Να αναλάβει τις ευθύνες του ο Δήμος 3Β



Η Λίμνη Βουλιαγμένης, ένα φυσικό αγαθό της φύσης τείνει να καταντήσει μία εμπορική επιχείρηση με μοναδικό στόχο το κέρδος.

Εφέτος οι απανωτές νυχτερινές μουσικές εκδηλώσεις έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα περιβαλλοντικά στη λίμνη, η οποία είχε σπάνια είδη πουλιών, αλλά και πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα από τον όγκο των αυτοκινήτων που τρέχουν στις εκδηλώσεις.

Μας τηλεφωνούν καθημερινά αναγνώστες, λουόμενοι και μας καταγγέλουν διάφορες παρατυπίες που αντιμετωπίζουν στη λίμνη, όταν πηγαίνουν για τα ευεργετικά αποτελέσματα που δίνουν στον οργανισμό τα ιαματικά νερά της.

Με τη διαφορά ότι οι διαχειριστές-μισθωτές της Λίμνης δεν ενδιαφέρονται για τους λουόμενους, αλλά για τα φράγκα που και πώς μπορούν να βγάλουν.

Κάπως έτσι απάντησαν σε λουόμενη που μας κατήγγειλε ότι όταν διαμαρτυρήθηκε για την τεράστια αύξηση του εισιτηρίου εισόδου στο φυσικό μνημείο της φύσης, και τους είπε ότι έτσι δεν μπορεί να έρχεται ο κόσμος να απολαμβάνει τα ευεργετήματα του νερού, η απάντηση ήταν: «καλύτερα να εισπράττεις πολλά από λίγους, παρά λίγα από πολλούς»!!

Ετσι καταστρατηγούν βάναυσα το Προεδρικό Διάταγμα τεύχος 4ο/αρ. φύλλου 51/4/2/2003, που αναφέρει ότι: «Η Λίμνη Βουλιαγμένης έχει χαρακτηρισθεί ως τόπος ιδιαιτέρουν φυσικού κάλλους με την Γ403/23043/31.3.1981 απόφαση Υπουργού Πολιτισμού (Β’ 322) και ως χώρος ιδιαιτέρου ιστορικού ενδιαφέροντος με την 48660/2862/1989 απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (Δ’ 419), χαρακτηρίζεται ως διατηρητέα μνημείο της φύσης.

Επιβάλλονται μόνο παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση και αποκατάσταση των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, όπως είναι τα λασπόλουτρα, τα στοιχεία νερού στο νότιο άκρο της δολίνης και η υπάρχουσα βλάστηση.

Επίσης επιβάλλονται οι διαμορφώσεις μονοπατιών για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, ενώ απαγορεύεται ο φωτισμός με προβολείς για την προστασία της ορνιθοπανίδας».

Να αναλάβει τις ευθύνες του ο Δήμος 3Β

Τον χαρακτηρισμό όμως της Λίμνης, προφανώς δεν γνωρίζει επακριβώς και ο δήμαρχος των 3Β, ποσώς δε οι δημοτικοί σύμβουλοι, γιατί όταν τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Δημ. Δόγκας για τη λίμνη που ο δήμος έθεσε υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις(!), η απάντηση ήταν ότι: «Η αιγίδα του Δήμου μπαίνει για να έχει παρέμβαση ο Δήμος, για να δώσουν προνόμια στους δημότες».

Τα προνόμια στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να προηγούνται στα εισιτήρια έναντι των μη δημοτών, εκτός και αν δίνουν και εισιτήρια ελευθέρας προς το Δήμο· δεν το γνωρίζουμε.

Οπως και να έχει το θέμα, ο Δήμος 3Β έπρεπε να είναι θεματοφύλακας του φυσικού αγαθού και να μην επιτρέπει τέτοιου είδους εκδηλώσεις και όχι να τις θέτει υπό την αιγίδα του κιόλας!

Τουναντίον θα έπρεπε να κάνει παρέμβαση ώστε οι δημότες λουόμενοι, που έχουν ανάγκη των ιαματικών λουτρών να μπορούν να έχουν ένα σημαντικά μειωμένο εισιτήριο στη λίμνη, κάτι που δεν συμβαίνει, ιδιαίτερα με τις τεράστιες αυξήσεις που έχουν επιβάλλει οι διαχειριστές εδώ και ένα χρόνο.

Ακόμα, η Μονή Πετράκη, στην οποία υπάγεται η Λίμνη Βουλιαγμένης(!) και την έχει μισθώσει σε ιδιώτες, θα έπρεπε να παρεμβαίνει σε απαγορευτικές αυξήσεις, κάτι που επίσης δεν κάνει. Σε διαμαρτυρίες δε λουομένων προς τη Μονή Πετράκη, πήραν την απάντηση ότι: “εμείς παίρνουμε ένα μίσθωμα και δεν ασχολούμαστε παραπέρα”. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι σε ένα “μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους” κύριοι της εκκλησίας!

Κοινή ανακοίνωση έχουν εκδόσει και περιβαλλοντικοί σύλλογοι του Δήμου που δημοσιεύουμε στη σελ.11

Τεράστιες αυξήσεις εισιτηρίων

Οι λουόμενοι και κάτοικοι του Δήμου 3Β συγκεντρώνουν υπογραφές για τις τεράστιες αυξήσεις και θα απευθυνθούν όπως μας είπαν προς κάθε αρμόδιο.

Γράφουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή που συλλέγουν υπογραφές και μέχρι στιγμής το έχουν υπογράψει 20 άτομα: «με έκπληξη διαπιστώσαμε τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων από τις 20/7/15 με το πρόσχημα της αύξησης του Φ.Π.Α. από 13% σε 23%.

Συγκεκριμένα το πακέτο εισιτηρίων για 30 μπάνια επωλείτο 210 € (με Φ.Π.Α. 13%), τώρα πωλείται 240 €, ενώ θα έπρεπε 228,60 €.

Το πακέτο των 50 μπάνιων είχε 325 € και τώρα έγινε 370 ευρώ, Ανάλογες στρογγυλέψεις έγιναν και στα μεμονωμένα εισιτήρια.

Σημειωτέον δε ότι τον Ιούλιο του 2014, εν μέσω κρίσης έγιναν αυξήσεις πάνω από 40% σε όλες τις τιμές».

Επισημαίνουν ακόμη ότι μέσα στο χώρο δίνονται συναυλίες, παραστάσεις, μουσικές εκηδλώσεις, διάφορα είδη γυμναστικής και πολλά άλλα που δεν θα έπρεπε.

Και καταλήγουν: «Η λίμνη εξυπηρετεί κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας με κινητικά προβλήματα εδώ και δύο αιώνες και είναι μία και μοναδική. Δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης επιλογής για τους λουόμενους σ’ αυτήν.

Επειδή κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει απαγορευτικό ένα φυσικό, θεραπευτικό αγαθό, ζητάμε οι τιμές των εισιτηρίων για τους λουόμενους να διαμορφωθούν νόμιμα και σωστά».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 175 guests και κανένα μέλος