Με σαθρές και αίολες αποφάσεις επισπεύδει τις διαδικασίες η Δημοτική Αρχή

Ο εγωκεντρισμός του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως έχει διαμορφωθεί με το νόμο “Καλλικράτη”, γίνεται κάθε ημέρα και ποιο εμφανής. Ο Νόμος Καλλικράτη δημιούργησε διάφορες δομές, υποτίθεται για περισσότερη δημοκρατία, αλλά αυτό είναι απλά το φαίνεσθαι. Η πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Δημιούργησε διάφορες Επιτροπές και όργανα τα οποία είναι στον απόλυτο έλεγχο της εκάστοτε δημοτικής πλειοψηφίας φιμώνοντας παράλληλα το δημότη, αφού εκπροσωπείται μέσω των Επιτροπών (Επιτροπή Διαβούλευσης, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Συμπαραστάτης του Δημότη)* (έκαναν και ...Ομοσπονδία!).

Στις Επιτροπές πάντα η πλειοψηφούσα παράταξη έχει τους περισσότερους συμβούλους, επομένως χειραγωγεί και τις αποφάσεις, αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν αφωνία για ευνοήτους λόγους...

Τελικά, η υποβόσκουσα φασίζουσα νοοτροπία των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνει καλά τη δουλειά της στήνοντας τα κάστρα σιγά σιγά. Ξεκίνησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρασε στην κεντρική διοίκηση με τα μνημόνια και τώρα έφτασε στα μνημόσυνα με τους πλειστηριασμούς των σπιτιών, τους μισθούς και τα συσσίτια.

Αλλά ας επανέλθουμε στην Τ.Α. και συγκεκριμένα στο Δήμο Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης, που γελοιποίησε και τη συνεδρίαση του Δ.Σ. και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στη δημοτική συνεδρίαση την περασμένη Τετάρτη 5/9/16 με μοναδικό θέμα την «1. Επικαιροποίηση της υπ. αρ. 256/16-5-2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την προσθήκη της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής».

Και λέμε γελοιποίηση γιατί εκλήθη το Δημοτικό Συμβούλιο έξη ημέρες πριν να επικαιροποιήσει την προηγούμενη απόφασή του (256/16-5-2016) η οποία όμως έπρεπε να είχε ψηφιστεί από την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, που όμως δεν είχε συνεδριάσει!!

Δηλαδή ο Δήμαρχος και η πρόεδρος του Δ.Σ. είχαν στο τσεπάκι τους την θετική ψήφο της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (Ε.Π.Ζ.) χωρίς να έχει αποφασίσει.

Η Ε.Π.Ζ. συνεδρίασε την ίδια ημέρα που συνεδρίαζε και το Δημοτικό Συμβούλιο (5/9) και έβγαλε ομόφωνη απόφαση υπέρ της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Ε.Π.Ζ. απαρτίζεται από 9 μέλη. Παρόντα στη συνεδρίαση ήταν τέσσερα όπως σημειώνεται στο πρακτικό που έχει ανεβάσει ο Δήμος στο “Διαύγεια” (αρ. πρ.39999/5.10.16, ΑΔΑ: 776ΜΩΨΖ-90Χ) και όπως επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Δημήτρης Δαβάκης. Αρα η συνεδρίαση είναι άκυρη αφού δεν έχει απαρτία (το 50+1). Την ίδια επισήμανση έκανε και ο Θ. Ματόπουλος.

Οταν το επεσήμανε ο Δ. Δαβάκης ακούστηκε από το ακροατήριο ότι υπήρχε και ο προεδρεύων Νίκος Ζυγούρης.

Ο Ν. Ζυγούρης όμως αναγράφεται απόντας στο πρακτικό αφενός και αφετέρου ενώ παρίστατο στη συνεδρίαση απέφυγε να απαντήσει αν ήταν παρών ή απών.

Ακόμη έλειπαν πολλά στοιχεία από το φάκελλο, και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που επέστρεψε τον επέστρεψε η Περιφέρεια. Ο άλλος ήταν γιατί δεν είχε γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής!

Με τέτοιες αλχημείες επιβάλλουν τα δικά τους θέλω, δυστυχώς, σε όλη τη δημόσια διοίκηση, η οποία έχει καταρρεύσει παντού, με κεντρική κατεύθυνση!

Η τροποποιημένη απόφαση του Δ.Σ.

Τι λέει όμως η υπ΄αριθμ. 256/2016 απόφαση του Δ.Σ. που επικύρωσε η Ε.Π.Ζ., και που αφορά την τροποποίηση του ρυμοτομικού στο Αθλητικό Κέντρο Βούλας;

Θα θυμόμαστε την κατακραυγή των πολιτών της Βούλας όταν η Δημοτική Αρχή τους έστειλε επιστολή, όπου τους ενημέρωνε ότι το γήπεδο της Βούλας θα επεκταθεί πάνω στα πεζοδρόμια επί της Λυκούργου και Περικλέους και ότι θα ανεγερθεί κτίριο 10 μέτρων ύψους καθώς και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις (υπ’ αρ. αποφ. Δ.Σ. 727/2015).

Στην απόφαση αυτή είχαν καταθέσει ενστάσεις περίοικοι. Οι ενστάσεις συζητήθηκαν σε δημοτική συνεδρίαση και κάποιες έγιναν δεκτές, κάποιες άλλες απορρίφθηκαν και έτσι προχώρησαν σε τροποποίηση του ρυμοτομικού με νέες διαστάσεις όπως:

«α. την μετατόπιση των ρυμοτομικών γραμμών κατά μήκος των οδών Περικλέους και Λυκούργου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απόσταση των έξι (6,00) μέτρων από τις υφιστάμενες γραμμές του γηπέδου ποδοσφαίρου για λόγους ασφαλείας. Η οδός Περικλέους διαμορφώνεται με πλάτος δρόμου 15,50μ. και η οδός Λυκούργου με πλάτος δρόμου 16,00μ.

β. την μετατροπή μέρους του χώρου γηπέδου (κοινωφελούς χώρου) σε κοινόχρηστο χώρο (στάθμευσης αυτοκινήτων και πράσινο) διατηρώντας το ισοζύγιο

γ. την δημιουργία τριών (3) δομούμενων χώρων για την κατασκευή στεγάστρου στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, για την κατασκευή στεγάστρου στις κερκίδες και για τις βοηθητικές κτιριακές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των αθλητικών εγκαταστάσεων (χώροι γραφείων, αποδυτηρίων, υγιεινής, ιατρείου, αποθηκών, κ.α.)

δ. την αύξηση των ειδικών όρων δόμησης του χώρου:

i) του συντελεστή δόμησης και κάλυψης σε 0,15 (από 0,10 που ισχύει)

ii) του μέγιστου ύψους σε 7,50 μ. (από 4,00μ που ισχύει)

ε. Την μείωση των συντελεστών δόμησης στο ίδιο Οικοδομικό Τετράγωνο για το μεν χώρο σχολείου (ΦΕΚ580Δ/93) από τον ισχύοντα 0,80 (ΦΕΚ124Α/40) σε 0,55 (μείωση δομήσιμης επιφάνειας κατά 698,75τ.μ.) για τον δε χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων (ΦΕΚ580Δ/93 και 1348Δ/1994) από τον ισχύοντα 0,70 σε 0,65 (μείωσης δομήσιμης επιφάνειας κατά 75,25 τ.μ.).

Με την ανωτέρω αλλαγή των συντελεστών δόμησης η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση του Οικοδομικού Τετραγώνου μειώνεται κατά 79τ.μ. περίπου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ισχύοντες όροι δόμησης της γύρω περιοχής είναι σήμερα:

Για τον χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων ο συντελεστής δόμησης και κάλυψης είναι 0,7 και το μέγιστο ύψος 9,5 μ., ενώ για τα γύρω Οικοδομικά Τετράγωνα και τον χώρο Σχολείου στο ίδιο Οικοδομικό Τετράγωνο ο συντελεστής δόμησης είναι μέχρι σήμερα 0,80, κάλυψης 33,3% και μέγιστο ύψος 14μ.

Η Ποιότητα Ζωής που ...αποφάσισε

Με τέσσερις παρόντες, όπως αποτυπώνεται στον πίνακα του πρακτικού η Ε.Π.Ζ. αποφάσισε ομόφωνα τα παραπάνω. Ό,τι δηλαδή γράφει η απόφαση 256/16 του Δημοτικού Συμβουλίου.

α) Εγκρίνει την υπ΄αρ.πρωτ. 39385/30-9-2016 εισήγηση της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης, Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών, λαμβάνοντας υπόψη το με αριθμ. πρωτ. 114783/15-09-2016 έγγραφο Δ/νσης Χωρικού Σχεδιασμού, Περιφέρειας Αττικής

β) Εγκρίνει την πρόταση τροποποίησης ρυμοτομικού στο Αθλητικό Κέντρο Βούλας όπως αυτή διατυπώθηκε στην 10η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Μαΐου 2016 και πήρε αριθμό 256/201.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 28/2016

Η ψηφοφορία

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι πρόταση αναβολής στο Δ.Σ. κατέθεσε ο Δ. Δαβάκης και ο Θ. Ματόπουλος, ενώ ο Δ. Κοντονής ζήτησε να αποσυρθεί η απόφαση.

Η πρόταση αναβολής καταψηφίστηκε από 19 συμβούλους της πλειοψηφίας, επτά της μειοψηφίας και μία της Ηλέκτρας Τσιριγώτη από την πλειοψηφία.

Απουσίαζαν οι επικεφαλής των παρατάξεων Σπύρος Πανάς, Δημοσθένης Δόγκας και Κώστας Πασακυριάκος.

Την απόφαση καταψήφισαν οι Τσιριγώτη, Κιούκης, Κοντονής, Κασιδόκωστας, Αργυρουδάκης, Δαβάκης, Ματόπουλος

Aννα Μπουζιάνη

 

* Συμπαραστάτης: Τρανό παράδειγμα της αποδοτικότητας και βοήθειας προς τον πολίτη, του Συμπαραστάτη, είναι η παρακάτω απάντηση του Συμπαραστάτη της Περιφέρειας προς πολίτη που έχει απευθυνθεί και ζητάει ...”συμπαράσταση”:

Κύριε ...

...η υποχρέωση απάντησης 30 ημερών αφορά τον ίδιο σε σχέση με την διαμεσολαβητική του παρέμβαση. Συνεπώς, η εν λόγω ενέργεια έχει πραγματοποιηθεί και η δική μας αρμοδιότητα έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα (του Συμπαραστάτη). Αυτό που αναμένετε δεν είναι από τον Συμπαραστάτη, αλλά από την υπηρεσία προς την οποία έχει σταλεί η διαμεσολάβηση.

Και εν ολίγοις καταλήγει η επιστολή να μη μας ενοχλείτε άλλο γιατί θα εφαρμόσουμε το νόμο «του άρθρου 4 του Ν.2690/1999».

Άλλως η υπηρεσία «θα μπλοκάρει την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, ώστε να μην παρενοχλείτε άλλο το πληροφοριακό σύστημα της Περιφέρειας Αττικής».

Αυτά για το σπουδαίο θεσμό του “Συμπαραστάτη” που δημιούργησε και ομοσπονδία και τρέχουν όλοι να δώσουν εύσημα.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 148 guests και κανένα μέλος