Το “Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος” σε συνεργασία με το Ίδρυμα “Betty and Edward Cohen/Areta Foundation” στηρίζουν την πραγματοποίηση της έκθεσης, η οποία θα παρουσιάσει αντικείμενα από την πολιτιστική διαχρονική κληρονομιά των καλλιτεχνημάτων Ελλήνων δημιουργών της Αττάλειας, της οποίας το ελληνικό βασίλειο εκτεινόταν σε μεγάλο τμήμα της Ιωνικής Μ. Ασίας και είχε πρωτεύουσα την Πέργαμο.

 

Η Πέργαμος ήταν γνωστή από τις περίφημες περγαμηνές, τις οποίες κατασκεύαζε από δέρματα μικρών κατσικιών και προβάτων, που με ειδική επεξεργασία γίνονταν κατάλληλες για γραφή. Επειδή ήταν πιο ανθετικές από τον πάπυρο, που προερχόταν από την επεξεργασία των καλαμιών του Νείλου ποταμού, οι περγαμηνές έγιναν περιζήτητες, χαρίζοντας πλούτο στην πόλη.

Μετά τον βίαιο και εγκληματικό ξεριζωμό των Ελλήνων της Ιωνικής γης, το 1922, η Πέργαμος αποτέλεσε πολεμικό λάφυρο της Τουρκίας και ονομάζεται από τους κατακτητές της “Bergama”.

 

Η μεγάλη αυτή έκθεση άνοιξε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης με τον τίτλο «Programming and the Hellenistic Kingdoms of the Ancient World” και περιλαμβάνει περισσότερα από 265 εκλεκτά αντικείμενα, αφού γι’ αυτή την προσπάθεια συνεργάστηκε το Met με το Μουσείο της Περγάμου που βρίσκεται στο Βερολίνο, με εκθέματα που αποτελούν το 1/3 όλων των εκθεμάτων του.

 

Τα ελληνικά αριστουργήματα περιλαμβάνουν γλυπτά από μάρμαρο, ορείχαλκο και πηλό, χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αγγεία, έγγλυφους ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα που καλύπτουν την εποχή τριών αιώνων ελληνικού μεγαλείου, από το 323 - 40 π.Χ. Δηλαδή από τη χρονική περίοδο της διακυβέρνησης του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι των αρχών της Ρωμαϊκής σκλαβιάς μας!

 

Πολλά εκθέματα έχουν μεταφερθεί από μουσεία της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών όπως της Ιταλίας, της Τυνησίας, του Μαρόκου, αφού κάποτε ήταν ...όλη η Γη ΕΛΛΑΣ!

 

Η ελληνική αυτή κληρονομιά έπρεπε να γεμίζει τα ράφια των ελληνικών μουσείων και όχι να κοσμεί τα μουσεία ξένων χωρών, τα οποία αποτελούν τον τόπο που φιλοξενεί προϊόντα κλοπής ή κλεπταποδοχής ή αρχαιοκαπηλίας, των δημιουργημάτων της πολιτιστικής και ιστορικής ελληνικής κληρονομίας!!!

 

Η λέξη “Μουσείο” δηλώνει τόν τόπο που κατοικούν οι “Ελληνίδες Μούσες” και φιλοξενεί τα δημιουργήματα του ελληνικού πνεύματος και μεγαλείου!

 

Κακώς τα εκθέματα των κλεμμένων ελληνικών θησαυρών, της τέχνης και του πνεύματος, ονομάζονται “Μουσεία”!

Μια εικόνα από τα ελληνικά εκθέματα προβάλει ένα μουσικοχορευτικό σκηνικό από ελληνικό γλέντι, στο οποίο παίρνουν μέρος άντρες, γυναίκες και παιδιά, αφού οι γυναίκες κατείχαν πρωταρχικό ρόλο σ’ όλα τα κοινωνικά δρώμενα και μόνο η βίαιαη αλλαγή των διαφορετικών ιδεοληψιών από τους ηγεμόνες των κατακτητών μας, κατά την Ρωμαϊκή κατοχή, τοποθέτησε τη γυναίκα στους γυναικονίτες και στην απραξία της αφάνειας, αφού οι βάρβαροι κατακτητές μας θεωρούσαν τη γυναίκα “res” δηλαδή αντικείμενο, πράγμα!

 

Η εικόνα αποτελείται από ένα υπέροχο έγχρωμο ψηφιδωτό, το οποίο είναι ένα καθαρά αρχέγονο ελληνικό καλλιτέχνημα, όπως το βλέπουμε στη Νεκρόπολη της Ηπείρου, ή στον τύμβο της Αμφίπολης, που μας επέβαλαν να την ξεχάσουμε και αλλού.

 

Παρατηρούμε ότι οι άντρες χορεύουν, ενώ ο ένας κρατά το πανάρχαιο μουσικό όργανο το “Ρόπτρον” που σήμερα το λέμε ντέφι και οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι τούρκικο μουσικό όργανο, και ο άλλος άντρας χτυπά τα κρόταλα στα δάχτυλά του, που στη Μινωϊκή περίοδο τα έλεγαν κύμβαλα και οι Ισπανοί τα αντέγραψαν και τα ονόμασαν καστανιέτες και τα χρησιμοποιούν πολλοί λαοί της Ανατολής, γι’ αυτό νομίζουν ότι είναι μουσικά όργανα ανατολίτικων χωρών! Η γυναίκα εκπαιδευμένη στα πνευστά μουσικά όργανα παίζει αυλούς, ενώ το παιδί παρακολουθεί!

 

Ας ευχηθούμε λοιπόν καλή επιτυχία στην έκθεση και γρήγορα όλα τα ελληνικά εκθέματα να γυρίσουν στη μητέρα Ελλάδα, στην οποία ανήκουν! 

 

Φαίδρα Φραγκομανώλη - Κοκκόλα

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 354 guests και κανένα μέλος