Ερωτήματα προς την Ευρωβουλή από τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά*

 H φωτογραφία είναι του Γιάννη Μπεχράκη

 

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει την προκλητική της στάση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό απέναντι στην Πατρίδα μας. Έτσι αφού η Μέρκελ κάλεσε τους απανταχού Σύρους και λοιπούς πρόσφυγες να βρουν καταφύγιο στη Γερμανία τώρα μπροστά στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές αναζητά τρόπους να φορτώσει τα βάρη και μαζί και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν προωθεί με διάφορους τρόπους και μεθοδεύσεις την επιστροφή λόγω δήθεν Δουβλίνου ΙΙΙ όσων προσφύγων πέρασαν μέσω Ελλάδας στη Γερμανία τα δύο τελευταία χρόνια.

Φυσικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) προσπαθεί να διαβεβαιώσει ότι οι ενδεχόμενες επιστροφές προσφύγων από Γερμανία σε Ελλάδα δεν θα αφορούν δήθεν το παρελθόν αλλά μόνο όσους πρόσφυγες περάσουν παράνομα στη Γερμανία μετά τις 15 Μαρτίου 2016 όταν και θα επαναληφθούν οι επιστροφές προσφύγων προς την Ελλάδα.

Αλλά είναι άραγε έτσι τα πράγματα;

Γιατί από τη συζήτηση πριν δέκα μέρες στην Ευρωβουλή κάπως αλλιώς αποδείχθηκε ότι είναι η πραγματικότητα.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 ο πολύς Ζ.Κ.Γιούνκερ και η Σλοβακική Προεδρία δήλωσαν ικανοποιημένοι από την έκβαση της κατάστασης του προσφυγικού στην Ελλάδα. Είναι πραγματικά απορίας άξιον, πως ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για την τραγική κατάσταση στην οποία συνεχίζουν να βρίσκονται τα νησιά του Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 16.500 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Ελληνικά νησιά, με τις θέσεις φιλοξενίας εκεί να ανέρχονται μόνο στις 7.500!!!

η αδράνεια που επιδεικνύουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Κομισιόν στο φλέγον αυτό ζήτημα είναι πρωτόγνωρη.

 

Όπως ανέφερα την ίδια ημέρα στις τρεις διαδοχικές μου παρεμβάσεις στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής η κατάσταση στα νησιά είναι απελπιστική, με τους παράνομους μετανάστες να καίνε τα hot spots και τους κατοίκους στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο να μην αντέχουν άλλο αυτή τη ζωφερή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά. Η ζωή τους έχει μετατραπεί σε μία συνεχή περιπέτεια, καθώς βίαια περιστατικά σημειώνονται συνεχώς μεταξύ των παράνομων μεταναστών ενώ αρκετές είναι και οι επιθέσεις κατά των περιουσιών των κατοίκων των νησιών. Όλα αυτά επιφέρουν αρνητικές συνέπειες και στην τουριστική ζωή των περιοχών αυτών, με την φετινή τουριστική περίοδο να καταγράφει σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Απευθυνόμενος λοιπόν προς τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα της Ολομέλειας, του επεσήμανα ότι δεν γίνεται να αρχίσουν με το Δουβλίνο ΙΙΙ επιστροφές στην Πατρίδα μας όσων προσφύγων έχουν φύγει μέσω Ελλάδας προς τις χώρες του σκληρού πυρήνα. Γιατί η λύση δεν βρίσκεται στις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά στην μετεγκατάσταση από την Ελλάδα στις άλλες χώρες της ΕΕ των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται εδώ.

Όμως η αδράνεια που επιδεικνύουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Κομισιόν στο φλέγον αυτό ζήτημα είναι πρωτόγνωρη. Οι δεσμεύσεις δεν εφαρμόζονται. Από τις 66.400 μετεγκαταστάσεις που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν γίνει μόνο 5.700!!!.

Και φυσικά οι επιστροφές στην Ελλάδα βάσει του Δουβλίνου ΙΙΙ δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από τον Ελληνικό λαό. Και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη ο Γιούνκερ και η παρέα του.

Μάλιστα καθώς η διαδικασία επιστροφών ανήκει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ, ρώτησα τον κ. Αβραμόπουλο αν η Γερμανία δεσμεύεται να μην επιστρέψει βάσει του Δουβλίνου ΙΙΙ όσους πρόσφυγες έχουν διέλθει από την Ελλάδα το 2015 και το 2016,. Διότι άλλα μας λέει η Κομισιόν και άλλα ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών. Προκειμένου λοιπόν να μην γίνουν επιστροφές προσφύγων παρελθόντων ετών θα πρέπει είτε να αλλάξει η νομοθεσία σε σχέση με το Δουβλίνο ΙΙΙ και να απαγορευτεί στη Γερμανία να το κάνει, είτε να δεσμευτούν η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ ότι δεν θα πράξουν κάτι τέτοιο. Μέχρι στιγμής όμως καμία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις δεν έχει επισυμβεί οπότε ακόμη και αν κανείς δεχθεί τις δήθεν διαβεβαιώσεις της Κομισιόν περί μη αναδρομικών επιστροφών προσφύγων δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι η Γερμανία όντως δεν θα προχωρήσει σε αυτές τις διαδικασίες.

Επιπλέον, τίθεται και το θέμα για ποιο λόγο η Κομισιόν απαγορεύει στην κυβέρνηση να μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα αρκετούς από τους 16.500 εγκλωβισμένους στα νησιά του Αιγαίου πρόσφυγες.

Αυτά τα ερωτήματα έθεσα αλλά δυστυχώς δεν έλαβα ποτέ απάντηση.»

 


* O Νότης Μαριάς, είναι Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες & Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 101 guests και κανένα μέλος