Απώλειες του Δημοσίου πάνω από 50 δις από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Με 5,5 δισ. περίπου, ξένα funds θα αποκτήσουν τον έλεγχο στις 4 λεγόμενες συστημικές τράπεζες, σε πλήρη λειτουργία, με πλήθος θυγατρικών και ενεργητικό ύψους 340 δισ. ευρώ .

Σε αξίες ίδρυσης εκ του μηδενός αποτιμήθηκαν και ιδιωτικοποιούνται οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με ληστευμένους τους Έλληνες φορολογούμενους, αφού φορτώνεται οριστικά και αμετάκλητα στο δημόσιο χρέος όλο το κόστος των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεωναπό το 2013 μέχρι σήμερα, ήτοι πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ξένοι επενδυτές, που στην πλειονότητά τους είναι κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια και ευκαιριακοί μέτοχοι, θα καταβάλουν περί τα 5,5 δισ. ευρώ, για να αποκτήσουν πλέον τον έλεγχο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Με τα λεφτά αυτά θα αγοράσουν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε πλήρη λειτουργία, με πλήθος θυγατρικών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενεργητικό που φτάνει τα 340 δισ. ευρώ και σύνολο ιδίων κεφαλαίων άνω των 40 δισ. Ευρώ.

Αυτό ήταν το τίμημα της πολιτικής επιλογής να αποφευχθεί πάση θυσία η κρατικοποίηση των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες ξεπουλιούνται σε ιδιώτες αγνώστου ταυτότητος, με τεράστιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και τους σημερινούς μετόχους.

Η τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου κατά 14,4 δισ. ευρώ ελάχιστα θα συνδράμει στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, καθώς τα νέα κεφάλαια δεν προορίζονται για δάνεια, αλλά για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τρύπες των τραπεζών

ΝΕΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ  

Υλοποιήθηκε δε με τους χειρότερους δυνατούς όρους όχι μόνο για τους υφιστάμενους μετόχους (ασφαλιστικά ταμεία, μικροεπενδυτές, μικρά και μεγαλύτερα funds κ.ά.) αλλά κυρίως για το ελληνικό Δημόσιο που υφίσταται νέες απώλειες και αντίθετα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες γρήγορου πλουτισμού με χαμηλό ρίσκο για τους ξένους που αγόρασαν μετοχές σε εξευτελιστικά χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές.  

Αν και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα βάλει περίπου 5,5 μέχρι 6 δισ. ευρώ (σήμερα εγκρίνεται η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ της δυνητικής κρατικής συμμετοχής από το Eurogroup) για να καλύψει τις επιπρόσθετες ανάγκες στην Εθνική Τράπεζα και στην Πειραιώς, οι συνολικοί όροι συμμετοχής είναι τέτοιοι, που το Δημόσιο θα καταστεί μέτοχος μειοψηφίας σε όλες τις τράπεζες με ποσοστά από... 2,5% μέχρι περίπου 30% και είναι πρακτικά αδύνατο να ανακτήσει στο μέλλον τα χρήματα που έχει επενδύσει, όσο κι αν στο μέλλον υποτίθεται ότι μπορεί να αυξηθεί η αξία των τραπεζικών μετοχών. Αλλά ακόμη και αυτές οι μετοχές που μένουν στον έλεγχο του ΤΧΣ δεν θα ανήκουν στο κράτος, αλλά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM καθώς, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, θα εισφερθούν ως ενέχυρο στο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων για το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα.  

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων είχαν ήδη εξαϋλωθεί για το κράτος ήδη από το 2014 με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων. Τότε που η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε γίνει με χείριστους όρους για το ΤΧΣ, το οποίο είχ πάρει warrants αντί για μετοχές, ενώ είχε απεμπολήσει ακόμη και τα δικαιώματα ψήφου.  

Αυτή τη φορά, παράλληλα με τις εξευτελιστικές τιμές, στις οποίες αποκτούν την πλειονότητα των τραπεζών, θα πάρουν σε “συσκευασία δώρου” και τη διευκόλυνση των μαζικών πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών από τις τράπεζες, καθώς και την απελευθέρωση της πώλησης των “κόκκινων” δανείων σε distress funds και εξειδικευμένες διεθνείς εταιρείες. Τα δύο αυτά νομοθετήματα είναι τα τελευταία που έρχονται να “κουμπώσουν” με τον πλήρη αφελληνισμό του τραπεζικού κλάδου στη χώρα μας και αποσκοπούν πλέον είτε στην εκποίηση ενός μεγάλου μέρους από το στοκ των κατοικιών και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, είτε στον έλεγχο και το ξεπούλημα των ελληνικών επιχειρήσεων.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΑ.Ε.:

ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:  ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΠΕΛΩΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ,

Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΩΛΕΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΣ ΕΥΡΩ

ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΙ

ΣΤΑ ΞΕΝΑ FUNDS  ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ

lafazanisΚαταγγέλλουμε ως μέγα σκάνδαλο, ένα από τα μεγαλύτερα στην ελληνική ιστορία, τη λεγόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την οποίαν πανηγυρίζει η ένοχη κυβέρνηση και έχει κηρύξει περίπου σιωπητήριο η συνένοχη μνημονιακή αντιπολίτευση.
Με βάση την ανακεφαλαιοποίση - σκάνδαλο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέρασαν στην κυριολεξία έναντι πινακίου φακής σε ξένα κερδοσκοπικά funds, ως επί το πλείστον άγνωστα, με συνέπεια να απωλέσει οριστικά το δημόσιο πάνω από 50 δισ. και να καταληστευθούν για άλλη μια φορά ασφαλιστικά ταμεία αλλά και πολλές χιλιάδες μικρομέτοχοι, που είχαν τοποθετήσει τα λεφτά τους στις τράπεζες.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με ενεργητικό 340 δισ. και ίδια κεφάλαια περίπου 40 δισ., όχι μόνο αφελληνίσθησαν και εκχωρήθηκαν κυριολεκτικά τζάμπα σε ξένα funds αλλά και στα τελευταία δόθηκαν «δώρο» και «προίκα» τόσο οι μαζικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας όσο και η πώληση των «κόκκινων δανείων» σε distress funds εταιρείες διαχείρισης.
Η τραγική αυτή εξέλιξη δεν συνιστά μόνο μια από τις μεγαλύτερες ληστείες του ελληνικού δημοσίου και των φορολογουμένων, την ώρα που ο ελληνικός λαός πένεται, αλλά αποτελεί και ταφόπετρα για την ελληνική οικονομία, αφού οι τράπεζες των funds θα πνίξουν ακόμα περισσότερο κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.
Θεωρούμε αδιανόητο ένα τόσο μείζον πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, για το οποίο υπάρχουν πελώριες πολιτικές και ποινικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κυρίως στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να παρακαμφθεί μέσα στη γενική σιωπή και στο κατευθυνόμενο «κουκούλωμα».
Το ελάχιστο που πρέπει άμεσα να γίνει, όσο και αν η εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι αποτελεσματικό, είναι να συσταθεί Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, πράγμα που θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει εκτεταμένη δημόσια συζήτηση.
Τέλος είναι αναγκαίο οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που για άλλη μια φορά βλέπουν να έχουν αδικαιολόγητες απώλειες των αποθεματικών τους, να κινηθούν, όπως οφείλουν, για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, που λεηλατούνται.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 738 guests και κανένα μέλος