Την παραμονή και επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο προπαγανδίζουν, το ένα μετά το άλλο, τα στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την εμπλοκή του λαού και της χώρας σε ολοένα και πιο επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με αλλεπάλληλες παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, όχι απλά κλιμακώνεται απ' όταν κατέπλευσε εδώ η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, τάχα προς διαχείριση του Προσφυγικού, αλλά επιπρόσθετα η Αγκυρα βρήκε πάτημα να προβάλει τις αξιώσεις της στο Αιγαίο εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Η δε λυκοσυμμαχία τηρώντας τη γνωστή τακτική των «ίσων αποστάσεων» για «αντιδικίες» πάνω σε «διμερή θέματα», όπως τα χαρακτηρίζει, ενισχύει στην πράξη την τουρκική επιθετικότητα.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο νεότερων πληροφοριών που θέλουν τις ΗΠΑ να σχεδιάζουν παραμονή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για δεκαετίες μπροστά, ελέγχοντας το δίαυλο που διασχίζουν τα ρωσικά πολεμικά πλοία προς Συρία, αλλά και μια σειρά ενεργειακές οδούς, όπως και ανησυχιών που υπάρχουν σε Ελληνες διπλωμάτες ότι παράγοντες, όπως η δράση του ΝΑΤΟ και τα προβλήματα με την Τουρκία, μπορεί να οδηγήσουν σε «διεθνοποίηση» ενός τμήματος του Αιγαίου, με προφανείς συνέπειες για την ελληνική κυριαρχία, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, επέμενε χτες στην ΕΡΤ1 ότι «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ολοκληρώσει αυτήν την αποστολή, δηλαδή να διευρύνει την αποστολή και στο χώρο του Νότιου Αιγαίου».

Θυμίζουμε ότι προχτές, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας στην «Καθημερινή», προδιέγραφε επέκταση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης, επισήμως, προκειμένου να αποφευχθεί άνοδος των προσφυγικών ρευμάτων από τη Βόρεια Αφρική. «Η Ελλάδα έχει δώσει διπλωματική άδεια για όλα τα χωρικά ύδατά της», επιβεβαίωνε χαρακτηριστικά...

Παραπέρα, σχολιάζοντας ο Δ. Βίτσας τις τουρκικές προκλήσεις, ανέφερε: «Στο μόλις προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαμε από την πλευρά της Τουρκίας περισσότερες παραβιάσεις από ό,τι συνήθως. Τις αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα και με ταχύτητα, με το γνωστό τρόπο και μέσω της διπλωματικής οδού. Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε στα διεθνή φόρα αλλά και στους αρμόδιους είναι ότι στο βαθμό που υπάρχουν τέτοιες παραβιάσεις, αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος. Αξιοποιούμε την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και κινητοποιείται και το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «προμοτάρει» την ανάδειξη του ΝΑΤΟ σε ρόλο «διαμεσολαβητή» στο Αιγαίο....

Nίκος Γεωργόπουλος

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 673 guests και κανένα μέλος