Τα παραθυράκια των νόμων δίνουν το “πράσινο φως” 

Ιδιωτική Αστυνομία θα προσλάβει ο Δήμος Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης, προκειμένου να αστυνομεύει τις παραλίες, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (23.1.17).

H Δημοτική Αστυνομία, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, δεν επαρκεί προκειμένου να αστυνομεύσει όλο το παραλιακό μέτωπο των 3Β και γι’ αυτό θα αναθέσει σε εταιρεία, η οποία θα περιπολεί σε βάρδιες.

Το κόστος της ιδιωτικής αστυνόμευσης θα ανέλθει περίπου στα 80.000 και θα διαρκέσει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Σε ερώτηση μας, γιατί δεν προσλαμβάνει δημοτικούς αστυνόμους, αφού διαθέτει δημοτική αστυνομία, ο δήμαρχος απάντησε ότι δεν του επιτρέπει ο νόμος να κάνει προσλήψεις.

Σημειώνουμε ότι η ιδιωτική αστυνόμευση είχε κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (1943/1988): "Οι διατάξεις … κατά το μέρος που αποβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου αντίκεινται στις θεμελιώδεις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος".

Επειδή όμως ζούμε στη χώρα της πολυνομίας, βρήκαν το παραθυράκι και το 1996 με απόφαση πάλι του Σ.τ.Ε. Π.Ε. 434/1996) μισοεπιτρέπεται: «...η παροχή υπηρεσιών αστυνομικής φύσεως είναι δυνατόν κατ΄ εξαίρεση να ανατίθεται και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση, ότι διατάξεις τυπικού νόμου θα θέτουν ένα πλαίσιο αρχών και ρυθμίσεων».

Και με το άρθρο 1 του ν. 2518/1997 ανοίγει ο δρόμος διάπλατα:

«...προσδιορίζεται η έννοια των ιδιωτικών επιχειρήσεων και προβλέπονται περιοριστικά οι δραστηριότητες» και παρακάτω:

«Ως προς τη ρύθμιση αυτή διευκρινίζεται ότι καταβλήθηκε προσπάθεια εξάντλησης όλων των περιθωρίων, εντός των οποίων θα μπορούσε, ενόψει της σύγχρονης πραγματικότητας, να επεκταθεί η δραστηριότητα των εν λόγω εταιρειών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν παρέχονται στις εταιρείες αυτές εξουσίες, οι οποίες ασκούνται αποκλειστικά και μόνο από Κρατικά ΄Οργανα, όπως είναι οι θεμιτές προσβολές των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών (σωματικές έρευνες, συλλήψεις κ.λ.π.).

σ.σ. Ποιος θα τις ελέγχει;;;

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 guests και κανένα μέλος