ένα 25ετές δάνειο ενός δις το 1985, το αποπληρώσαμε το 2010, 56 δις!


Η οικονομία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε αποκλειστικά στους οικονομολόγους!

Στην παραπάνω θεώρηση οδηγούμαστε παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Κλεμανσώ1, για τον πόλεμο που «δεν μπορούμε να τον εμπιστευθούμε στους στρατιωτικούς».

Και είναι έτσι· οι διάφοροι σύνθετοι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας δεν είναι μονοδιάστατοι. Είναι πολυδιάστατοι, και περίπλοκοι.

Η δημόσια οικονομία και η οικονομία γενικότερα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους συντελεστές παραγωγής, τα υποκείμενα και αντικείμενα φορολόγησης, τις δημόσιες ανάγκες και πώς αυτά καθορίζονται.

Θα ήταν εξαντλητικός ο κατάλογος των συνιστωσών που επιδρούν στην οικονομία, γι’ αυτό και θ’ αναφερθούμε μόνον ενδεικτικά και όχι αξιολογικά, σ’ ελάχιστους. Εκτός από τις φυσικές συνιστώσες, κλιματικές, γεωφυσικές, τις κοινωνικές και πολιτικές, τις τεχνικο-οικονομικές, ν’ αναφερθούμε ιδιαίτερα στις γεωπολιτικές, διεθνών σχέσεων και δεσμεύσεων, κλίμακας αξιών, προπαγάνδας, ψυχολογικών επιδράσεων και αντιδράσεων, ομαδικό φρόνημα (εθνικό κυρίως), φιλοσοφικών και νομικών απόψεων, ορθολογισμού και δεοντολογίας.

Απ’ αυτόν και μόνον τον μικρό αριθμητικά κατάλογο συνιστωσών της οικονομίας, αντιλαμβανόμαστε πόσο περίπλοκο και πολυσχιδές είναι το πρόβλημα, ώστε ν’ αδυνατεί ένας οικονομολόγος καθηγητής, νομπελίστας έστω, και καθ’ όλα σημαντικός, ή και μια μικρή ομάδα ομολόγων του, να το επιλύσει. Πόσο μάλλον, αν εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα ή είναι ιδεολογικά και ψυχολογικά δέσμιοι ορισμένων ιδεοληψιών.

Αξίζει νομίζω, ν’ αναφέρω ένα ασήμαντο περιστατικό: Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία, σ’ ένα διεθνές συνέδριο, που συμμετείχα ως παρατηρητής, ν’ αναφερθώ στην «αναστήλωση της κλίμακας αξιών», που θα πάρει ίσως μια γενιά, όσο δηλαδή και η ανατροπή της (από το 1947, Μον Πελερέν, Χάγεκ)2 είδα μια πλειάδα κεφαλών με τ’ ακουστικά μετάφρασης, να στρέφεται προς την πλευρά μου. Ένα μικρό «επουσιώδες» παράδειγμα παραθέτω επιπλέον, για τη σημασία της κλίμακας αξιών στην οικονομία: «ο γάρ σθτος πολυτελείαν, λλά σώματος εεξία κοσμονται»3 (δεν καμαρώνουν για τα πολυτελή τους ρούχα, αλλά για την καλή φυσική κατάσταση – τη ρώμη – του σώματός τους). Καταλαβαίνετε τι επίδραση θα είχε στην οικονομία κάτι τέτοιο, όταν στην «σθτος πολυτελείαν» προσθέσουμε, ή μάλλον αφαιρέσουμε ένα ρόλεξ, μια λαμποργκίνι, ή έστω ένα ουίσκι chivas regal...

Πολλοί επίσης, οικονομολόγοι, (που δεν έχουν αντιμετωπίσει, ως υδραυλικοί έστω, τη δυσκολία αποπληρωμής ενός γραμματίου, του ΦΠΑ, που ΔΕΝ έχεις εισπράξει κ.ο.κ.) όπως και δημοσιογράφοι, απορρίπτονται από ψύχραιμους και «υποψιασμένους» ακροατές, όταν καταστροφολογούν και τρομοκρατούν, αναμεταδίδοντας – ψιτακίζοντας ως παπαγάλοι τις τρομοκρατικές μπλόφες των «θεσμών», που είναι υπόλογοι ως καταστροφείς και εχθροί των λαών. ΔΕΝ εξηγούν “πώς και διότι” και δεν ρωτούν οι δε, αυτό που κάνει αυθορμήτως ένα νήπιο: Γιατί; Γιατί θα επέλθει «η καταστροφή», αν μας πουν «όχι» οι υπόλογοι, οι κατηγορούμενοι, οι υπεύθυνοι καταστροφείς.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Για την ΑΛΗΘΕΙΑ του ΧΡΕΟΥΣ

Η επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) για την αλήθεια του Δημοσίου χρέους που συστήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την οποία έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα φύλλα της 7ης, συνάντησε τη δυσπιστία του Υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, προφανώς λόγω διπλωματικών δεσμεύσεων, της συμφωνίας της «δημιουργικής ασάφειας» της 20ης Φεβρουαρίου 2015. Ο Υπουργός είναι οικονομολόγος και εμπίπτει στο απόφθεγμα της αρχής του παρόντος άρθρου, αν και - για να μην τον αδικήσω - δεν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Εκτός...

Όπως και να ‘χει όμως, λίγες ώρες μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή, δήλωσε στη Ν. Υόρκη πως «η Ελλάδα προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, προς όλους τους πιστωτές της εις το διηνεκές». Προφανώς παρέλειψε μια λέξη: τις – δίκαιες – υποχρεώσεις. Ε, συμβαίνουν αυτά στον προφορικό λόγο. Ας γίνει όμως πιο προσεκτικός γιατί εκπροσωπεί μια χώρα, έναν λαό που έχει ψηφίσει πρόσφατα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ως επαχθούς, παράνομου και άδικου. Αυτό εξ’ άλλου καλείται να ερευνήσει, ν’ αποκαλύψει, να εδραιώση και να διεκδικήσει η Ε.Λ.Ε.

Βέβαια η πρώτη συνεδρίαση της Ε.Λ.Ε. πέρασε «στα ψιλά» από τα συστημικά ΜΜΕ. Ακούσαμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ακούσαμε τον Γ. Κασιμάτη, που αναφέρθηκε στην παγκόσμια πρωτοτυπία της παραίτησης από την ασυλία, λόγω εθνικής κυριαρχίας; Με ποιά εξουσία; Με ποιά εξουσιοδότηση; Με ποιό δικαίωμα; Ως κυρίαρχος λαός, θεωρώ άκυρη τέτοια δέσμευση. ΑΚΥΡΗ!

Κι επειδή ο καθηγητής Άρης Καζάκος αναφέρθηκε στον όρο που «μας έχει πρήξει» ο Σόιμπλε, ότι “οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται” pacta sunt servanda – για την οποία αρχή του Ρωμαϊκού Δικαίου έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, θα το επαναλάβουμε και τώρα. Υπάρχει μια υπέρτατη αρχή στο Ρωμαϊκό Δίκαιο, όπως αυτοπροσδιορίζεται: Salus populi suprema lex esto (υπέρτατος νόμος είναι η σωτηρία των λαών). Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο για τις συμβάσεις, όταν έχουν ανατραπεί ή απρόβλεπτα μεταβληθεί οι όροι που ίσχυαν κατά την υπογραφή των δεσμεύσεων. Rebus sik stantibus.

Οι «μίζες»

Αναφέρθηκαν μήπως, τα μεγάλα ΜΜΕ, κυρίως τα ηλεκτρονικά – εκείνα που αποφάσισαν αυτοπροαιρέτως να συμψηφίσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο – προέβαλαν τις αποκαλύψεις του Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγ. Νικολούδη, για τον ...τιμοκατάλογο που είχαν κατοχυρώσει τα πρώην κόμματα της 40ετούς εξουσίας, του παλαιού δικομματισμού, γύρω στο 2,5% στις συμβάσεις του δημοσίου, 4% στα εξοπλιστικά προγράμματα και 23%(!) στον τομέα της υγείας; Αυτό δεν λέγεται πάρτι, αλλά ...ρωμαϊκό όργιο!

Μήπως προέβαλαν ιδιαιτέρως και δεν το αντελήφθην, όσα ισχυρίσθηκε ο υφυπουργός Εθν. Άμυνας Ν. Τόσκας που ανέβασε στο 7% την προμήθεια σε κάθε αγορά; Ή του αναπληρωτή Υπουργού Εθν. Άμυνας Κ. Ήσυχου που ανέφερε ότι το 2006 αγοράστηκαν 170 γερμανικά άρματα leopard 2 αξίας 1,7δις, χωρίς συμβάσεις συντήρησης και χωρίς βλήματα! Ή στην παραγγελία, πριν τις εκλογές του 2000, πενήντα μαχητικών αεροσκαφών F16, χωρίς κινητήρα(!) και σύστημα αυτοπροστασίας, τα οποία προμηθευθήκαμε μετά τις εκλογές, σε τιμή που ισούται με το κόστος 120 αεροσκαφών F164.

Πόσα χρωστούσαμε – Πόσα χρωστάμε

Το κρίσιμο έτος 2010, του μνημονίου και της «Δανειακής Σύμβασης Διευκόλυνσης» το δημόσιο χρέος ανερχόταν στα 299,7 δις ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat), όπως αναφέρει σε άρθρο του ο δικηγόρος και μέλος της Ε.Λ.Ε. Π. Μηλιαράκης· στο ποσόν αυτό συμπεριλαμβάνονταν τόκοι 211 δις ευρώ4. Καταλάβατε για τι τοκογλυφία μιλάμε; Καταλάβατε περί ποιάς ληστείας πρόκειται; Περισσότερο από τα δύο τρίτα του χρέους ήσαν τόκοι!

Και πως να μην ήταν έτσι, όταν ένα 25ετές δάνειο ενός δις του 1985, το αποπληρώσαμε το 2010, 56 δις!

Απίστευτο; Κι όμως αληθινό όπως δήλωσε στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο Μαν. Κεφαλογιάννης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της συνταγματικώς παράνομης κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου το Νοέμβριο του 20115.

Αυτό το «χρέος» αποφάσισε να «ξεπλύνει» η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προστατεύσει το Τραπεζικό της Σύστημα από τα «τοξικά» περιουσιακά του στοιχεία, όπως ανέφερε σχετική «άκρως εμπιστευτική», 17σέλιδη έκθεση της Κομμισιόν που συζήτησε το ecofin στις 10 Φεβρουαρίου του 2009 και διέρευσε στην Daily Telegraph που τα δημοσίευσε την επομένη.

Την περίπτωση επιβεβαιώνει, όπως επανειλημμένως έχουμε αναφέρει, ψήφισμα της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου6 και το έχουμε γνωστοποιήσει και σε επιφανείς πολιτικούς, που προφανώς δεν το έχουν αξιολογήσει επαρκώς και δεν έχουν κάνει τίποτε. Ελπίζουμε να το κάνει η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου.

―――――――――

1. Κλεμανσώ. Πρωθυπουργός της Γαλλίας πριν και προς το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1917 -20)

2. Μον Πελερέν: Εταιρεία Μελετών που συνέστησε ο Αυστριακός καθηγητής Χάγεκ το 1947, στην ομώνυμη πόλη της Ελβετίας, για την εδραίωση του νεο-φιλελευθερισμού.

3. Ξενοφών: «Λακεδαιμονίων Πολιτεία» 7,1-6 σελ 46, Εκδ. ΖΗΤΡΟΣ.

4. ΕΠΙΚΑΙΡΑ: τεύχος 284 (4/4/15)

5. ΕΒΔΟΜΗ: αρ. φ. 709/26.11.2011, σ. 1, κύριο άρθρο.

6. EuroParl E. ON.P 24.6.13 (PE 506244 v02-00 A7-2231/2013).

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 718 guests και κανένα μέλος