσε τρεις προτάσεις, οι οποίες και υιοθετήθηκαν από τους εταίρους της Σύμπραξης. Οι δύο πρώτες να κατατεθούν στα αρμόδια Υπουργεία και η τρίτη στην ΚΕΔΕ. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

  1. «Ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία να ανοιχθεί διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία και έχει την πραγματική εικόνα της κατάστασης, ώστε να συν διαμορφώνονται οι προτάσεις που κατατίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατεύθυνση των κονδυλίων που διατίθενται στη χώρα μας για κοινωνικά προγράμματα και αντιμετώπιση της φτώχειας. Οι Κοινωνικές Συμπράξεις που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα για την διαχείριση του ΤΕΒΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις πραγματικές ανάγκες.
  2. Να θεσπιστεί πλαίσιο υλοποίησης των παραπάνω προτάσεων με διαδικασίες τύπου «fast track», ώστε να αποφευχθεί η δαιδαλώδης γραφειοκρατία όπου επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις με καταστροφικά αποτελέσματα.
  3. Να ζητηθεί από την ΚΕΔΕ να υιοθετηθεί η πρόταση για αλλαγή της καταστατικής δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας τις Περιφέρειες και τους Δήμους και όχι μόνο τις Κυβερνήσεις, όπως ισχύει σήμερα.»
Σημείωση:
Ζούμε ημέρες Κατοχής! Και το ευτράπελο: Σημειώνεται στα ενημερωτικά έντυπα, «η επικοινωνία με τους ωφελούμενους γίνεται τηλεφωνικά, ή με μαζική αποστολή SMS όπου αυτό είναι διαθέσιμο. Επίσης, έχει τεθεί σε λειτουργία εφαρμογή παροχής πληροφόρησης για τις δράσεις του έργου για smart phones και tablets (e-TEVA Application)».
 

Δηλαδή δεν έχει να φάει ο άπορος, αλλά διαθέτει smart phones!! Σχολιάστηκε βέβαια αρνητικά από το δήμαρχο Σαρωνικού και άλλους.

Κώστας Βενετσάνος

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 169 guests και κανένα μέλος