Κι ενώ όλοι φωνάζουν για λειψυδρία και ανάγκη μείωσης κατανάλωσης νερού, ο κόσμος συνεχίζει να σπαταλά για «πλάκα» το νερό και η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να χάνει από το πεπαλαιωμένο δίκτυό της, καθόλου αμελητέα ποσότητα νερού...

Είμαστε κι εμείς,  αλλά… είναι κι αυτοί!


Κι ενώ όλοι φωνάζουν για λειψυδρία και ανάγκη μείωσης κατανάλωσης νερού, ο κόσμος συνεχίζει να σπαταλά για «πλάκα» το νερό και η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να χάνει από το πεπαλαιωμένο δίκτυό της, καθόλου αμελητέα ποσότητα νερού.

Αφορμή για αυτό το σχόλιο μου έδωσε μια δήλωση που είχε κάνει προ καιρού ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ  Κωνσταντίνος Κωστούλας. «Δεν υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση διαχείρισης του νερού απ’ τους καταναλωτές».

Και θα συμφωνήσω μαζί του, με ένα “αλλά”.

Θα συμφωνήσω μαζί του για κάποιους οι οποίοι νομίζουν ότι το νερό είναι αστείρευτο, αέναο και ότι η λίμνη του Μαραθώνα δεν έχει πάτο.

Θα συμφωνήσω μαζί του για κάποιες επιχειρήσεις που για να πλύνουν τα αυτοκίνητα που πουλούν, αφήνουν το λάστιχο και τρέχει στο φρεάτιο του δρόμου με τις ώρες. Θα συμφωνήσω ακόμα μαζί του, για κάθε έναν από ‘μας, που είτε με το πότισμα, είτε με το μπάνιο, είτε με το πλύσιμο των πιάτων σπαταλάμε πολύτιμη ποσότητα νερού.

Καλά όλα αυτά. Αλλά η ΕΥΔΑΠ τι κάνει για την εξοικονόμηση νερού; Έχει περιβαλλοντική συνείδηση;

Το «ατιμολόγητο νερό» που χάνεται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% της συνολικής κατανάλωσης νερού του Λεκανοπεδίου Αττικής και από αυτό ποσοστό 10 έως 11% οφείλεται σε διαρροές του δικτύου της ΕΥΔΑΠ, είτε σε διαρροές στις εγκαταστάσεις των καταναλωτών, ενώ ποσοστό 9 έως 10% των απωλειών νερού οφείλεται σε υποεγγραφές των υδρομετρητών νερού.

Ο Κωνσταντίνος Κωστούλας, δήλωσε ότι οι απώλειες νερού λόγω διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης είναι πολύ κάτω από τα διεθνώς αποδεκτά όρια.

Παρ’ όλα αυτά τώρα, η εταιρία αναγκάζεται -επιτέλους- να εκσυγχρονίσει σημαντικό τμήμα των υποδομών της προκειμένου να μειώσει το φαινόμενο των διαρροών του δικτύου.

Η αύξηση τιμολογίων που ακολουθεί δεν είναι τυχαία. Κατά την ΕΥΔΑΠ οι αυξήσεις αυτές γίνονται με σκοπό να εμπεδώσει την αντίληψη προς το κοινό ότι το νερό δεν αποτελεί αέναο αγαθό…


Η περιβαλλοντική συνείδηση δεν αποκτάται αυξάνοντας την τιμή του αγαθού, αλλά ενημερώνοντας και μεταδίδοντας την ανάλογη παιδεία.


Βέβαια αυτό δεν είναι δουλειά της ΕΥΔΑΠ.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 127 guests και κανένα μέλος