Η λύση αυτή, θα μπορούσε να καθαρίσει τους ωκεανούς σε 5 μόλις χρόνια σώζοντας έτσι πολλά είδη ψαριών και περιορίζοντας τα ακατάλληλα συστατικά που επηρεάζουν όλους μας.
 
Παλιότερα η ιδέα του καθαρισμού των ωκεανών από τις τεράστιες συσσωρευμένες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων, εθεωρείτο αδύνατη.
Οι επιστήμονες είχαν εξετάσει κάθε τρόπο για την ανάκτηση των απορριμμάτων, αλλά δεν υπήρχε σαφής λύση.
Ο 19χρονος εφευρέτης Boan Slat, όμως έρχεται να αποδείξει ότι μπορούν να καθαριστούν οι βυθοί μέσα σε 5 χρόνια και μάλιστα με οικονομικό κέρδος.
Το φαινόμενο αυτής της τεράστιας συσσώρευσης πλαστικών αποβλήτων στον Ειρηνικό ονομάζεται “Great Pacific Garbage Patch”. Απόβλητα υπάρχουν σε όλους του ωκεανούς, αλλά υπολογίζεται ότι το 90% αυτών είναι πλαστικά υλικά.
Ο νεαρός εφευρέτης λοιπόν, ισχυρίζεται ότι μπορεί να αφαιρέσει σχεδό 20 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων με την ανακάλυψή του, που ο ίδιος αποκαλεί “παράταξη καθαρισμού ωκεανού”. Είναι κατασκευασμένο από μια τεράστια σειρά από πλωτά φράγματα και πλατφόρμες επεξεργασίας, που σταδιακά ρουφούν τα πλαστικά σαν ένα γιγάντιο χωνί.
plastic-pollution-indian-patchΗ γωνία με την οποία θα εγκατασταθεί, η συστοιχία αυτή, θα επιτρέπει στα πλαστικά να πηγαίνουν προς την πλεούμενη πλατφόρμα, στα κέντρα επεξεργασίας, όπου θα διαχωρίζεται όποια μορφή ζωής, όπως το πλαγκτόν, και θα κρατάει μόνο τα πλαστικά υλικά προς ανακύκλωση.
 
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όταν μπει σε εφαρμογή το σύστημα αυτό, θα είναι δυνατόν να καθαρίσει τους ωκεανούς σε 5 μόλις χρόνια.
Επισημαίνει μάλιστα ότι ο κόσμος δεν έχει συλλάβει το μέγεθος της μόλυνσης των θαλασσών κι αυτό γιατί δεν γίνεται να το δει σαν εικόνα.
Ένας λόγος που δεν λαμβάνονται μέτρα πρόσληψης για την μόλυνση των ωκεανών είναι ότι δεν είναι εύκολο να αναδείξεις το μέγεθος της καταστροφής, επειδή τα απορρίμματα στους ωκεανούς δεν φαίνονται, αφού τα συντρίμια διασκορπίζονται σε ακτίνα εκατομμύρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων” αναγράφει ο Boan στην ιστοσελίδα του. Και συνεχίζει “βάζοντας αυτές τις συστοιχίες που θα “ρουφάνε” τα πλαστικά απόβλητα προς το κέντρο επεξεργασίας ξαφνικά θα απεικονιστεί και η πραγματική έκταση αυτών των μπαλωμάτων από σκουπίδια”.
 
 
Η ιδέα αυτή ήρθε στον Boan Slat όταν ακόμα φοιτούσε στο σχολείο κι έτσι έκανε μια εργασία πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Όταν η εργασία, είδε τα φώτα της δημοσιότητας, τράξηξε αμέσως την προσοχή των ειδικών της ναυτιλίας, ενώ κέρδισε κάθε είδος βραβείου συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου Τεχνικού Σχεδίου 2012 από το Πανεπιστήμιο τεχνολογίας του Delf.
Συνειδητοποιώντας ότι η ιδέα του μπορεί να λειτουργήσει, δημιούργησε μια ΜΚΟ προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η ιδέα και να βρεθούν τα κεφάλαια ώστε να καταστεί λειτουργική.
 
 
Η λύση αυτή, θα μπορούσε να σώσει πολλά είδη ψαριών και να περιορίσει τα ακατάλληλα συστατικά που επηρεάζουν όλους μας.
Τέλος, επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι η κατασκευή λειτουργεί με την ενέργεια του ήλιου και των ίδιων των ωκεανών.
 
 
 
 
 
Πληροφορία: Οι ωκεανοί καλύπτουν έκταση 361 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της γήινης επιφάνειας. Έχουν συνολικό όγκο 1.340 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα και το μέσο βάθος τους είναι 3.711 μέτρα (σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια θαλάσσια ύδατα έχουν βάθος άνω των 3.000 μέτρων).

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 93 guests και κανένα μέλος