Eννέα ασφαλιστικοί οργανισμοί σε έναν

Συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) παραχώρησε (Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην συνέντευξη συμμετείχαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) ξεκίνησε και επίσημα την λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου 2017.

Σκοπός του ΕΦΚΑ είναι:

α) η παροχή μηνιαίας κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου στους ασφαλισμένους του ή στα μέλη οικογενείας τους, η ασφαλιστική τους κάλυψη για παροχές ασθένειας και μητρότητας, η χορήγηση των παροχών ασθένειας σε χρήμα, εξόδων κηδείας και η υλοποίηση όσων άλλων προγραμμάτων προβλέπονται από ειδικές διατάξεις.

β) η καταβολή εφάπαξ παροχών στους ασφαλισμένους του και στα μέλη των οικογενειών τους. Άρθρο 21 Κλάδοι του ΕΦΚΑ 1.

Τον ΕΦΚΑ συγκροτούν τρεις κλάδοι, με αυτοτελή λογιστική παρακολούθηση, χωρίς διοικητική ή οικονομική αυτοτέλεια: α) κλάδος κύριας ασφάλισης, β) κλάδος εφάπαξ παροχών και γ) κλάδος λοιπών παροχών.

Στον ΕΦΚΑ μεταφέρονται και οι 8.642 εργαζόμενοι από τους 9 Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΝΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ) με το ενιαίο ταμείο να συμπεριλαμβάνει 4,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Στόχος της σύστασης του ΕΦΚΑ -όπως ελέχθη- είναι η καταπολέμηση των παθογενειών του παρελθόντος, όπως η γραφειοκρατία, η πολυνομία και οι ανισότητες, με εργαλεία την θέσπιση ενιαίων, δίκαιων κανόνων για όλους στη βάση των αρχών της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, και την παροχή υπηρεσιών ποιότητας για τους ασφαλισμένους, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και του υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού.

Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας είπε, ότι η επίθεση που δέχτηκε το συλλογικό εργατικό δίκαιο στα χρόνια της κρίσης και οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφήνει μεγάλες πληγές στα ασφαλιστικά Ταμεία. «Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η οποία παροξύνθηκε μέσα στην κρίση, χωρίς προφανώς να αποτελεί δικό της παιδί, υπονομεύει τη δυνατότητα της κοινωνικής ασφάλισης να έχει τους απαραίτητους πόρους. Ακριβώς, γι’ αυτόν το λόγο, η μάχη που δίνουμε σήμερα για την επαναφορά των θεσμών του συλλογικού εργατικού δικαίου, για να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, είναι μία μάχη που θα συμβάλει ουσιαστικά και στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης» συμπλήρωσε η Έφη. Αχτσιόγλου. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι όσοι χαρακτηρίζουν εμμονή και ιδεοληψία την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, φανερώνουν την πρόθεσή τους να μην αλλάξει μία από τις βασικές μεταβλητές για τη δημιουργία των αδυναμιών της κοινωνικής ασφάλισης.

Eλεγχος παραβίασης εργατικής νομοθεσίας

Το δεύτερο πεδίο, το οποίο, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, φέρει μεγάλο αποτύπωμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είναι αυτό της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Όπως σημείωσε, χρειάζεται μία νέα στρατηγική για την από κοινού αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. «Η άνοδος των ευέλικτων μορφών εργασίας πολλές φορές αποκρύπτει παράνομες πρακτικές, που στην πραγματικότητα αναφέρονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης» δήλωσε η υπουργός, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό εργαλείο που έχει στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο μέσα από μία βάση δεδομένων που συνεχώς θα διευρύνεται από τους ελέγχους και τη δυνατότητα ανάλυσης μίας σειράς παραμέτρων, θα εντοπίζει τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση»- τόνισε -«θα κινηθεί συνολικά η προσπάθεια αναβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών και οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται. Πλέον, τα λεφτά των προστίμων που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, θα κατευθύνονται προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Tηλεφωνικός αριθμός 1555

Για την ενημέρωση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 1555, και η ιστοσελίδα www.efka.gov.gr, η οποία θα εμπλουτίζεται σταδιακά με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, ώστε οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες, πληροφορίες και αιτήσεις.

Παράλληλα, τα σημεία εξυπηρέτησης των φορέων θα συνεχίσουν να λειτουργούν για την ομαλή μετάβαση και εξοικείωση των ασφαλισμένων στις σύγχρονες μηχανογραφικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ ιδρύονται σταδιακά τα πρώτα 11 Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), ώστε να ασκούν εντατικό έλεγχο για την ανασφάλιστη εργασία.

Με τον ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι περνάνε στην ηλεκτρονική εποχή. Από τις ουρές, την ταλαιπωρία, την γραφειοκρατία και τις καρτέλες με τα ένσημα, μπαίνουν στην εποχή της άμεσης πρόσβασης σε σύγχρονες υπηρεσίες.

H κοινωνία το αποδέχεται

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, παρουσιάστηκαν τα βασικά ευρήματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Prorata για λογαριασμό του υπουργείου, και τα οποία επιβεβαιώνουν ότι:

- στη συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 67%) ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι τάσσονται υπέρ ενός ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος,

- δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να πληγεί ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης (ποσοστό 76%),

- είναι δίκαιο και κοινωνικά ωφέλιμο να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους τους εργαζόμενους (ποσοστό 72%).

Οπως σημείωσε ο υφυπουργός εργασίας Πετρόπουλος: «Δεν θα είναι όλα τέλεια από τις πρώτες μέρες. Θα είναι όμως αμέσως καλύτερα και μέρα με τη μέρα θα βελτιώνονται ακόμα περισσότερο, μέχρι να φτάσουμε εκεί ακριβώς που θέλουμε, στην κοινωνική ασφάλιση του μέλλοντός μας».

Κεντρικό ρόλο, εκτός από το σάιτ του ΕΦΚΑ, θα έχει και και το νέο τηλεφωνικό κέντρο 1555.  

Καλώντας στο 1555, με αστική χρέωση από τις 8 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν ενημέρωση για τα θέματα που τους απασχολούν.

Οι ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου και του εργοδότη αποδίδονται από 1-1-2017 στον ΕΦΚΑ.

Όλη η ακίνητη περιουσία των Tαμείων, όπως γενικότερα του Δημοσίου, προβλέπεται από το Mνημόνιο να μεταφερθεί στο Tαμείο Aποκρατικοποιήσεων.

πηγή: ecoleft.gr

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 211 guests και κανένα μέλος