Και στους... φοβισμένους!

Περίμενα τις αντιδράσεις στην πρότασή μου, για την καθ’ ολοκληρίαν μετατροπή του χρήματος – ως μέσου συναλλαγής – ανταλλαγής, μέτρου αξιών και τρόπου αποταμίευσης – σε ηλεκτρονικό (Ηλεκτρονική Μονάδα Βάση Παραγωγής).

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και ήταν καλοδεχούμενες. Θα απαντηθούν και θα απαντώ σε όσες εκδηλωθούν και στο μέλλον.

Ότι θα είχα «αρωγό» όμως και τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ΔΕΝ το είχα σκεφθεί. Αρχίζω απ’ τον τελευταίο, που είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας μας.

Στην ομιλία του, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Άργους-Μυκηνών, ο ΠτΔ. Προκόπης Παυλόπουλος κάνοντας μια πλαγιο-μετωπική σύγκρουση με την Νεο-φιλελεύθερη πολιτική των «ηγετών» - υπουργών του μεγάλου και χρηματοπιστωτικού Κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι το μέλλον της Ε.Ε. «εξαρτάται από την υπεράσπιση του βασικού της μεγέθους, (διατυπωμένης αξίας) όπως αυτό προσδιορίστηκε από τις βασικές αρχές και αξίες της. Και το μέγεθος αυτό είναι ο Άνθρωπος, η αξία του και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του...», συμπληρώνοντας κατά το κλείσιμο της ομιλίας του, ότι «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα, μόνον όταν υπηρετούν τον άνθρωπο: Και συμπλήρωσε: Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: «Πάντων χρημάτων μέτρον (εστίν) Άνθρωπος».

Η φράση του Πρωταγόρα ήταν το «μότο» του άρθρου μου, πέρυσι, με τίτλο «ούτε ευρώ, ούτε δραχμή. Ηλεκτρονική Μονάδα βάση παραγωγής» (7η 7/3/2015).

Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι ο Π.τ.Δ. διαβάζει τα άρθρα μου, ούτε την αντίληψη της ιδανικής κρατικής οργάνωσης και ευσυνείδητης τήρησης από τους αρμόδιους υπαλλήλους τέτοιων ιδανικών κατευθύνσεων. (αν κι εγώ, αυτήν ακριβώς την αρμοδιότητα είχα πριν μερικές 10ετίες, για την καθημερινή ενημέρωση του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας).

Απλά, συνέπεσαν οι σκέψεις δύο ανθρώπων, όπως ασφαλώς κι άλλων. Αυτή είναι η ικανοποιητική, για ‘μένα, πλευρά.

Το λυπηρό όμως είναι ότι οι πλείστοι των πολιτικών και των ΜΜΕ παρέβλεψαν παντελώς το νόημα των λόγων του Προέδρου και της αρχαίας Ελληνικής Διανόησης και ως 5η φάλαγκα των ευρωσυμφερόντων και της ευρω-εξάρτησης, ξέσπασαν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και της προσωπικότητάς του.

Να ερμηνεύσουμε ευρύτερα, λοιπόν, τη φράση του Πρωταγόρα που την μετέφερε ο Πλάτων στο διάλογο «Θεαίτητος». Διάλογο, κατά την μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη με τον Θεαίτητο. Αναλύουν την γνωσιολογική μέθοδο των αισθήσεων και της μνήμης, για να συμφωνήσουν στην άποψη του Πρωταγόρα ότι όλων των πραγμάτων αντιληπτικό, υπολογιστικό μέτρο είναι ο Άνθρωπος.

Έως εδώ αρκεί, για να πάμε σ’ ένα αρνητικό σχόλιο που άκουσα για το ηλεκτρονικό χρήμα την «αποθήκευσή» του και τη «διακίνηση» μέσω της Ηλεκτρονικής Τράπεζας χρηματικών δεδομένων, που θα βρίσκεται σε αυστηρά φυλασσόενο χώρο του Υπουργείου οικονομικών, όπως το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας Ελλάδος.

Οι φόβοι του ανανγώστη μου ήταν δύο:

- Ο φόβος της τεχνικής απώλειας των δεδομένων και

- Ο φόβος της κλοπής από Χάκερς

Για το πρώτο η απάντηση είναι το back-up, το ταυτόχρονο αυτόματο αντίγραφο και στο δεύτερο, ότι ναι υπάρχει αυτός ο φόβος, μόνο που ο κλέφτης πρέπει να δικαιολογήσει πώς πέρασαν αυτές οι μονάδες που έχει κλέψει στο λογαριασμό του. Τι έδωσε; Κάθε πίστωση αντιστοιχεί σε μια χρέωση.

Εξ’ άλλου αυτές είναι τεχνοκρατικές λεπτομέρειες τις οποίες επιλύουν οι ειδικοί. Τεχνοκρατικές λεπτομέρειες που δεν ανήκουν σ’ εμένα και τις αποφεύγω.

Σε κάθε πρόβλημα, μη ξεχνάμε, υπάρχει μια λύση.

Τελειώνω όμως για σήμερα, γιατί με πιέζει το τυπογραφείο που αύριο απεργεί για το ασφαλιστικό.

Εκεί είναι το πρόβλημα.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 478 guests και κανένα μέλος