“Ἐκ Πελασγῶν ἄρχεσθαι”- Μέρος 7ο


“όλα μπορεί να τα διαγράφει ο θεός εκτός από το παρελθόν”. «Μόνου γάρ ατο καί θεός στερίσκεται, γένητα ποιεν σσ᾽ἄν ἦ πεπραγμένα»
(Ηθικά Νικομάχεια, Αριστοτέλης 1139β)

Ένας από τους σημαντικότερους τραγικούς ποιητές ο Αγάθων του Τεισαμενού, μαθητής του Σωκράτη, πρόδρομος του μοντέρνου θεάτρου, αφού στη σκηνή παρουσίαζε πρόσωπα της δικής του φαντασίας αντί να τα δανείζεται από την ηρωική μυθολογία αναφέρει σ’ ένα απόσπασμά του (σπάραγμα το ορθόν, fragment) που το διέσωσε ο Αριστοτέλης πως “όλα μπορεί να τα διαγράφει ο θεός εκτός από το παρελθόν”.

Σήμερα πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να διαγράψουν εύκολα το παρελθόν αντικαθιστώντας το θεό. Αργά ή γρήγορα όμως θα συναντήσουν τη ΝΕΜΕΣΗ.

Αγνοούν όμως ότι σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν σβήνουν και ένα κομμάτι από το μέλλον (Γ. Σεφέρης)

Λαοί χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν.

Μια κρητική παροιμία λέει: «των μπροστινών πατήματα των “πισινών” γιοφύρια». Οι επόμενοι βαδίζουν άνετα πάνω στα γιοφύρια που με πολύ κόπο έκαναν οι πρωτοπόροι - παλαίμαχοι. Γι’ αυτό το παρελθόν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον.

«άν μή τήν γλσσαν ες Νον, φη, ποβρέξας διαλέγ πολύ πλείω τι καί ν τος λόγοις πλημμελήσεις»

(Ιωάννης Στοβαίος, Ανθολόγιο, Γ 36)

Ένας νεαρός μαθητής στην Ακαδημία του Πλάτωνα συζητούσε για ανόητα πράγματα και τότε ο μέγας φιλόσοφος Ζήνων του υπέδειξε να μάθει να συζητάει, αφού πρώτα μουσκέψει τη γλώσσα του στο νου, γιατί έτσι θα σκοντάψει (αποτύχει, κάνει λάθη) πολύ περισσότερο και στα λόγια του. Ηθικό δίδαγμα, πρέπει ο φιλόσοφος να προφέρει μια λέξη, αφού πρώτα την έχει βουτήξει στο νου/σκέψη του, ήτοι να μη λέει κάτι, αφού πρώτα δεν το έχει σκεφτεί. Οπως αναφέρει και ο Χίλων Λακεδαιμόνιος:“Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας».

“Όποιος σκέπτεται σήμερα, σκέπτεται ΕΛΛΗΝΙΚΑ, έστω και αν δεν το υποπτεύεται».

“Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει ΕΛΛΗΝΙΚΑ γιατί η Ελληνική γλώσσα μάς βοηθάει πρώτα απ’ όλα να καταλάβουμε τη δική μας γλώσσα».

«Αν υπερασπιζόμαστε την Παιδεία, τις Αξίες της Αρχαίας Ελλάδας στη σημερινή εκ-παίδευση, δεν το κάνουμε επειδή ανήκει στο παρελθόν όλων μας, αλλά γιατί είναι το καλύτερο εχέγγυο για το μέλλον»

«Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι αντικείμενο διδασκαλικής ερμηνείας αλλά τροφή πνευματικής σκέψης».

Τα ανωτέρω είναι μερικά αποσπάσματα της μεγάλης Ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγύ (1913-2010) που το 1995 πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα και το 2001 ανακηρύχτηκε από την Unesco πρέσβειρα του Ελληνισμού. Η ελληνική πολιτεία την τίμησε μετονομάζοντας την πλατεία Θησείου σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγύ από 16/9/2013.

Έχετε ακούσει ή διαβάσει κάποιον Έλληνα να έχει διατυπώσει τέτοιες προχωρημένες απόψεις για την ελληνική γλώσσα; Νομίζω όχι, γιατί θα κινδύνευε να χαρακτηριστεί εθνικιστής, ρατσιστής και Ελληνάρας.

«Κάθε λαός είναι υπερήφανος για την πνευματική του κτήση. Αλλά η ελληνική φυλή στέκεται υψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει τούτο το προσόν, να είναι Μήτηρ παντός πολιτισμού».

Αυτό το έγραψε ο μέγας Ελληνιστής Γερμανός Ούρλιχ Βιλαμόβιτς (1848-1931) εκπρόσωπος του ιστορικού θετικισμού που δεν φοβήθηκε μήπως οι συμπατριώτες του τον χαρακτηρίσουν ως προδότη, πουλημένο και ξενομανή.

«Αρχαία Ελληνική ή Νέα Ελληνική δεν έχει σημασία· είναι πάντοτε Ελληνική» (Γ. Σεφέρης 1900-1971).

Και ο Εμίλ Σιοράν, Γαλλορουμάνος φιλόσοφος (1911-1955) θα διακηρύξει: «Δεν κατοικούμε μια χώρα, κατοικούμε μια γλώσσα».

Ο Πόπλιος Κορνήλιος Τάκιτος (55-117) στο ιστορικό του έργο Annales (= χρονικά) μας πληροφορεί, μας αποδεικνύει και μας διαβεβαιώνει: «atinItalia Etrusci ab Corinthio Demarato, Aborigines (=από+ρίζα)ArcadeabEvandrodedicerunt, etformalitterisLatinisquaeveterrimisGraecorum».

«Στην Ιταλία οι Ετρούσκοι από τον Κορίνθιο Δημάρατο, Ιθαγενείς - Γηγενείς από τον Αρκάδα Εύανδρο καθιέρωσαν τη μορφή των λατινικών γραμμάτων τα οποία τα παρέλαβαν από τα πολύ αρχαία των Ελλήνων».

Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων (106-47) μέγας ρήτορας και φιλόσοφος που έγραψε 107 ρητορικούς και δικανικούς λόγους στο βασικότερο έργο του Deoratore (= περί του ρήτορος) διακηρύττει:

Qui (Pisistratus) primusHomerilibrosconfusosanteasicdisposuissedicitur, ut nunc habemus”.

«ΟΠεισίστρατοςπρώτος,τααπόπρινδιάσπαρταβιβλία του Ομήρου λέγεται πως τα συνέθεσε έτσι, όπως τα έχουμε τώρα εμείς».

Κι ο Γάιος Πλίνιος Σεκούνδος (ο Πρεσβύτερος) (23 - 79) ο εγκυκλοπαιδιστής στο μεγαλύτερο επίτευγμά του που έχει σωθεί η HistoriaNaturalis (= Φυσική Ιστορία ή Ιστορία της φύσης) σε 37 βιβλία, αφιερωμένο στο μελλοντικό αυτοκράτορα Τίτο το 77 ομολογεί:

«UmbrosindeexegereantiquitusPelasgi, hosLydi, aquorumregeTyrrheni, moxasacrificio ritu lingua Graecorum Tusci sunt cognominati».

«Απόεκεί οι Πελασγοί αρχαιόθεν εξεδίωξαν, εξέβαλον τους Ούμβρους, αυτούς οι Λυδοί από το βασιλιά αυτών Τυρρηνό και μετ’ ολίγον με έναν ιερουργό τρόπο επονομάστηκαν Τούσκοι (Τυρρηνοί - Ετρούσκοι) σύμφωνα με τη γλώσσα των Ελλήνων».

Αυτά γιατί δεν μας τα δίδαξαν στα σχολεία!!! Ερωτώ αλλά δεν περιμένω απάντηση!!!

Η “αρχαιότερη” γραφή στον κόσμο, η Σανσκριτική (=αρχαία Ινδική) δανείστηκε τις απαραίτητες λέξεις από την ελληνική, για να κατασκευάσει/δημιουργήσει τη γραφή της, τις λέξεις mela =μελάνι και kalama = καλαμίς, γραφίς.

Οι Φοινικο-λάγνοι Ινδο-Ευρωπαϊστές κατάφεραν το αμίμητο, ένα φαινόμενο παγκόσμιας πρωτοτυπίας προσπάθησαν να προσαρμόσουν τα αρχαιολογικά και γλωσσικά τεκμήρια στην κατασκευασμένη θεωρία τους και όχι να εκπονήσουν μια επιστημονική θέση στηριζόμενοι στα τεκμήρια αυτά.

Οι Ελληνες ανέκαθεν μονο-γλωσσούσαν (=μιλούσαν μία μόνο γλώσσα), διότι δεν χρειαζόταν άλλη γλώσσα επικοινωνίας, αφού η ελληνική ήταν ΔιεθνήςΓλώσσα (=lignua franca) κατά τη γνώμη μας όχι φράγκικη αλλά αλεξανδρινή (alexandriana).

Σήμερα οι Νεο-Ελληνες πολυ-γλωσσούν (μαθαίνουν πολλές ξένες γλώσσες) αλλά δεν ελληνο-γλωσσούν και το χειρότερο ελληνο-κοπούν, όπως μας ιστορεί ο ιστορικός Πολύβιος 20,10 στο έργο του “Ιστορίαι”. Ήτοι μιμούνται τους Ελληνες κάνουν - παριστάνουν τους Έλληνες.

Πέτρος Ιωαννίδης

φιλόλογος καθηγητής 2ου ΓΕΛ Βούλας

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 148 guests και κανένα μέλος