Το Δημοτικό Συμβούλιο Βουλιαγμένης καθυστερούσε να ξεκινήσει γιατί δεν υπήρχε απαρτία. Μετά από 20 λεπτά αναμονής, ο Δ. Γεωργουλόπουλος ζήτησε από τον Πρόεδρο Διον. Κοντονή να πάρει παρουσίες και να αποχωρήσουν, αλλά στο μεταξύ εμφανίστηκε και ο σύμβουλος που νομιμοποιούσε τη συνεδρίαση...

Νέα από το Δημοτικό Συμβούλιο Βουλιαγμένης

 

Με το ζόρι απαρτία


Το Δημοτικό Συμβούλιο Βουλιαγμένης καθυστερούσε να ξεκινήσει γιατί δεν υπήρχε απαρτία. Μετά από 20 λεπτά αναμονής, ο Δ. Γεωργουλόπουλος ζήτησε από τον Πρόεδρο Διον. Κοντονή να πάρει παρουσίες και να αποχωρήσουν, αλλά στο μεταξύ εμφανίστηκε και ο σύμβουλος που νομιμοποιούσε τη συνεδρίαση...

Ετσι ξεκίνησαν την Τρίτη 18/11 με 9 συμβούλους

Ελειπαν σύμβουλοι και από τις δύο πτέρυγες. Μάλιστα στα «πηγαδάκια» συζητιόταν ότι κάποιοι απόντες είχαν «θεματική ασθένεια». Δεν ήρθαν για να μη βρεθούν στη δύσκολη θέση να ψηφίσουν.


Κτηματολόγιο και οι Δήμοι


Τρέχουν και δεν φτάνουν οι υπάλληλοι του Δήμου Βουλιαγμένης για να ετοιμάσουν τα χαρτιά προκειμένου να καταθέσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου στο Κτηματολόγιο.

Επ’ αυτού ζήτησε ενημέρωση ο Δ. Γεωργουλόπουλος.

Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Εδώ και δέκα ημέρες δουλεύουν 3 δικηγόροι, μπορεί να υπάρχουν πιθανές κατασχέσεις, προσημειώσεις από πολλά χρόνια πίσω. «Μια δουλειά όλης της ζωής μας πρέπει να γίνει σε μία εβδομάδα. Εγώ έχω πει, γράψτε οτιδήποτε», δήλωσε ο Δήμαρχος. Και αυτό το σημειώνουμε στα θετικά του.


Αλλά, δήμαρχε, το Κτηματολόγιο έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο μήνα. Δεν ήρθε χθες.

Και πιθανολογώ ότι περισσότεροι  από τους 107 Δήμους που πρέπει να καταθέσουν στο Κτηματολόγιο, είναι ελάχιστοι αυτοί που έχουν ενεργήσει. Αλλωστε το επισημαίνει και έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τους Δήμους.


Σε άλλα δημοτικά συμβούλια δεν έχει ακουστεί κουβέντα για το Κτηματολόγιο. Και μας κάνει εντύπωση το γεγονός, γιατί είναι βέβαιον ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να  ακουστούν μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Που παραιτήθηκαν από αξιώσεις, που χάρισαν (!), που ξεχάστηκαν.


Στο σχετικό έγγραφο που έχει στείλει στους Δήμους το ΥΠΕΧΩΔΕ κρούει τον κώδωνα: «σας επισημαίνω ότι η εκπρόθεσμη υποβολή εκάστου δικαιώματος επισύρει την καταβολή του αναλογούντος προστίμου κατά νόμον όπως αυτό θα προσδιοριστεί».

 

Προσκύρωση κοινόχρηστης έκτασης σε ιδιώτη


Η υπόθεση αφορά λουρίδα ενός ιδιότυπου «γκέτο» στο Καβούρι. Και το ονομάζω έτσι, γιατί όποιος θελήσει να περπατήσει εκεί, θα δυσκολευθεί να περάσει απαρατήρητος. Όχι τόσο από τις κάμερες που καταγράφουν σιωπηλά, αλλά από τους «φρουρούς» που θα σε ρωτούν: μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε κάτι». Ψάχνετε κάτι και βέβαια εποχούμενος είναι ακόμη πιο δύσκολο. Εχουν διαμορφώσει έτσι τους δρόμους που να ανήκουν μόνο στους ιδιοκτήτες της περιβόητης “νησίδας” του Καβουρίου.

Ετσι λοιπόν ένας δρόμος που έπρεπε να καταλήγει στη βραχώδη ακτή του Καβουρίου, έγινε γράνα (όπως λέει και ο Πολύδωρας), αφού μία λουρίδα κοινόχρηστη 750τ.μ. περίπου είναι περιφραγμένη μέσα στον μαντρότοιχο της ιδιοκτησίας Λάτση.

Το συμβούλιο αποφάσισε, μετά από αίτημα της Μ. Λάτση, να το προσκυρώσει στην ιδιοκτησία της και η ίδια να καταβάλει την αντικειμενική του αξία που αποτιμάται στα 2.200.000. ευρώ. (Η πραγματική αξία, αποτιμημένη από κτηματομεσίτη υπερβαίνει τα 4.500.000 ευρώ). Βέβαια είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο.


Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι Ελευθερίου, Γεωργουλόπουλος και Καραγιώργος.

Κοινόχρηστοι χώροι δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση να δίνονται. Να τροποποιηθεί και να παραμείνει κοινόχρηστος, ήταν η θέση των συμβούλων.

Ο Δήμαρχος μιλώντας, τόνισε ότι δεν είναι οικόπεδο, είναι ένα κομμάτι που προσκυρώνεται γιατί είναι πάνω στην ιδιοκτησία. Δεν αλλάζει τίποτα από την οικοδομική γραμμή. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε μια απόφαση. Καλούμεθα να πούμε αν θέλουμε να γίνει αυτή η προσκύρωση ή όχι.   

Απλά δεν θα σας πω τίποτε άλλο, διότι θα θεωρηθεί ότι  εισηγούμαι. Εγώ δεν εισηγούμαι. Μεγάλα παιδιά είσαστε. Κάνετε ότι θέλετε, κατέληξε ο Δήμαρχος.


Ο Γ. Τσαϊλάς, προϊστάμενος της πολεοδομίας, ενημέρωσε το σώμα ότι είναι ένα κομμάτι του παλιού δρόμου προ του 1962 και είναι μέσα στο οικόπεδο, έχει συντελεστή δόμησης, είναι οικοδομήσιμο. Επειδή δεν είναι άρτιο, βάσει του νόμου είναι προσκυρωτέο στον παρόδιο ιδιοκτήτη. Είναι αναγκαστική η προσκύρση, κατά τον Τσαϊλά.


Ο Δήμαρχος αν και δεν ψηφίζει, επειδή έχει έννομο συμφέρον, αφού ο γυιός του είναι και γυιός της ιδιοκτήτριας Μ. Λάτση, βάσει του Κώδικα δεν έπρεπε να παρίσταται στο συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα (αρθρο 99 Δ.Κ.Κ.), με κίνδυνο ακυρότητας.


Η προσκύρωση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από 6 συμβούλους υπέρ και 4 κατά [Ελευθερίου, Κουλουβάρης (της πλειοψηφίας) και Γεωργουλόπουλος, Καραγεώργος της μειοψηφίας)].

 


«Πάγωσαν» και στη Βουλιαγμένη τα δημοτικά τέλη


Σωτήρης Ελευθερίου, Διον. Γεωργουλόπουλος  και Κ. Καραγιώργος ζήτησαν να μη γίνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη.

Ο Σ. Ελευθερίου επικαλέστηκε την παρούσα οικονομική κρίση, ο Δ. Γεωργουλόπουλος ισχυρίστηκε ότι η Βουλιαγμένη είναι η πιο ακριβή στα τέλη και ο Κ. Καραγιώργος ότι η οικονομική κρίση φαίνεται και από τα μαγαζιά που είναι άδεια. Από την άλλη εμείς κάθε χρόνο τους αυξάνουμε το φόρο.


Η Βούλα κακό παράδειγμα αντιπαραβολής

Ο Δήμαρχος δεν δέχτηκε το επιχείρημα του Γεωργουλόπουλου, τονίζοντας ότι: εμείς έχουμε 60% πράσινο και άλλοι Δήμοι 100% νταμάρια. Επομένως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Παράδειγμα η Βούλα Αυτοί τα κάνανε μπετόν όλα και  οικονομάνε!


Η δική μας έκταση είναι μικρή, είναι λίγα τα τετραγωνικά. Ο Δήμος ξοδεύει για πυρασφάλεια τα δημοτικά τέλη που εισπράττει. «Είμαστε ό μόνος Δήμος που κάνουμε προϋπολογισμό για πυρασφάλεια. Αν θέλετε να συγκριθούμε, πάμε με Φιλοθέη, Ψυχικό κλπ.».

«Ο Δήμος συμμερίζεται τα προβλήματα των πολιτών, αν και είναι εις βάρος του. Πέρυσι είμαστε πιο ψηλά στα έξοδα από τα έσοδα. Δεν ισοσκελίζονται. Υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα και ο Δήμος κατανοώντας την κατάσταση δεν θα κάνει αύξηση φέτος. Ούτε στην καθαριότητα, ούτε στο δημοτικό φόρο. Φόρο προτείνω να βάλουμε μόνο στην κατάληψη κοινοχρήστου χώρου της τάξεως του 5%».

Η Βουλιαγμένη προσφέρει το καλύτερο σέρβις στην Ελλάδα, γιατί βγαίνει η υπηρεσία καθαριότητας και τις Κυριακές, εξήγησε ο Δήμαρχος.

Ετσι το Δ.Σ. ψήφισε πάγωμα των τελών καθαριότητας και φωτισμού και αύξηση 5% στην κατάληψη κοινόχρηστου χώρου. Ορθώς!

 


Λιμανάκι Ζώσκα

Τα «κάστανα» από τη φωτιά ζήτησε ο Δήμαρχος από τους δημοτικούς συμβούλους να βγάλουν στο θέμα της καντίνας στο λιμανάκι Ζώσκα.

Η σύμβαση ήταν για ένα χρόνο και έκλεισε στις 30/10. Ζητούσαν λοιπόν από τους συμβούλους να αποφασίσουν «σιωπηρή» ανανέωση έως ότου δημοπρατηθεί (αν δημοπρατηθεί). Ο Δήμαρχος μίλησε πάνω στο θέμα με διγλωσσία. Ναι μεν, αλλά και κάλεσε τους συμβούλους να ψηφίσουν.

Λογική ήταν η αντίδραση συμβούλων της πλειοψηφίας Μ. Σίνου και Παν. Σκουζή. «Δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις έτσι εδώ. Να έρθει ο νομικός σύμβουλος να μας ενημερώσει. Είμαστε 5 σύμβουλοι (είχαν αποχωρήσει κάποιοι) σε ένα 17μελές συμβούλιο και καλούμαστε να αποφασίσουμε. Ζητάω την αναβολή», επεσήμανε ο Σκουζής.


Το θέμα αναβλήθηκε, αφού όπως είπε και ο Αντιπρόεδρος (Γεωργουλόπουλος), που προέδρευε «το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και είμαστε πολύ λίγοι για να αποφασίσουμε. Ζητώ την αναβολή μετά από τόσες διάφορες θέσεις».


Κόντρα Κουλουβάρη και Πανά

σε ερώτηση του πρώτου

Ισως η κούραση, ίσως υποβόσκουσες αντιθέσεις, έφεραν την έκρηξη.

Ο πάντα ήσυχος Σπ. Πανάς αποχώρησε αγανακτισμένος, λέγοντας ότι όποιος θέλει πληροφορίες να βρίσκεται στις 8 το πρωί στο Δήμο, όπως κάνει και ο ίδιος και όχι στο Δ.Σ. Αιτία, ερώτηση που του απηύθυνε ο Κουλουβάρης για κάποιο έργο.

Όμως ο Σπ. Πανάς είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και είναι λογικό να βρίσκεται καθημερινά στο Δήμο, υποχρέωση που δεν έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Και επιπλέον οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές για να ενημερώνονται οι πολίτες, πράγμα που οι σύμβουλοι το «ξεχνούν».

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 97 guests και κανένα μέλος