Δημοσιεύθhκε στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 26ης τ. μηνός και μας το ‘στειλε αναγνώστης, με σκοπό να μιμηθούμε τους Λονδρέζους. Δεν θα συμφωνήσω και θα εξηγήσω γιατί.
Η ιστορία ξεκίνησε σαν αντίδραση της Αγγλίδας σατυρικής συγγραφέως Αριάν Σερίν όταν αντίκρυσε ένα άλλο λεωφορείο να ...διαφημίζει το Χριστό!...

“Μπορεί να μην υπάρχει Θεός”


Δημοσιεύθhκε στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 26ης τ. μηνός και μας το ‘στειλε αναγνώστης, με σκοπό να μιμηθούμε τους Λονδρέζους. Δεν θα συμφωνήσω και θα εξηγήσω γιατί.

Η ιστορία ξεκίνησε σαν αντίδραση της Αγγλίδας σατυρικής συγγραφέως Αριάν Σερίν όταν αντίκρυσε ένα άλλο λεωφορείο να ...διαφημίζει το Χριστό!

Μια φράση της Βίβλου, μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και μια ...απειλή: “Όσοι δεν αποδέχονται τον Ιησού, θα ψήνονται αιωνίως στην Κόλαση”!

Αυτή η μεσαιωνική ιδεολογία, που προκαλεί έκπληξη για την κουλτούρα και την επιστημονική γνώση της εποχής μας, προκάλεσαν την Αγγλίδα ν’ αντιδράσει αναλόγως χρησιμοποιώντας τα ίδια όπλα.

atheistbus.jpgΤα ίδια ...λεωφορεία. Γιατί, βεβαίως, και οι αντιγνωμούντες έχουν δικαίωμα στην έκφραση των δικών τους απόψεων: “Μάλλον δεν υπάρχει Θεός. Τώρα σταματήστε να ανησυχείτε κι ευχαριστηθείτε τη ζωή σας”.

Μέσω του διαδικτύου λοιπόν, η συγγραφέας πρότεινε να συνασπισθούν οι άθεοι (θα προτιμούσα τον όρο ορθολογιστές, με την έννοια της διανοητικής τάξεως) και να αντιδράσουν.

Έβαλαν λοιπόν σαν στόχο τις 5.500 στερλίνες και σε 24 ώρες μάζεψαν 55.000! Το δεκαπλάσιο, για να διαφημίσουν την αντίθεσή τους σε 30 λεωφορειακές γραμμές για 10 μήνες, ενώ αρχικός στόχος ήταν ο ένας μήνας!


Είπα, στην αρχή πως δεν θα συμφωνούσα στην μίμηση και εξηγούμαι: Οι θρησκείες και ιδιαίτερα ένα “υπέρτατο ον”, ο “δημιουργός”, “ο κριτής”, ο “σωτήρας”, είναι βαθιά χαραγμένα στις πεπειθήσεις, όχι μόνο απλοϊκών και αμόρφωτων ανθρώπων και την πίστη τους αυτή ή την αδυναμία τους, αν θέλετε, οφείλουμε να την σεβαστούμε. Μπορούμε όμως ταυτόχρονα ν’ απαιτήσουμε κι απ’ αυτούς να σεβαστούν τις αντίθετες πεποιθήσεις. Χωρίς αξιολόγηση και συγκρίσεις, χωρίς υπεροψία.


Ας μην ξεχνάμε ότι οι θρησκείες, η μεταφυσική κοσμογονία και η προσπάθεια ερμηνείας των φυσικών φαινομένων, με υπερβατικούς όρους είναι η “επιστήμη” στα σπάργανα. Είναι η προσπάθεια του ανθρώπινου μυαλού να ερμηνεύσει και να τιθασεύσει τη φύση. Οι πρωτόγονες νοητικές δυνατότητες και τα ανύπαρκτα, έως πενιχρά, δεδομένα οδηγούσαν στο μεταφυσικό, στο υπερφυσικό. Η δυνατότητα σύνδεσης αιτίας και αποτελέσματος ήταν αδύνατη και παραπλανητική. Το κίνητρο όμως, ήταν το ίδιο. Η περιέργεια, η προσπάθεια έρευνας και ερμηνείας, η αναζήτηση της αλήθειας. Ας σεβαστούμε λοιπόν την πρωτόγονη επιστήμη. Όσο δεν ενοχλεί κι όσο δεν βλάπτει. Μη συγχέουμε τις θρησκείες μ’ εκείνους τους “ταγούς” που τις καπηλεύτηκαν ανά τους αιώνες. Τους διάφορους Εφραίμ... Δεν είναι καινοφανές το φαινόμενον.

“Το μαντικόν γαρ παν φυλάργυρον γένος”1


––––––––––––––

1. Γιατί όλη η φάρα των μάντεων είναι φιλάργυρη. Σοφοκλέους Αντιγόνη (Κρέων προς Τειρεσία), 1055.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 208 guests και κανένα μέλος