Συνέντευξη με τον Νίκο Βαζάκα, Προπονητή στο ΝΑΟΒ 

Φέτος γίνεται, μετά από πολλά χρόνια, στον όρμο της Βούλας, πανελλήνιο κύπελλο Ιστιοπλοΐας σκαφών τύπου Lightning, το οποίο οργανώνει ο Ναυτικός Ομιλος Βούλας. Είναι το σκάφος με το οποίο έμαθαν οι παλαιότερες γενιές ιστιοπλόων. Είναι από τα πρώτα σκάφη μικρού τύπου που ξεκίνησαν στην Ελλάδα.

Με αυτή την αφορμή μιλήσαμε με τον προπονητή της σχολής Lightning στο ΝΑΟΒ Νίκο Βαζάκα, για να γνωρίσουμε καλύτερα το άθλημα της ιστιοπλοΐας.

Την συνέντευξη πήραν οι Κώστας Βενετσάνος και ο Κωστής Βενετσάνος, ο οποίος συμμετέχει και στους αγώνες.

Κ.Bενετσάνος: Τι προσφέρει, αλήθεια, η ιστιοπλοΐα για να την αγαπήσει κανείς.

Ν. Βαζάκας: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πούμε πως η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη της πλοήγησης ενός σκάφους μόνο με την δύναμη του ανέμου. Έχεις να κάνεις με δύο στοιχεία: το νερό και τον αέρα, χωρίς μηχανή. Ακόμα είναι εφαρμοσμένη φυσική, εφαρμοσμένη μετεωρολογία, εφαρμοσμένη γεωμετρία, ανθρώπινες σχέσεις. Γιατί το πλήρωμα ενός σκάφους πρέπει να μπορεί να λειτουργεί σαν ομάδα και να συνεργάζεται.

Είναι αρκετά περίπλοκο και ρευστό και γι’ αυτό μαθαίνεις συνεχώς. Μπορείς να μαθαίνεις μια ζωή στην ιστιοπλοΐα. Ποτέ δεν τα μαθαίνεις όλα. Και αυτό είναι τοvazakas nikos ενδιαφέρον για τους ενήλικες.

Τώρα για να αγαπήσεις την ιστιοπλοΐα πρέπει να αγαπάς τη θάλασσα αφενός και να βρεθείς κοντά σ’ αυτόν που θα δείξει το σωστό τρόπο αφετέρου. Είναι όπως στο σχολείο, μπορεί να αγαπήσουμε ένα μάθημα με τον τρόπο που το έδωσε ο δάσκαλος ή το αντίθετο.

Eίναι δύσκολο να περιγράψεις σε κάποιον τι μπορεί να του προσφέρει η ιστιοπλοΐα γιατί δεν έχει κάποια εικόνα της. Δεν έχουμε στο νου μας την ιστιοπλοΐα ως δραστηριότητα όπως είναι τα άλλα αθλήματα. Οι μόνες εικόνες που έχει κάποιος είναι αυτές από το ράλλυ Αιγαίου, που γίνεται κάθε καλοκαίρι και ίσως κάποιες αναφορές σε δελτία ειδήσεων για τις διακρίσεις κάποιον αθλητών σε αγώνες. Γι’ αυτό το λόγο συνιστούμε στον κόσμο να έρθει κοντά, να τη γνωρίσει άμεσα. Να έρθει δηλαδή στον όμιλο να τον πάμε μια βόλτα να καταλάβει από μόνος του.

Βέβαια θα μπορούσαμε να πούμε πως η ιστιοπλοΐα μπορεί να προσφέρει ηρεμία, χαλάρωση και πληρότητα· δεν νιώθεις πια την ανάγκη βγεις να «ξεσκάσεις». Έχεις απολαύσει τη θάλασσα, έχεις εισπνεύσει ιώδιο και είσαι «γεμάτος». Βγαίνεις με το σκάφος δύο ώρες και νιώθεις σαν να πήγες διακοπές! Άλλοι λένε ότι είναι η ψυχοθεραπεία τους!

Επίσης είναι ενδεικτικό, πόσο οι Έλληνες δεν απολαμβάνουν αυτά που έχει να προσφέρει η ιστιοπλοΐα, από το γεγονός ότι οι εταιρείες ενοικιάσεως σκαφών έχουν 95% πελάτες από το εξωτερικό. Έρχεται ο ξένος που ξέρει την αξία της ιστιοπλοΐας και περνάει ωραία στις ελληνικές θάλασσες, ενώ θα μπορούσε και ο Έλληνας να την χαρεί που την έχει στα πόδια του όλο το χρόνο.

           

Σε τί κατηγορίες χωρίζονται τα ιστιοπλοϊκά σκάφη; Πώς Διαφέρουν μεταξύ τους;

H Ιστιοπλοΐα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Ανοιχτής και κλειστής θαλάσσης.

Τα λεγόμενα σκάφη ανοιχτής θάλασσας είναι τα μεγάλα σκάφη, που έχουν χώρους για να διαβιώσεις μέσα σε αυτά, έχουν μηχανή και είναι φτιαγμένα για μεγάλες αποστάσεις.

Η άλλη μεγάλη κατηγορία είναι η ιστιοπλοΐα κλειστής θάλασσας, γνωστή και σαν ιστιοπλοΐα τριγώνου, γιατί παλιά οι αγώνες γίνονταν σε μια τριγωνική διαδρομή γύρο από σημαδούρες. Παγκοσμίως ονομάζεται Dinghy Sailing Race 164Sailing. Τα σκάφη έχουν αποσπώμενη καρίνα, δεν έχουν εσωτερικούς χώρους, ούτε μηχανή. Είναι ένα μικρό ελαφρύ σκαφάκι που μπορεί να πάει για παράδειγμα μέχρι και τις Φλέβες. Χωρίζονται σε υποκατηγορίες: Οπτιμιστ, Λέιζερ, Λάιτνινγκ, το 4,20 και το 4,70 είναι μερικά μόνο από τα πιο συνηθισμένα στην χώρα μας.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ιστιοπλοΐας τριγώνου και ανοικτής θάλασσας είναι ότι στην πρώτη, βρίσκεσαι σε συνεχή κίνηση καθώς το σκάφος είναι πολύ πιο ευαίσθητο από τα ανοικτής θαλάσσης. Συνήθως η παρομοίωση που κάνω ως αναφορά στην αίσθηση που σου δίνει το μικρό σκάφος, σε σχέση με ένα βαρύ σκάφος ανοικτής θάλασσας, είναι ότι οδηγείς μια νταλίκα και ξαφνικά σε βάζουν να οδηγήσεις γκοου καρτ, δηλαδή ένα μικρό αυτοκίνητο, πιο νευρικό. Το σκάφος είναι πιο ελαφρύ, πιο άμεσο στις αντιδράσεις του και επειδή όλα τα σκαφάκια σε μία κλάση είναι ίδια, βλέπεις ότι ο άλλος σε περνάει, άρα κάνεις κάτι λάθος και πας πιο αργά.         

Στους Ολυμπιακούς αγώνες, ουσιαστικά τρέχουν τα μικρά σκάφη, της κλειστής θάλασσας. Τα ανοιχτής δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ως ολυμπιακό άθλημα.

Εμείς έχουμε μαθητές που ασχολούνται και με την ανοιχτή θάλασσα και με τα μικρά σκάφη. Ήρθαν στη σχολή για να μάθουν αυτά που δεν μπορούσαν να μάθουν στην ανοιχτή θάλασσα.

           

Τι ξεχωριστό φέρνει η κλάση των Lightning;

Προσπαθούμε στη σχολή να περάσουμε μια διαφορετική νοοτροπία, μια διαφορετική προσέγγιση. Στα Lightning δεν υπάρχει ένας καπετάνιος που έχει το πλήρωμα και του λέει τι να κάνει, αλλά ο καθένας αναλαμβάνει τον ρόλο του και έχει ενεργό συμμετοχή στην πλοήγηση.

Επίσης σαν σκάφος, το lightning, είναι εύκολο για να ξεκινήσεις και να μάθεις τα βασικά, αλλά αν θέλεις να το πας παραπέρα, χρειάζεται προπόνηση για να κερδίσεις έναν αγώνα. Με την πρώτη φορά που θα δοκιμάσεις να πιάσεις το τιμόνι, θα μπορείς να το ταξιδέψεις. Φυσικά στην αρχή με την καθοδήγηση κάποιου πιο έμπειρου.

Αν θέλω να γίνω ιστιοπλόος, γιατί μου αρέσει η θάλασσα, αν δεν θέλω να κάνω πρωταθλητισμό, ούτε καν αθλητισμό, αλλά ψυχαγωγία, γίνεται;

Φυσικά! Εμείς μαθαίνουμε τον κόσμο πώς να ταξιδεύει σωστά. Η σχολή των Lightning δεν σε ωθεί σε αγώνες, αν δεν θέλεις. Δεν το βλέπει ως αυτοσκοπό. Μπορεί να αθλείσαι, να συμμετέχεις και να απολαμβάνεις. Η ή απλά να κάνεις την βόλτα σου.

Από τι ηλικίες ξεκινάτε συνήθως στα Lightning;

Από όποια ηλικία θέλεις. Δεν υπάρχουν όρια. Ούτε στην ηλικία, Ούτε στο φύλο (αγόρι, κορίτσι) ούτε στο σωματότυπο (στα κιλά...). Στο πανευρωπαϊκό των Lightning στην Ιταλία πριν από 3 χρόνια ο μικρότερος αθλητής ήταν 14 χρονών και ο μεγαλύτερος 88!

Υπάρχει μία αντίληψη ότι τα μικρά σκάφη είναι για τα μικρά παιδιά και τα μεγάλα σκάφη είναι για μεγάλα «παιδιά», ενώ δεν είναι έτσι. Μπορεί κι ένας ενήλικος να πάει σε ένα μικρό σκάφος.

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η ιστιοπλοΐα είναι αριστοκρατικό άθλημα και ακριβό, και ότι δεν μπορεί να το ασκήσει ο καθένας. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Υπάρχει μία προβολή της ιστιοπλοΐας, λόγω της οποίας, πιστεύω, ότι δικαίως ο κόσμος αντιμετωπίζει την ιστιοπλοΐα, ως κάτι που δεν είναι γι’ αυτόν, ότι είναι πολύ ακριβή. Έτσι έχει παρουσιαστεί. Αυτή είναι η κοινή αντίληψη. Tα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Όποιος θέλει, μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να έχει καμμία προηγούμενη εμπειρία. Επίσης όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι σίγουρα είναι πιο οικονομική από το σκι βουνού για πράδειγμα, και είναι εφάμιλλη ή συγκρίσιμη με το 5Χ5 ή άλλα σπορ. Το να αποκτήσεις δικό σου σκάφος, ναι, έχει μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις, αλλά γιατί να το κάνει κάποιος αυτό όταν μπορεί να χρησιμοποιεί τα σκάφη της ομάδας;

           

Έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας η ιστιοπλοΐα;

Δεν έχει παραπάνω επικινδυνότητα απ’ ότι έχει το μπάσκετ ή το Βόλευ. Στην Ιστιοπλοΐα κλειστής θάλασσας, επειδή ακριβώς είναι κοντά στην ακτή έχεις ελάχιστους έως καθόλου τραυματισμούς. Στα Lighting έχουμε πάντα δίπλα μας το φουσκωτό σκάφος, οπότε, ό,τι και να γίνει υπάρχει άμεση επέμβαση.

 

Φοράει σωσίβιο ο ιστιοπλόος;

Βέβαια, πάντα φοράει. Τουλάχιστον στην ιστιοπλοΐα τριγώνου.

Νίκο, ευχαριστούμε πολύ και να ευχηθούμε να έχουμε καλούς ανέμους, το Σαββατοκύριακο.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 91 guests και κανένα μέλος