Λύσεις για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπης και δημιουργία θέσεων εργασίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα Παρασκευή και αύριοΣαββατο 7-8/3/14, η 6η Διασκεψη Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης. Η διάσκεψη λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μουσικης , υπο την αιγίδα της επιτροπής των Ευρωπαϊκών Περιφερειών και η ΕΒΔΟΜΗ παρευρέθηκε με τον διαπιστευμένο συνεργάτη της, Μιχάλη Στεφανίδη. 

Σήμερα εγιναν χαιρετισμοί  και ομιλίες ξεκινώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών Ραμόν Λούις Βαλκαρσέλ Σίσο. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθηνε ο Περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην επιτροπή των Περιφερειών, Ιωάννης Σγουρός. Κεντρικοί ομιλιτές της 1ης μέρας της διάσκεψης ήταν οι Ευάγγελος Βενιζέλος υπουργός εξωτερικών, Johannes Hahn ευρωπαίος επίτροπος και Werner Hoyer, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων. 

Το κεντρικό θέμα της διασκεψης είναι ο σχεδιασμός και οι λύσεις για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπης και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Σημαντικό στοιχείο που τονίστηκε στην διάσκεψη είναι ο καταλυτικός ρόλος που έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Στην Ευρώπη (ΣΣ: όχι στην Ελλάδα)  του αύριο που σχεδιάζεται, οι δήμοι είναι διπλα στον πολίτη, ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, ειδικα στους τομείς της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της πράσινης ανάπτυξης, της δημιουργικής επιχειρηματικότητας , των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας και των επιχειρήσεων που προάγουν με κάποιο τρόπο τον πολιτισμό.


Επιπλέον τονισθηκε ιδιαίτερα το μέγιστο πρόβλημα της ανεργίας το οποίο έχει ανέλθει στο οριακό νούμερο του 25% μεσοσταθμικά στην Ευρώπη και έως και στο επικίνδυνο 45% στους νέους, ειδικά στην Ελλάδα και στον Ευρωπαικό νότο. Ακούστηκε οτι υπάρχει πρόθεση για επενδύσεις με σκοπό την υποστήριξη ειδικά των νέων της Ευρωπης.

Παρατηρησαμε, ώς ενεργοί πολίτες πρωτίστως, οτι πραγματι  στην Ευρώπη υπάρχει το γνωσιακό υπόβαθρο και η πληροφορία, έχουν καταγράψει τις ανάγκες, έχουν μελετηθεί και έχουν σχεδιαστεί  πολύ μοντέρνες, καινοτόμες, βιώσιμες και αειφορες λύσεις. Αυτό για το οποίο δεν πειστήκαμε είναι οτι υπάρχει πρόθεση να εφαρμοστούν  αυτές οι λύσεις και αν υπάρχει­, μας προβληματίζει η εφαρμογή αυτών των σχεδίων ειδικά στην χώρα μας, όπου οι εμπλεκόμενοι με τα κοινά των Δήμων και των Περιφερειών δεν δείχνουν να έχουν κατανοήσει το βάρος και τον σημαντικό ρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση, κεντρικά, έχει σχεδιασει να παίξουν οι Δημοι. Πρεπει να ξεφύγουμε απο τις μικροπολιτικές του παρελθόντος, την κομματική μεταχείριση των πολιτών  και των θεμάτων τους και να παράγουμε έργο αξιοπιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του κεντρικού σχεδιασμού, για προστασία των πολιτών, για εκπαίδευση, για δημιουργία ευνοϊκού επαγγελματικού περιβάλλοντος, για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, για να μην υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός, για καινοτομία.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 99 guests και κανένα μέλος