ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Αμαρυλλίδος 6 - Βουλιαγμένη 16671
Τηλ.: 210-8962760 / Fax: 210 8962761

Για τη λύση του προβλήματος που παρουσιάζει η μακρά απουσία του Δημάρχου Γρ. Κασιδόκωστα από τα καθήκοντά του ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά και ποικίλα (βλ. Εφημ. Εβδόμη και Παλμός από 1/10/11 κ.ε.).

Κάποιοι επικαλέστηκαν το άρθρο 89 του παλαιού Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που, μετά τη δημοσίευση του Νόμου του "Καλλικράτη" (3852/2010), έπαψε να ισχύει! Άλλοι αξίωσαν να συγκληθεί Συμβούλιο για την εκλογή νέου Δημάρχου επικαλούμενοι τον ισχύοντα Ν. 3852/2010, άρθρο 60, παρ. 1 και του μη ισχύοντα Ν. 3463/06, άρθρο 90, παρ. 2!

Άλλοι έριξαν το βάρος της υπόθεσης στην πραγματική εικόνα που παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του απόντος δημάρχου!

Κάποιοι νομικοί σύμβουλοι βάσισαν τις γνωμοδοτήσεις τους σε άρθρα άσχετα με την περίπτωση που μας αφορά!

Άλλοι δήλωσαν ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί παράταση αδείας στον απόντα Δήμαρχο, αφού δεν τη ζήτησε!

Και τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα στη σύγχυση και στην άγνοιά του, αποφάσισε να ζητήσει "επίσημη ανάλυση του νόμου του Καλλικράτη από τον Περιφερειάρχη και το Νομικό Τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών", για να δοθεί λύση στο πρόβλημα!

Όμως ο νόμος του "Καλλικράτη" (3852/10) είναι αναλυτικός, σαφής και κατανοητός ακόμη και από τον πιο κοινό νου.

Σύμφωνα με το άρθρο 60, παρ. 1 του Νόμου αυτού, "Αν η θέση του Δημάρχου μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού αυτού, που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτιμήσεως και... εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, έναν από αυτούς ως δήμαρχο. Στη συνεδρίαση προεδρεύει εκείνος που συγκάλεσε το συμβούλιο. Η πρόσκληση επιδίδεται με οποιοδήποτε δημόσιο όργανο ή όργανο του δήμου, ακόμη και την παραμονή της συνεδριάσεως".

Η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου ορίζει ότι "αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες κανείς δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία που απαιτεί η παρ. 1, γίνεται τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία εκλέγεται όποιος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Όλες οι ψηφοφορίες γίνονται στην ίδια συνεδρίαση. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι έλαβαν ίσο αριθμό ψήφων, γίνεται κλήρωση ανάμεσά τους".

Άρα, κατά τον ισχύοντα νόμο, ο νέος δήμαρχος εκλέγεται από τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του - και όχι από το δημοτικό συμβούλιο - μέσα σε προθεσμία 15 ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία. Από πότε αρχίζει να τρέχει η προθεσμία αυτή διευκρινίζεται στο άρθρο 61, παρ. 5: "Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος δεν επιτρέπεται να απουσιάσουν περισσότερο από τριάντα ημέρες συνολικά κάθε χρόνο, χωρίς άδεια του δημοτικού συμβουλίου. Η απουσία αυτή μπορεί να παρατείνεται για εξαιρετικούς λόγους έως τρεις μήνες, με άδεια του συμβουλίου".

Το θλιβερό γεγονός που έπληξε τον Γρηγόρη Κασιδόκωστα και που συγκλόνισε όλους, ιδιαίτερα εμάς που τον γνωρίζαμε από παλιά, συνέβη στις 25 Αυγούστου.

Από την ημερομηνία αυτή μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου, που συμπληρώθηκαν 30 ημέρες, η απουσία του Δημάρχου είναι δικαιολογημένη. Επομένως από την 24η Σεπτεμβρίου αρχίζει ο κρίσιμος χρόνος. Επειδή η απουσία του δημάρχου οφείλεται, όπως όλοι γνωρίζουμε, σε εξαιρετικούς λόγους, δηλαδή σε ασθένεια που χρήζει παρατεταμένης θεραπείας, το δημοτικό συμβούλιο έπρεπε να συγκληθεί, με πρωτοβουλία του προέδρου προφανώς, προκειμένου να παρατείνει την απουσία του δημάρχου για δύο ακόμη μήνες, δηλαδή μέχρι την 24η Νοεμβρίου. Ο Νόμος, πολύ σοφά, δεν απαιτεί υποβολή αίτησης από μέρους του Δημάρχου. Το συμβούλιο, εκτιμώντας την κατάσταση της υγείας του δημάρχου, είμαι βέβαιος ότι θα ενέκρινε - και μάλιστα παμψηφεί - την παράταση της απουσίας του, για λόγους στοιχειώδους ευαισθησίας και ανθρωπισμού.

Αυτό όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Βέβαια, συγκεκριμένο χρόνο για τη σύγκληση του συμβουλίου ο Νόμος δεν ορίζει, όπως κάποιοι υποστήριξαν. Όμως από το Νόμο προκύπτει ότι το συμβούλιο θα έπρεπε να είχε συνέλθει πριν παρέλθει η δεκαπενθήμερη προθεσμία, δηλαδή το αργότερο στις 7 Οκτωβρίου, επειδή η 8η Οκτωβρίου είναι η τελευταία ημέρα της προθεσμίας, κατά την οποία όφειλαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Συνδυασμού του Κασιδόκωστα να εκλέξουν νέο Δήμαρχο, αφού έως τότε φερόταν ως αδικαιολόγητα απών.

Συμπέρασμα: Η ασυγχώρητη αδράνεια και η ανεξήγητη εμμονή των υπεύθυνων συμβούλων της συμπολίτευσης σε εμφανώς λανθασμένες θέσεις στέρησαν από τον Κασιδόκωστα τη δυνατότητα να επανέλθει στα καθήκοντά του, εφόσον αναρρώσει, μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Νόμος, δηλαδή μέχρι την 24η Νοεμβρίου.

Συνεπώς, αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να κινηθεί αμέσως, χωρίς άλλη καθυστέρηση η διαδικασία για την εκλογή νέου δημάρχου.

Για την ΚΙ.ΠΟ.Β.
Χρ. Διονυσόπουλος

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 287 guests και κανένα μέλος