Βρισκόμαστε μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου και άλλοι βρίσκονται ήδη στις διακοπές τους, ενώ οι πολλοί ετοιμάζονται για το πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου, όπου όλοι …αργούν.
Και επειδή στις διακοπές, κολυμπάμε και το κολύμπι έχει κανόνες για να είναι ευχάριστο και υγιές και για να μην κινδυνεύουμε θα παρουσιάζουμε παρακάτω οδηγίες προφύλαξης κατά την κολύμβηση αλλά και αντιμετώπισης περιστατικών πνιγμού, όπως μας τα έστειλε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μέσω του Λιμεναρχείου...

Πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων

κατά την κολύμβηση


Βρισκόμαστε μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου και άλλοι βρίσκονται ήδη στις διακοπές τους, ενώ οι πολλοί ετοιμάζονται για το πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου, όπου όλοι …αργούν.

Και επειδή στις διακοπές, κολυμπάμε και το κολύμπι έχει κανόνες για να είναι ευχάριστο και υγιές και για να μην κινδυνεύουμε θα παρουσιάζουμε παρακάτω οδηγίες προφύλαξης κατά την κολύμβηση αλλά και αντιμετώπισης περιστατικών πνιγμού, όπως μας τα έστειλε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μέσω του Λιμεναρχείου.


Οδηγίες προφύλαξης


– Κολυμπάτε πάντα με παρέα

– Περιμένετε να περάσουν 4ώρες από το φαγητό για να κολυμπήσετε

– Οινοπνευματώδη ποτά και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός

– Μη κολυμπάτε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές (ειδικά όταν βρέχει) και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα

– Μη κάνετε βουτιές σε άγνωστα ή θολά νερά ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.

– Στις οργανωμένες παραλίες μην περνάτε τις σημαδούρες που ορίζουν τη ζώνη κολύμβησης, μη κολυμπάτε στα ανοιχτά, όπου περνούν βάρκες ή ταχύπλοα.

– Αν κάνετε υποβρύχιο ψάρεμα ή καταδύσεις, να χρησιμοποιείτε πάντα τον εξοπλσμό ασφαλείας (σημαδούρα με σημαιάκι) και να είστε οπωσδήποτε μαζί με έμπειρο ενήλικα.

– Μη σπρώχνετε και μη βυθίζετε τους άλλους στο νερό.

– Βγείτε από το νερό αν δεν νιώθετε καλά ή αν φοβάστε ή αν κρυώνετε

– Καλέστε για βοήθεια αν νιώσετε κίνδυνο.

– Αν κάποιος κινδυνεύει στο νερό βρείτε ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίχτε το κοντά του για να πιαστεί. Παράλληλα φωνάξτε για βοήθεια.

Προσοχή μη πλησιάσετε το θύμα γιατί μπορεί να κινδυνέψτε κι εσείς αν πιαστεί πάνω σας.

Εχετε μαζί σας, στην παραλία, στο αυτοκίνητο, στη βάρκα, το κουτί πρώτων βοηθειών.


Προφύλαξη των παιδιών


Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό.

Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες κλπ.) αντί για την επίβλεψή σας (ως υποκατάστατα).

Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμπι, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι «απρόσβλητο» από πνιγμό κι ας ξέρει καλά κολύμβηση. 

Μάθετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.


Στη θάλασσα

Να παίζετε μαζί με το παιδί σας στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.

Μη το αναγκάζετε να μπει στο νερό αν φοβάται

Να του επισημαίνετε συνεχώς τους πιθανούς κινδύνους

Να είστε μέσα στο νερό πάντα μαζί με το παιδί.

Κανένα σωστικό μέσο δεν υποκαθιστά τη συνεχή επίβλεψή σας.


Στην πισίνα

Αν έχετε πισίνα στο σπίτι, ασφαλίστε τη από τα παιδιά. Ολες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν σ’ αυτήν πρέπει να είναι ασφαλή και να εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρών παιδιών.

Βγάλτε τα παιχνίδια από το χώρο της πισίνας, γιατί ένα παιδί που παίζει μ’ αυτά, μπορεί να πέσει μέσα.

Να έχετε ένα τηλέφωνο δίπλα στην πισίνα, για να μη χρειαστεί να απομακρυνθείτε και αφήσετε μόνο το παιδί.

Φροντίστε να υπάρχει δίπλα στην πισίνα ο εξοπλισμός διάσωσης (σχοινί, σωσίβιο κλπ.).


Αντιμετώπιση περιστατικών πνιγμού


Σε περίπτωση πνιγμού θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες μέχρι να φθάσει ο γιατρός ή να μεταφερθεί το άτομο σε νοσοκομείο (ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η έλλειψη οξυγόνου στο αίμα του θύματος).

Οσο ταχύτερα εξασφαλιστεί η χορήγηση τεχνητής αναπνοής τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ανάνηψης του θύματος χωρίς βλάβες.

Προσοχή στις προσπάθειες αφαίρεσης του νερού από τους πνεύμονες: είναι δυνατόν να προκαλέσουν εμετό και εισρόφηση στους πνεύμονες.

Ακόμη και εάν το θύμα έχει αναρρώσει πλήρως, το λίγο νερό που έχει μπει στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει σοβαρής μορφής πνευμονία, η οποία μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και 72 ώρες μετά. Συνεπώς το θύμα θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από συνεχή ιατρική παρακολούθηση.


Εάν το θύμα έχει κάνει βουτιά ιδίως σε ρηχά νερά υποθέστε κάκωση της σπονδυλικής στήλης. Φροντίστε ώστε το θύμα να μη μετακινηθεί αλλά να παραμείνει ακίνητο. Υποστηρίξτε την κεφαλή, λαιμό, σώμα με ασφάλεια έτσι ώστε το κεφάλι και ο λαιμός να μην κινηθούν προς κάποια κατεύθυνση μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ.

Εάν απαιτείται καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση χειριστείτε τον αεραγωγό με απλό ανασήκωμα του πηγουνιού και όχι με έκταση της κεφαλής.


Καλές διακοπές, καλές βουτιές και καλή επιστροφή!

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 226 guests και κανένα μέλος