Κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, η Αθήνα είχε τη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη από όλες τις χώρες, ο δε Πειραιάς ήταν το πρώτο λιμάνι του τότε γνωστού κόσμου. Στην ελληνιστική περίοδο το ναυτιλιακό κέντρο μετατέθηκε στην Αλεξάνδρεια, αλλά πάλι βρισκόταν σε ελληνικά χέρια. Το 18ο αιώνα οι Έλληνες, εκμεταλλευόμενοι τον ανταγωνισμό Αγγλίας - Γαλλίας και τους πολέμους του Μ. Ναπολέοντα, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν στόλο δικό τους. Τα ναυπηγεία Γαλαξιδιού και Μεσολογγίου, των Σπετσών, της Ύδρας και της Σύρου, φημίζονταν για το σκαρί τους κι εκτελούσαν παραγγελίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας αντιμετώπισε πολλές και μεγάλες δυσκολίες, και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Για τετρακόσια ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν μακριά από την πορεία της προόδου, της εξέλιξης και της ανάπτυξης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ένας οικονομικός κλάδος, όμως, που έμεινε ανεπηρέαστος ήταν η ελληνική ναυτιλία. Ο κλάδος αυτός δεν επηρεαζόταν από τα τότε γεγονότα, αλλά εξελισσόταν με γρήγορους ρυθμούς. Δεν άργησε αυτή η μέρα που άρχισαν στον ορίζοντα να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της ισχυροποίησης και πρωτοπορίας της ελληνικής ναυτιλίας. Αυτά τα σημάδια έκαναν την εμφάνισή τους λίγο πριν από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Με τη λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου, η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει τον καλπασμό της, δημιουργώντας έναν πολύ σημαντικό εμπορικό στόλο, έχοντας στην πρώτη γραμμή τούς πολύ ικανούς ναυτικούς αλλά και πανέξυπνους εφοπλιστές .

Η μεταπολεμική δραστηριότητα, την οποία ανέπτυξαν οι Έλληνες εφοπλιστές, υπήρξε εκπληκτική και οι διεθνείς ναυτιλιακοί κύκλοι μιλούν για "Ελληνικό θαύμα".

Ο δυναμισμός της Ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας πραγματικά εντυπωσιάζει. Υπάρχουν άνω των 1.000 ελληνόκτητα πλοία με ξένες σημαίες. Η ελληνική ναυτιλία στις αρχές του 1981 (δηλαδή όταν η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας) κατείχε την τρίτη θέση στη διεθνή ναυτιλία και την πρώτη μέσα στην κοινότητα, με 3.951 πλοία ή 38.841.920 κ.ο.χ, ενώ όλες οι άλλες χώρες της Κοινότητας μαζί συγκεντρώνουν 11.037 πλοία ή 73.071.849 κ.ο.χ. Δηλαδή με την προσθήκη του ελληνικού στόλου η Κοινότητα γίνεται η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη διεθνώς, κατέχοντας το 1/3 της παγκόσμιας χωρητικότητος και αυτό σημαίνει ότι γίνεται η ισχυρότερη ομάδα πίεσης στα πλαίσια διεθνών οργανισμών, που εξετάζουν ναυτιλιακά ζητήματα.

Αν λοιπόν στα 4.000 περίπου πλοία με ελληνική σημαία προστεθούν και τα 1.000 περίπου ελληνόκτητα πλοία, που ταξιδεύουν με σημαίες ευκολίας, τότε, ο ελληνικής πλοιοκτησίας εμπορικός στόλος, φτάνει στα 5.000 περίπου πλοία, με συνολική χωρητικότητα πάνω από 50 εκατομμύρια κόρους. Έτσι, με τη σύνθεση αυτή και με τους αριθμούς αυτούς, η Ελλάδα μόνη της παίρνει την πρώτη θέση στον παγκόσμιο χώρο της ναυτιλίας.

Ολική χωρητικότητα ενός πλοίου είναι ο συνολικός όγκος των κλειστών χώρων ενός πλοίου, συμπεριλαμβανομένου του μηχανοστασίου, αλλά εξαιρουμένων ορισμένων, όπως π.χ. των μαγειρείων, των δεξαμενών έρματος κ.ά. 1 κόρος=100 κυβικά πόδια=2,83 κυβικά μέτρα.

Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι η Θάλασσα και η Ελληνική ναυτιλία στήριξαν πάντα τους Έλληνες, έτσι και σήμερα που το έχουμε τόση ανάγκη ας στραφούμε όλοι προς τη θάλασσα, τη ναυτιλία και τα τουριστικά επαγγέλματα με εκπαίδευση σε θέματα ναυσιπλοϊας .!

* O Αντώνιος Βασιλάκης είναι Φυσικός - Ωκεανογράφος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website:   www.taxiploigisi.gr

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 728 guests και κανένα μέλος