Στο λιμάνι της Ραφήνας αποβιβάστηκαν την Πέμπτη 23 Απριλίου οι 95 περίπου πρόσφυγες – μεταξύ των οποίων τρεις έγκυες και πολλά παιδιά - στη συντριπτική πλειονότητά τους Σύριοι, αλλά και Ιρακινοί, Ιρανοί και Κούρδοι, που εντοπίστηκαν μέσα σε ξύλινο σκάφος ανοιχτά της Εύβοιας (στενό Καφηρέα) και περισυλλέγησαν από το λιμενικό, το οποίο τους μετέφερε με ασφάλεια στη στεριά.

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου κινητοποίησε άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των μεταναστών, ενώ και η τοπική κοινωνία με υπευθυνότητα και επιδεικνύοντας τα απαραίτητα αντανακλαστικά σε ζητήματα ανθρωπιάς, μερίμνησε για την άμεση προσφορά βοήθειας και φιλοξενίας στους μετανάστες, οι οποίοι στεγάζονται προσωρινά στο Κλειστό Γυμναστήριο Πικερμίου. Τις πρώτες τους ανάγκες σε σίτιση και ρουχισμό ανέλαβε να καλύψει η Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής σε συνεργασία με ενορία της περιοχής, ενώ από την πλευρά του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προέβη σε όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους και ιατρικές εξετάσεις.

Η Περιφέρεια Αττικής διαμέσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και αφού ήρθε σε επικοινωνία με την αρμόδια Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής, ενημέρωσε ότι στο προσεχές διάστημα οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε εγκεκριμένο χώρο, όπου θα παραμείνουν έως ότου ολοκληρωθούν οι νομιμοποιητικές διαδικασίες.

«Το πρόβλημα της μετανάστευσης και της εισροής μεταναστών στη χώρα μας αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες και θα πρέπει η πολιτεία άμεσα σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους να δημιουργήσει ανοιχτές δομές φιλοξενίας με την αξιοποίηση των κονδυλίων της σχετικής δράσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, ιδιαίτερα δε μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στις 23/4 μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, σύμφωνα με την οποία θα τριπλασιαστούν οι επιχορηγήσεις προς τις χώρες του Νότου για ζητήματα μετανάστευσης.

Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι η απόφαση για τη δημιουργία των παραπάνω δομών θα ληφθεί μετά από διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά αντιμετωπίζοντας με ευαισθησία τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 275 guests και κανένα μέλος