Πάντα βέβαια, οι απαντήσεις είναι σχετικές με την ερώτηση και οι ερωτήσεις πολλές φορές κατευθύνουν στην απάντηση. Παρ’ όλα αυτά και κάτω από τη συναισθηματική φόρτιση των εικόνων να χάνονται παιδιά και άνθρωποι στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να μεταναστεύσουν, οι Ελληνες πολίτες δεν έδειξαν και τα καλύτερα αισθήματα. Απεναντίας υπάρχει φόβος και ανασφάλεια.

Δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ρίχνουν μεγάλη ευθύνη για την έκρηξη του προσφυγικού, αλλά και της τρομοκρατίας στην Ευρώπη (“η οποία θερίζει τους καρπούς που έσπειρε”)...

Ανησυχία, φόβος, ανασφάλεια

Μια προσεκτική ματιά στους πίνακες της έρευνας, δείχνει ότι οι πολίτες έχουν έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της κατάστασης των προσφύγων. Μπορεί να έχουν συναισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς, αλλά παράλληλα έχουν και απέχθεια σε μεγάλα ποσοστά. Οι μισοί περίπου πολίτες βλέπουν σαν απειλή τους πρόσφυγες ή μετανάστες γι’ αυτό και τάσσονται υπέρ των κλειστών κέντρων φιλοξενίας.

Τα πρωτεία στην ανησυχία κατέχουν οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής με 76,6%, αλλά και θυμό με 50,8%.

― Στην ερώτηση «Πώς κρίνετε τους χειρισμούς καθενός από τους παρακάτω θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης;» ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται αρκετά ψηλά με ποσοστό 63,2% να απαντά θετικά και μάλλον θετικά. Αυτό προκύπτει και από τις απαντήσεις στην ερώτηση: «Ποια στάση θέλετε να κρατήσει η δημοτική αρχή της περιοχής σας;» όπου το 46,5% απαντά «Να δεχθεί την δημιουργία κέντρου που θα προτείνει η ίδια (η δημοτική αρχή)».

― Στην ερώτηση «Εσείς προσωπικά είστε υπέρ ή κατά της υποδοχής από την Ελλάδα των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά;» το 55,7% τάσσεται υπέρ και μάλλον υπέρ της αποδοχής των προσφύγων στην Ελλάδα και το 41,7% μάλλον κατά και κατά (μάλλον κατά 16,9% και κατά 24,8%).

3) Στην ερώτηση «Τι συναισθήματα σας δημιουργεί η προσφυγική κρίση που εξελίσσεται έντονα στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες;» το 67,4% απαντά ανησυχία και το 48,5% αλληλεγγύη.

― Υπάρχει ανησυχία ως προς την πιθανότητα αύξησης του προσφυγικού ρεύματος.

― Στην αξιολόγηση των θεσμών ως προς τους χειρισμούς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τα σώματα ασφαλείας απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αντίθεση με κυβέρνηση, ΜΜΕ και αντιπολίτευση. Οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι επίσης από την συμβολή των Δήμων εκτός από την Αθήνα και την Ανατ. Αττική. Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τους Δήμους στη διαχείριση των προσφορών τους.

Η κοινή γνώμη αποδέχεται την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας με την πλειοψηφία να θέλει την αποφασιστική γνώμη του Δήμου.

Αλλά όταν οι πολίτες μιλάνε για διαχείριση του Δήμου, είναι αυτονόητο ότι οι δημότες θα έχουν τον πρώτο λόγο, μέσα από διαβουλεύσεις.

― Η ατομική προσφορά αντιμετωπίζεται θετικά με εξαίρεση την προσφορά χρημάτων και φιλοξενίας.

― Τέλος σχετικά με την Ε.Ε. γενικά η στάση της κοινής γνώμης είναι αρνητική και δεν αποδέχεται το κλείσιμο των συνόρων με την κατάργηση της συμφωνίας Sengen. Παράλληλα αποδέχεται την λήψη μέτρων κύρια στο χτύπημα των διακινητών και την οικονομική ενίσχυση των χωρών που πλήττονται από την κρίση.

peda pin.1

peda pin.2

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 145 guests και κανένα μέλος